Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aniversare - Colegiul Național „Samuil Vulcan” – 196

În săptămâna „Școala altfel”

Aniversare - Colegiul Național „Samuil Vulcan” – 196

Aniversarea a 196 de ani de existență vulcanistă a coincis, în perioada 7-11 octombrie, cu desfășurarea activităților din săptămâna „Școala altfel". Joi este ziua destinată, în fiecare an, Concursului „Ioan Buşiţia - artist și naturist", organizat de profesorii Gelu Gabor și Violeta Popa-Bota, din Catedra de biologie, la nivelul claselor a XI-a.

Această ediție aniversară, concursul ajungând la a XX-a desfășurare, a reunit echipaje foarte bine pregătite atât la proba teoretică (biografia profesorului omagiat și cunoștințe de biologie), cât și la proba de prezentare a unui obicei specific zonei noastre, tradițional.
Astfel, Colegiul vulcanist a răsunat de acorduri de hidedi şi dambă, de voci care pot duce mai departe cântecele măiestrite ale strămoșilor, orații, colinde, texte populare autentice. Școala a prins culorile straielor provenite din zone diferite ale Țării Beiușului, din locurile natale ale elevilor participanți. Totul s-a molipsit de animația, bucuria, vivacitatea, implicarea elevilor, fie că s-au aflat în concurs sau în public, susținându-și colegii.
Echipajele au realizat documentarea pentru punerea în scenă a următoarelor obiceiuri:
XI A - La colindat. Alduitul colacului  - premiul II și premiul I la proba teoretică; diriginte Olimpia Copil; XI B - Târgu Binşului - premiul II şi premiul III la proba teoretică; diriginte Alina Popa; XI C - Lioara. Prinsul suratelor - premiul I şi premiul II la proba teoretică; diriginte Elena Ojică; XI D - Cerutul miresei - premiul III şi mențiune la proba teoretică; diriginte, Cristina Dăngulea; XI E - Șezătoare în Țara Beiușului - premiul II şi premiul II la proba teoretică; diriginte Marius Popa. Clasamentul echipelor reflectă buna pregătire a elevilor, imaginația și creativitatea punerii în scenă a acestor momente tradiționale, așadar punctaje foarte apropiate.
Apreciem ca fiind excepţională organizarea evenimentului, sub coordonarea prof. Gelu Gabor, Consiliului elevilor. Remarcăm implicarea părinților, contribuția acestora la reușita concursului devenit o tradiție a școlii.
* * *
Pentru că fiecare generație are dreptul să cunoască, amintim că profesorul Ioan Buşiţia a fost dascăl remarcabil al Liceului vulcanist (1899-1938), dar și o personalitate culturală și politică a Țării Beiușului.  
Absolvent de studii secundare la Sighetul Marmației și al Academiei de Belle Arte din Budapesta, Ioan Buşiţia este numit, în anul 1899, profesor suplinitor (desen și muzică) la Liceul din Beiuș și din anul 1909 - profesor titular definitiv. Pictor talentat, a înființat în școală o sală și un cabinet de desen foarte bine dotate cu materialul didactic necesar, realizat în cea mai mare parte de acesta. În calitate de custode al Muzeului de Științe ale naturii, a împăiat majoritatea pieselor de aici, punând bazele unei „școli cu elevi talentați, găsiți din popor, pe care i-a instruit după cum erau de talentați și aveau înclinări la desen, vioară sau împăiat păsări".
În anul1905 a înființat și a fost dirijorul Reuniunii de cântări ,,Lyra" din Beiuș. În 1920 devine președinte al „Asociației Corpului didactic din Beiuș și jur. Secția regională a Asociației Generale a Corpului didactic din România", iar din anul 1934 este președintele AGRU Beiuș - Asociația Generală a Românilor Uniți.
Bogata activitate de organizare culturală a societăților din Beiuș este dublată de cea desfășurată ca președinte al Turing Clubului Român, Filiala Beiuș. Iubitor al naturii, sportului, turismului, cunoscător al Munților Bihor, Vlădeasa și Codru-Moma, organizator de excursii și drumeții, a realizat, împreună cu elevii și membrii TCR-Beiuș, marcaje pe numeroase trasee din Munții Apuseni, M-ții Bihorului și Vlădeasa, făcându-i accesibili turismului și drumețiilor. 
Timp de 30 de ani, începând cu anul 1909, a fost bun prieten și colaborator al renumitului compozitor maghiar Bartók Bela, pe care l-a însoțit prin sate la culegerea folclorului muzical bihorean, românesc, mai ales în zona Vaşcăului.
            Câteva repere din activitatea politică a prof. Ioan Buşiţia arată că acesta a făcut parte din Consiliul Național Român pentru Oradea și Biharea, înființat la 3 noiembrie 1918, în preajma Marii Uniri. La 1 Decembrie 1918, profesorul se află la Adunarea de la Alba Iulia, printre delegații de drept, ca reprezentant al Reuniunii de cântări ,,Lyra" din Beiuș.
În timpul regimului comunist a fost arestat și închis în repetate rânduri, pentru implicarea în viața politică anterioară a orașului. I-au fost „ridicate", fără a i se înapoia, lucruri prețioase, printre care jurnalul cu consemnările despre întâlnirile cu Bela Bartók. Fără drept de pensie, bătrân, singur, profesorul supraviețuiește datorită vastelor cunoștințe din alte domenii: construia, pentru vânzare, „barometre artistice" pe bază de fire de păr lung (din câte o casă țărănească ieșea la fântână o fată cu o cofă pe umăr, când se arăta ,,vreme bună", și se retrăgea în casă, când era „vreme rea").
A încetat din viață în anul 1953, după 40 de ani dedicați școlii și mulți alții de integrare în atmosfera culturală și politică a urbei.
Proiectul educativ „Ioan Buşiţia - artist și naturist" are menirea de a dezvolta elevilor interesul pentru valorile tradiționale ale comunității locale, ale științei și pentru cunoașterea personalităților acestei școli de tradiție, toate contribuind la formarea personalității elevilor și la fundamentarea spiritului apartenenței la acest loc.
Bibliografie: Corneliu Crăciun, Sub destinul care arde. Ioan Buşiţia, Editura Logos 94, Oradea, 2003. Sitografie: https://suciusiminfo.blogspot.com
Prof. Elena Ojică

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 15:19:01 Ora de vară a Europei de Est