Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Oradiei, marcată prin manifestări festive

Oradea este în sărbătoare

Ziua Oradiei, marcată prin manifestări festive

Astăzi, Oradea a sărbătorit Ziua Orașului, un eveniment deosebit care a adus laolaltă locuitorii orașului și oficialități, pentru a marca momentele istorice semnificative care au modelat identitatea acestei comunități. Manifestările, care au început cu premierea elevilor și profesorilor merituoși la Filarmonica de Stat Oradea, au continuat cu ședința festivă a Consiliului Local Oradea, desfășurată în Sala Mare a Primăriei.

La acest eveniment au participat primarul Florin Birta, viceprimarii Antonia Nica și Teofil Filimon, secretarul general al municipiului, Eugenia Borbei, consilierii locali, alături de invitați speciali, istorici și alte personalități marcante ale orașului.
În cadrul ședinței festive, primarul Florin Birta a ținut un discurs în care a subliniat importanța zilei de 12 octombrie în istoria Oradiei, referindu-se la două momente cheie: semnarea Declarației de la Oradea, pe 12 octombrie 1918, și eliberarea orașului de sub ocupația horthystă, pe 12 octombrie 1944.
În deschiderea ședinței festive, primarul Florin Birta a adresat un mesaj de mulțumire consilierilor locali: „Aceasta este ultima ședință de Consiliu Local în această formulă și vreau să mulțumesc consilierilor locali cu care am colaborat în acest mandat. Fără sprijinul lor nu reușeam să realizăm toate proiectele pe care le-am implementat. Pentru că ne apropiem de constituirea noului Consiliu Local am invitat la această ședință și viitorii consilieri locali, cărora doresc să le mulțumesc de pe acum pentru susținerea pe care sunt convins că ne-o vor acorda, pentru ca împreună să facem ceea ce trebuie pentru comunitatea noastră. Totodată, mulțumesc tuturor instituțiilor cu care am colaborat ca primar în acești patru ani."
Acesta a subliniat că viitorul orașului este asigurat atâta timp cât avem tineri cu rezultate deosebite la învățătură, ei urmând să devină profesioniștii de mâine: „Mulțumesc încă o dată elevilor premiați azi, peste 300 de elevi și 150 de profesori care s-au ocupat de pregătirea lor, pentru că acești tineri sunt ambasadorii orașului Oradea. Ne mândrim cu ei și sunt sigur că ne vom putea baza pe ei în viitor."
Primarul Florin Birta a vorbit apoi despre semnificația acestei zile pentru comunitatea orădeană, subliniind curajul și viziunea liderilor români care au făcut posibilă realizarea Marii Uniri: „12 octombrie este o zi importantă pentru Oradea. La 12 octombrie 1918, nu departe de noi, în casa doctorului Aurel Lazăr, conducătorii românilor din Transilvania au semnat Declarația de la Oradea, act care a stat la baza Marii Uniri. Apoi, 12 octombrie 1944, ziua eliberării orașului nostru de sub dominația horthystă, a reprezentat un moment de speranță pentru Oradea și bineînțeles inclusiv pentru țară. Nu trebuie să uităm aceste date istorice, nu putem să uităm ce au făcut înaintașii noștri pentru țară. Cred că trebuie să ne bazăm în continuare pe acele principii pe care ei le-au avut: corectitudine, moralitate, putere de muncă. La mulți ani, Oradea"!
Discursul primarului a fost urmat de o expunere istorică detaliată susținută de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, de la Universitatea din Oradea. Acesta a vorbit despre contextul istoric al semnării Declarației de la Oradea, subliniind rolul crucial al liderilor locali în realizarea Marii Uniri. De asemenea, a evidențiat semnificația eliberării orașului în 1944, arătând modul în care aceste evenimente au influențat identitatea și dezvoltarea Oradiei de-a lungul timpului. „Aceste momente solemne, precum cel de azi, ne demonstrează încă o dată că istoria e foarte importantă pentru identitatea unei națiuni, iar aceste momente sunt probe că istoria determină consolidarea și fortificarea identității naționale", a spus Sorin Șipoș.
Ceremonial militar-religios și depuneri de coroane
După ședința festivă din Sala Mare a Primăriei, manifestările dedicate Zilei Orașului au continuat în Piața Unirii, unde a avut loc un ceremonial militar-religios. Acesta a inclus oficierea unui Te Deum de către episcopul ortodox P.S. Sofronie Drincec.
Primarul Florin Birta a luat apoi cuvântul, adresându-se tuturor orădenilor:
„Astăzi, ne aflăm în această piață istorică nu doar pentru a rememora trecutul, ci și pentru a reflecta asupra prezentului și viitorului Oradiei. Orașul nostru, cunoscut astăzi pentru dinamismul său, pentru dezvoltarea sa accelerată și pentru spiritul său de inovație, își trage forța din acele acte de curaj și viziune de la 1918 și 1944. Transformările recente ale orașului, de la infrastructura modernizată până la proiectele de inovație urbană și colaborarea cu comunitatea locală, sunt rezultatul acelei voințe de unitate și progres care a început în 1918 și a fost reafirmată în 1944. La mulți ani, Oradea! La mulți ani, orădeni"!
În continuare, a urmat discursul directorului Muzeului Țării Crișurilor, Gabriel Moisa, decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității Oradea. Ideea centrală a discursului său a fost aceea a unității și a înfăptuirii lucrurilor mărețe „doar împreună". Acesta a vorbit despre contribuția orașului Oradea în contextul național, evidențiind rolul său de centru al luptei pentru unitate și independență.
La finalul ceremonialului, coroane și jerbe de flori au fost depuse la statuia Regelui Ferdinand. Defilarea detașamentului de onoare și muzica militară au încheiat festivitatea într-o notă solemnă și festivă.
Momente festive la muzeul şi statuia lui Aurel Lazăr
Ziua Oradiei a continuat cu manifestări și la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr" și la statuia acestuia de pe strada cu același nume, unde istoricul Radu Românașu a vorbit despre semnificația Declarației de la Oradea și despre contribuția lui Aurel Lazăr la înfăptuirea Marii Uniri. Profesorul Românașu a subliniat că „momentul 12 octombrie 1918 a fost o continuare firească a altor momente istorice care au marcat lupta românilor pentru autodeterminare și dreptate socială". (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:13 Ora de vară a Europei de Est