Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic 2024 la Colegiul Național Samuil Vulcan Beiuş

În perioada 4-10 octombrie 2024, am marcat

Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic 2024 la Colegiul Național Samuil Vulcan Beiuş

În perioada 4-10 octombrie 2024, elevii și profesorii Colegiului Național Samuil Vulcan au marcat Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic, un eveniment internațional coordonat de Organizația Națiunilor Unite și World Space Week Association - WSWA, pentru a evidenția rolul crucial al tehnologiei spațiale în viața modernă.

Tema din acest an, „Spațiu și schimbări climatice", a fost o invitație de a explora modul în care explorarea spațiului contribuie la combaterea schimbărilor climatice și la gestionarea impactului acestora asupra Pământului​, așa cum este prezentată pe pagina oficială a activităților din întreaga lume - https://www.worldspaceweek.org.
            Elevii clasei a XI-a B, diriginte prof. Alina Popa,  au pregătit și prezentat materiale pe tema „Furtuni terestre, furtuni cosmice". Aceste prezentări au abordat fenomene precum furtunile geomagnetice, cauzate de interacțiunile dintre vântul solar și câmpul magnetic al Pământului. Elevii au explicat cum aceste furtuni pot afecta comunicațiile satelitare, rețelele de electricitate și navigația GPS.
            Prezentări și desene au realizat și elevii clasei a IX-a A, diriginte prof. Radu Boloș, în cadrul proiectului ,,Pământul și spațiul", prin care s-a dorit conștientizarea importanței utilizării pașnice a spațiului pentru binele umanității, punându-se accent pe inovațiile tehnologice care susțin protecția mediului​.
Luni, 7 octombrie, 50 de vulcaniști - elevii claselor a XI-a A și a IX-a B, însoțiți de profesorii Olimpia Copil, Claudia Buran și Marius Miheș, au participat la o experiență educativă inedită, petrecând o oră la Planetariul Facultății de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
Inaugurat în 1964, Planetariul UVT dispune, în prezent, de tehnologii moderne, inclusiv un proiector digital 4K instalat în 2024, care permite recrearea fidelă a cerului nocturn și simularea unor fenomene astronomice complexe.  Gazda vulcaniștilor a fost coordonatorul activității planetariului, fizicianul Florin Secoșan, un expert recunoscut în domeniul astrofizicii și promotor activ al educației astronomice în România, care a reușit să îi poarte printre stele într-o minunată lecție interdisciplinară.  
Elevii au fost fascinați, pentru mulți dintre ei fiind prima vizită la un planetariu:
 ,,Mi-a plăcut foarte mult să văd proiecțiile spectaculoase ale stelelor și constelațiilor. Atmosfera a fost foarte plăcută, iar explicațiile despre univers m-au captivat complet. Totuși, nu știam cât de multe informații interesante sunt despre planete și galaxiile îndepărtate. A fost o experiență educativă și uimitoare!" (Natalia - clasa a IX-a B).
,,Planetariul ne-a oferit un spectacol al cerului.  Am avut impresia că suntem într-o navă spațială ce se mișcă printre stele, planete, sateliți și meteoriți" (Antonia).
,,La planetariu am fost surprins de tehnologia avansată care a fost folosită pentru a ne arăta stelele și forma constelațiilor; am mai fost surprins de metodele prin care puteam vedea nu doar sistemul nostru solar, ci și galaxii, iar pe urmă tot spațiul (cunoscut până în acest moment). A fost o vizită plăcută și interesantă în care am putut descoperi multe informații" (Marian).
,,Am fost uimită. Apreciez profesionalismul domnului fizician Secoșan care ne-a condus cu măiestrie prin astronomie, astrofizică, istorie, mitologie, geografie, matematică, protecția mediului. Într-adevăr echipamentul scump permite această călătorie virtuală minunată, dar fără o prezentare atractivă cu personalitate, fără factorul uman, se pierde jumătate din ea. Mulțumim" (prof. Claudia B.).
La finalul prezentării a fost o simulare a ceea ce se poate întâmpla în 50 de ani dacă nu avem grijă de Terra noastră dragă. A urmat un moment de reflecție, o liniște totală... care a spus mai mult decât 20 de sloganuri de protecția mediului derulate în mass-media. Recomandăm tuturor celor care au posibilitatea să facă o vizită la planetarii, să se bucure de această experiență.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:10 Ora de vară a Europei de Est