Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Poeți din trei țări, premiați la Oradea

De ziua orașului,

Poeți din trei țări, premiați la Oradea

În prezența laureaților din Italia, Republica Moldova și România, în sala ,,Traian Moșoiu" a Primăriei Oradea a avut loc sâmbătă, 12 octombrie 2024, festivitatea de premiere a Festivalului - Concurs Internațional de Poezie ,,Drag de limba română".

Festivalul a fost organizat sub egida Consiliului Județean Bihor, de către Asociația Culturală Pro Lirica Oradea, condusă de poeta Mihaela Dindelegan, în parteneriat cu Societatea Culturală Apollon România, condusă de ambasadorul cultural al României la O.N.U. Convenția Geneva, excelența sa George Călin. Festivitatea de premiere s-a subscris Lecțiilor de poezie ale Societății Apollon, sub patronajul spiritual al lui Nichita Stănescu.
La concurs s-au înscris 61 de poeți vorbitori de limba română din trei țări, lucrările fiind evaluate de un juriu condus de prof. univ. dr. Radulian Tatu, scriitor, critic literar, din Boston, secondat de diplomatul George Călin, scriitor, ambasador cultural Convenţia ONU-Geneva, din Bucureşti și având ca membri pe academicianul  Vasile Căpăţână, scriitor din Chişinău, Cătălina Stroe, scriitor din Montreal, prof. univ. dr. Aurel Baciu, scriitor şi critic literar din Craiova.
Pe baza punctajului obținut, Trofeul ,,Drag de limba română", cu suma aferentă de 1.000 de lei, a revenit poetei Maria Tomița Corini, din Antonești, Cantemir, Republica Moldova, care s-a înscris în concurs cu un grupaj de zece poeme inedite dedicate, integral, limbii române. Premiul I a fost acordat poetului din Constanța Gabriel Marius Cioroiu, care, printr-un frumos gest de generozitate, a donat cei 600 de lei pentru susținerea cauzei copiilor și tinerilor cu dizabilități din cadrul Asociației Down Oradea. Scriitoarea Raisa Plăieșu din Chișinău a obținut premiul II, făcând onoare gazdelor cu prezența sa la Primăria Oradea, alături de o altă premiantă din Republica Moldova, Gabriela - Gutiera Moldovan, din Loparnic. Premiul III a fost acordat profesoarei Carmen Ifrim Săsărman, din Ștei, iar mențiunile au fost obținute de doamnele Voica Rusu din București, Veronica Rusu - Bucico din Bălți, Republica Moldova și de Chircea Ana Maria, Oradea.
,,Membrii juriului au confirmat că lucrările înscrise în acest concurs au avut un înalt nivel calitativ și au prezentat un mare grad de autenticitate, astfel încât s-a decis suplimentarea premiilor", a declarat Mihaela Dindelegan, președinta Asociației Culturale Pro Lirica Oradea. Astfel, Societatea Culturală Apollon România, prin diplomatul George Călin, a acordat premiul Revistei Apollon pentru scriitoarea orădeancă Simona Mihuțiu, precum și alte opt premii literare care poartă numele unor festivaluri internaționale patronate de domnia sa: două premii literare ,,Mihai Eminescu", două premii literare ,,Nichita Stănescu", două premii literare ,,Grigore Vieru" și două premii literare ,,Nicolae Dabija". Scriitoarea Emma Felicia Dimitriu, moldoveancă de origine, a venit tocmai din Verona, Italia, pentru a-și ridica premiul de care s-a declarat deosebit de încântată.
Pe de altă parte, gazdele, prin scritoarea Mihaela Dindelegan, au oferit premiul Consiliului Județean Bihor, premiul Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, premiul Fan Media Oradea și două premii din partea Observatorului Bihorean. Distincțiile au fost împărțite între laureați din România și Republica Moldova, fiecare primind și câte două exemplare din volumul antologic ,,Cu drag de limba română", volum ilustrat cu picturi ale artistului plastic Daniela Brosset, din Franța. De asemenea, toți autorii prezenți la festivitate au primit Antologia și Diploma de participare, câte un exemplar din volum urmând a fi expediat prin poștă și către cei care nu au reușit să ajungă sâmbătă la Oradea. 
Excelența sa George Călin a înmânat diploma și medalia de onoare ,,Nichita Stănescu" a Societății Culturale Apollon România poetei Mihaela Dindelegan, pentru păstrarea și promovarea limbii și literaturii române. Printre discursuri și momente poetice, folkiști locali precum Adina Hodișan, Andrei Arad, Carmen Săsărman au încântat publicul cu piese muzicale patriotice.
Asociația Culturală Pro Lirica Oradea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:32:19 Ora standard a Europei de Est