Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Istoria și copilăria de ieri... și de azi, văzute prin ochii a două generații!

Bunicii noștri - eroii noștri!

Istoria și copilăria de ieri... și de azi, văzute prin ochii a două generații!

Cristiana Vidican este genul de profesor de mare clasă care vibrează, însuflețind, comunică, dialogând, stârnește, câștigând, respectă și cucerește, vrăjind și bucurând sufletul auditoriului...

            Ieri (15 octombrie 2024), am retrăit la ora de istorie, susținută de doamna profesor Cristiana Vidican, cu elevii săi și bunicii invitați, o lecție specială, dezvoltată interactiv, cu trimiteri la varii discipline și cu suportul afectiv al bunicilor, cu acorduri muzicale divine, armonizând cu sufletele și vocile elevilor, deveniți artiști ai cuvântului scris și cântat. Memorabile momente, care nu se repetă decât arareori, în funcție de tactul pedagogic și măiestria didactică a celui de la catedră, confundat cu cel mai drag prieten și cufundat în idei și dominat de dragostea și trăirea lăuntrică pe care ți le oferă faptele istoriei...
             În clasa a IV-a apar discipline noi, care prezintă un interes crescut pentru elevi, cum ar fi istoria și geografia. Școlarilor mici le place să audă despre înaintași, despre vitejia și patriotismul care i-au făcut modele demne de urmat pentru toți.
            Una din lecțiile așteptate de elevii clasei a IV-a D, de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna", din Oradea, a fost una interactivă, în care eroii au fost chiar bunicii lor. Așadar, nu a fost nevoie să caute prea departe, pe micul ecran, în desene animate sau filme SF, pentru a-și da seama că bunicii lor dragi pot primi titulatura de eroi. Și acest lucru deoarece sunt norocoși că încă îi mai au aproape, au atâtea de învățat de la cei care nu au îmbătrânit degeaba, care îi înconjoară cu atâta dragoste și sunt gata de orice sacrificiu pentru nepoții lor. Cine le-ar fi putut explica mai bine cât de multe s-au schimbat și câte diferențe sunt între copilăria de odinioară și cea de azi?
            Toate fiind stabilite, marți, la ora de istorie, bunicii au răspuns invitației de a fi parte „la o poveste", pentru a depăna amintiri. Copiii le-au arătat ce știu ei și ce înseamnă pentru ei istoria. Întrebați despre responsabilitățile lor, școlarii de-a IV-a și-au dat seama că au doar de învățat din cărți... și de la alții. De asemenea, au spus că trebuie să se relaxeze pentru că sunt prea obosiți, să fie cuminți și să asculte... Nu mică le-a fost mirarea când i-au ascultat pe bunici vorbind despre responsabilitățile pe care le-au avut ei în copilărie: să deretice prin casă și prin curte, să-și crească frații mai mici, ajutându-și astfel părinții, prinși cu muncile câmpului... dar și alte îndatoriri de oameni mari! Unii chiar la o vârstă fragedă au pregătit masa, au dat ajutor bunicilor la gătit, aducând lemne sau apă, o farfurie sau făină din cămară... Dar nu au avut șansa să fie duși și aduși de la școală cu un autoturism de marcă, nu aveau televizoare peste tot, inclusiv în bucătărie, nu aveau telefoane mobile pe care să descarce aplicații și jocuri. Cu ce se jucau ei și ce jucării aveau la îndemână? Doamne, ce vremuri... și ce oameni au devenit! Dar timpul tace și trece prea repede atunci când ești numai ochi și urechi. Așa și ieri. Dacă puteam opri timpul, ne-ar fi fost de mare folos! A rămas, însă, ca în proiectele lor să completeze imaginea trecutului trăit de bunicul și bunica.
La final, bunicii s-au ales cu diplome, și au fost răsfățați cu bunătăți, ca la bunica acasă!
            Vă mulțumim, dragi bunici, pentru că ne-ați ajutat să schimbăm o lecție clasică de istorie într-un eveniment și o imensă bucurie împărtășită!
Cristiana Vidican & Ovidiu Dan
Pe Facebook OviDan, pagină de educație, avem și o surpriză video... cântată!
 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:24 Ora de vară a Europei de Est