Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O zi în compania animalelor

Eveniment dedicat părinților adoptivi la Zoo Oradea

O zi în compania animalelor

La Grădina Zoologică din Oradea a avut loc sâmbătă, 5 octombrie a.c., cea de-a XVIII-a ediție a Zilei părinților adoptivi. În ciuda vremii mai puțin prietenoase, „părinții" au dat dovadă de maximă responsabilitate, venind în număr mare la întâlnirea devenită deja tradiție.

Ca de fiecare dată, mulți dintre oaspeții noștri au venit de la mare depărtare, unii călătorind, și nu pentru prima oară, aproape 15 ore cu trenul, de la București la Oradea, doar pentru a petrece câteva ore în compania animalului adoptat.
„Băiatul meu este foarte pasionat de animale în general și de capibara în special. A căutat la toate grădinile zoologice din țară și a găsit capibara doar la Oradea. Așa am aflat de acest program de adopții și de ceva vreme venim de două ori pe an la Oradea, pentru acest eveniment", spune mama lui Tudor, elev în clasa a IX-a la un profil de Științele naturii.
Tot din București a venit și dna Gabriela Ardelean, pentru a-și îmbrățișa simpaticul asin, pe nume Aris, la a cărui naștere a fost chiar martoră.
Printre părinții adoptivi se numără și familia Moldovan, din Oradea, care a întocmit nu mai puțin de cinci adopții, în numele celor doi părinți și al celor trei copilași, cu toții fiind prezenți la evenimentul de sâmbătă.
În prezent, în programul de adopții de la Grădina Zoologică Oradea sunt înscriși 60 de părinți adoptivi din Oradea și mai multe localități din țară, cum ar fi: Timișoara, Baia Mare, Arad, Zalău, Cluj Napoca, Brașov, București etc. De menționat că sunt persoane care au adoptat câte cinci, patru sau trei animale. Cele mai adoptate animale sunt capibara, tigrii siberieni, suricatele, lemurii, leul, lupii arctici, asinul, poneiul etc.
„A fost o zi cu multe emoții, trăiri unice, pe care Andrei le va împărtăși bunicilor, colegilor, prietenilor. Abia așteaptă să povestească la școală despre această experiență de neuitat", mărturisește Izabela, mama lui Andrei, și el părinte adoptiv al capibarei.
Perioada pentru care se încheie adopția este de un an, iar suma achitată este de 200 lei pentru persoanele fizice, respectiv 500 lei în cazul persoanelor juridice. Părinții adoptivi primesc în schimb un certificat de adopție, un magnet cadou, un magnet expus pe panoul de la intrare, precum și intrare gratuită o dată pe lună, timp de un an. De asemenea, pot alege un nume pentru animalul adoptat.
Loredana Buz
consilier relații publice A.D.P. Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:55:05 Ora de vară a Europei de Est