Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Creșterea eficienței energetice pentru consumatorii industriali și casnici

Succes remarcabil la workshop-ul dedicat unei teme de actualitate:

Creșterea eficienței energetice pentru consumatorii industriali și casnici

În perioada 10-12 octombrie 2024, la Băile Felix și Oradea, s-a desfășurat a IX-a ediție a workshop-ului studențesc intitulat ,,Creșterea eficienței energetice la consumatori industriali și casnici". Evenimentul a fost organizat de Centrul de Creație Științifică și Inovare al Studenților Energeticieni Orădeni (CCSISEO) din cadrul Departamentului de Inginerie Energetică al Facultății de Inginerie Energetică și Management Industrial (FIEMI) de la Universitatea din Oradea, în parteneriat cu Asociația Clusterul de Cercetări Științifice, Inovare și Studii Europene din Oradea (ACCSISEO), Cercetare Dezvoltare Agora SRL și Asociația Generală a Inginerilor din România - Filiala Arad.

Acesta a fost organizat și coordonat de conf. univ. dr. ing. ec. Dzițac Simona, director al CCSISEO și președinta Asociației Clusterul de Cercetări Științifice, Inovare și Studii Europene din Oradea (ACCSISEO). Finanțarea a fost asigurată de Ministerul Educației, Universitatea din Oradea, Asociația CCSISEO, Cercetare Dezvoltare Agora SRL, precum și de alte firme partenere din domeniu.
Workshop-ul studențesc a avut ca invitați de onoare pe d-na prof. univ. dr. ing. habil. Valentina Bălaș de la Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad/președinta Asociației Generale a Inginerilor din România - Filiala Arad, d-na dr. Bogdana Stanojevic de la Universitatea din Belgrad, Serbia, alături de alți cercetători și cadre didactice din țară și străinătate.
La workshop au participat cadre didactice şi studenţi de la Universitatea din Oradea, Universitatea ,,Aurel Vlaicu" din Arad, Universitatea ,,Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca, Centrul universitar UBB Reșița, Universitatea ,,Constantin Brâncuşi" Târgu Jiu, Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara - Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică, Universitatea Politehnica Timişoara - Facultatea de Inginerie Hunedoara, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea din Petroşani, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iași, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiințe și Tehnologie „George Emil Palade" din Târgu-Mureș, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Agora din municipiul Oradea, Universitatea din Belgrad, precum şi cadre didactice şi elevi de la Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu" Oradea, Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob" Arad, Colegiul Naţional ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Colegiul Național Diaconovici-Tietz Reșița, Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu" Șimleu Silvaniei, Školski centar „Nikola Tesla" - Vršac, Serbia.
Agenda extinsă a workshop-ului a inclus: *Primirea şi înregistrarea participanţilor *Deschiderea oficială a workshop-ului, de către responsabilul evenimentului d-na conf. univ. dr. ing. Dziţac Simona; din partea tinerilor orădeni prezenți au luat cuvântul domnișoara ing. Dume Antonia și dl. ing. Recean Codruț, amândoi membri ai ACCSISEO *Diseminarea proiectului Erasmus+ 2023-1-ES01-KA220-HED-000157440  cu titlul ,,Supporting Entrepreneurship in Eco Design-FASHION.ED" *Secţiunea cu prelegeri invitate organizată în jurul unei mese rotunde pe tematica creşterii eficienţei energetice. Invitaţi în cadrul mesei rotunde au fost: conf. univ. dr. ing. habil. Bogdan-Constantin Neagu & prof. univ. dr. ing. habil. Gheorghe Grigoraș, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iași - cu prelegerea invitată „Eficiența energetică - tranziția către neutralitatea climatică"; conf. univ. dr. ing. Adrian Gligor & conf. univ. dr. ing. Dumitru Cristian, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiințe și Tehnologie „George Emil Palade" - Târgu Mureș - cu prelegerea invitată „Potențialul tehnologiilor emergente în îmbunătățirea eficienței energetice și rolul huburilor tehnologice"; ing. Ana Bazîliuc, SolarGroup - cu prelegerea invitată „Energia solară: La ce trebuie să fim atenți când proiectăm și implementăm un sistem fotovoltaic cu stocare"; conf. univ. dr. ing. Attila Simó, Universitatea Politehnica Timişoara - cu prelegerea invitată „Modelul orașelor în secolul XXI" *Momente poetice cu Cristian Șandro, membru  al ACCSISEO *Concurs de idei reliefate prin proiecte tehnice elaborate de către studenţi *Prezentarea de către studenți a lucrărilor ştiinţifice pe secţiuni paralele *Exerciţii demonstrative şi mini expoziţie de proiecte tehnice *Vizitarea stațiunii Băile Felix și activităţi sportive şi de agrement în aer liber prin staţiune la nuferi şi/sau în pădure *Premierea participanţilor *Seri studențești *Secţiunea de tip Knowledge Café centrată pe tematica: „Programe și stimulente guvernamentale pentru creșterea eficienței energetice" *Masă rotundă pe tema „Sărăcia energetică" *Momente de relaxare în Aqua Park President, Băile Felix.
Workshop-ul s-a dovedit a fi un real succes, captând interesul participanților pentru fiecare moment al evenimentului, care a abordat o temă de mare actualitate. Mulțumim invitaților de onoare, lectorilor, cadrelor didactice, studenților și elevilor prezenți, precum și organizatorilor - membri ai CCSISEO și ACCSISEO - și tuturor celor care au contribuit la reușita acestor manifestări științifice studențești, ce au atins un nivel științific deosebit.
Obiectivul principal al manifestării, acela de a acumula cunoștințe, de a stimula creativitatea și de a dezvolta metode practice pentru creșterea eficienței energetice, generând astfel avantaje economice, financiare și sociale, a fost pe deplin îndeplinit.
Felicitări tuturor participanților la cea de-a IX-a ediție a workshop-ului studențesc „Creșterea eficienței energetice la consumatori industriali și casnici"!

Trimite email
marți, 22 octombrie 2024, 07:26:22 Ora de vară a Europei de Est

Poza zilei

La mulți ani, școala mea dragă!

Povestea merge mai departe

La mulți ani, ,,Oltea Doamna"!

Ziua Școlii ,,Oltea Doamna" din Oradea a fost sărbătorită de elevii clasei I F (clasa ,,Astronauților"), îndrumați de doamna profesor Adriana Morgovan, joi, 19.10.2024, printr-o serie de proiecte inedite realizate în cinstea școlii noastre...