Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cercetare științifică geografică de nivel doctoral la Universitatea din Oradea

În perioada 3-6 octombrie, s-a desfăşurat sesiunea anuală internațională de comunicări științifice a studenților doctoranzi

Cercetare științifică geografică de nivel doctoral la Universitatea din Oradea

Sub egida aniversării a 60 de ani de învățământ superior geografic la Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism și Sport, în parteneriat cu școlile doctorale de geografie de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din Gdansk, Universitatea din Novi Sad și Universitatea din Szeged, a organizat, în perioada 3-6 octombrie 2024, sesiunea anuală internațională de comunicări științifice a studenților doctoranzi.

Manifestarea științifică și activitățile de teren s-au desfășurat în stațiunea balneoclimatică Stâna de Vale, la baza didactică Gaudeamus a Universității din Oradea.
„Pe parcursul celor două zile de dezbateri, în program, doctoranzii geografi și îndrumătorii lor au propus peste 40 de teme de mare actualitate pentru societate: clima și fenomenele climatice periculoase, utilizarea sistemelor informatice geografice și a teledetecției în cercetarea geografică, migrația femeilor române în Italia sub semnul sacrificiului și al îmbătrânirii, cercetări aeroionometrice în stațiunile turistice, potențialul bioclimatic al unor stațiuni balneoclimatice din România, determinări topo-climatice și microclimatice în diferite areale, protecția și valorificarea patrimoniului turistic", spune decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș.
Comitetul științific, prezidat de prof. univ. dr. Nicolae Josan, a fost format din conducători de doctorat și reprezentanți ai școlilor doctorale din universitățile partenere respectiv: Institutul de Geografie al Academiei Române din București, Universitatea „Valahia" din Târgoviște, Universitatea din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea din Craiova, Universitatea din Varșovia, Universitatea din Belgrad, Universitatea Kore din Enna și Universitatea Mediteraneeană din Regiunea Calabria.
„Pregătirea doctoranzilor se face în prezent de către șapte conducători de doctorat și de șase conferențiari universitari, în comisii de îndrumare, care își desfășoară activitatea în cadrul Școlii Doctorale de Geografie, Știința Sportului și Kinetoterapie, întemeiată în anul universitar 2001/2002 de către prof. univ. dr. Nicolae Josan, prof. univ. dr. Gheorghe Măhăra și prof. univ. dr. Gheorghe Neanu", a mai declarat prof. univ. dr. Alexandru Ilieș.
Comitetul de organizare a fost format din: asist. univ. dr. Tudor Caciora (Universitatea din Oradea), asist. univ. dr. Deac Anca (Universitatea din Oradea), lector univ. dr. Marius Stupariu (Universitatea din Oradea), dr. Dan Mircea Mihalea (A.B.A. Crișuri Oradea), dr. Mihaela Ungureanu (Agenția de Management al Destinației Bihor), masterand Maria Nicoleta Maxim (Universitatea din Oradea), studenții: Roxana Marușca, Daria Măduța, Paul Todoca (Universitatea din Oradea) și prof. univ. dr. Ovidiu Gaceu (Universitatea din Oradea). (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:32 Ora de vară a Europei de Est