Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitatea din Oradea este polul cercetării în Educație din România

Vreme de trei zile,

Universitatea din Oradea este polul cercetării în Educație din România

Viitorul Educației este dezbătut, timp de trei zile, între 3-5 octombrie 2024, la Universitatea din Oradea. Instituția academică orădeană găzduiește Conferința Națională de Cercetare în Educație 2024.

În ajunul Zilei Educației, sute de specialiști din acest domeniu, cercetători, doctoranzi și studenți au luat parte la scurta și emoționanta ceremonie de deschidere a Conferinței Naționale de Cercetare în Educație, desfășurată în acest an sub titlul „Educația în era incertitudinii: reflecții și perspective pentru viitor. Acces, diversitate și incluziune în mediul universitar".
Evenimentul științific este organizat de Universitatea din Oradea, în parteneriat cu ARCE (Asociația Română de Cercetare în Educație), Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Unitatea de Cercetare în Educație și alianța europeană EU GREEN.
În deschidere, prof. univ. dr. habil. Lucian Ciolan, președintele ARCE, a subliniat că „este pentru prima dată când conferința ARCE iese din patrulaterul universităților din: București, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara", mulțumind gazdelor orădene pentru inițiativa de a fi organizat această manifestare științifică. Universitarul bucureștean a prezentat, foarte succint, o analiză bazată pe rezumatele a 43.000 de lucrări, prezentate în conferințele EERA - European Educational Research Association, privind evoluția cercetării din domeniul Educației în ultimii 30 de ani. „Cercetarea din domeniul Educației este una profund angajată social", a remarcat prof. univ. dr. habil. Lucian Ciolan, subliniind faptul că subiectele cele mai prizate de cercetători sunt azi cele din domeniul: Educației pentru mediu și sustenabilitate, justiție socială, viitorul educației și al omenirii, migrația și multilingvismul. De asemenea, președintele ARCE a arătat că interesul pentru cercetarea din zona Educației formale este mai scăzut în ultimii ani. „Tratați aceste informații ca pe niște tendințe", a mai avertizat prof. univ. dr. habil. Lucian Ciolan.
„E minunat să avem la Universitatea din Oradea o conferință națională pe teme de Educație și vreau să le mulțumesc gazdelor noastre pentru aceasta", a spus Maria Figueiredo, invitat special al evenimentului științific, fost secretar-general al EERA, profesor la School of Education and CI&DEI, al Institutului Politehnic din Viseu, Portugalia. Universitarul portughez le-a vorbit colegilor români despre „Cercetarea din domeniul Educației în Europa și dincolo de frontierele ei: responsabilitate și reciprocitate".
Prof. univ. dr. Sanda Filip, prorector al Universității din Oradea, s-a declarat „onorată" că instituția pe care o reprezintă găzduiește „o conferință atât de necesară și cu o tematică atât de actuală". „Suntem aici pentru a discuta despre provocările și oportunitățile pe care le întâmpină Educația, într-o lume aflată în permanentă schimbare", a spus prof. univ. dr. Sanda Filip. Prorectorul Universității din Oradea a ținut să scoată în evidență faptul că unele din workshop-urile și secțiunile conferinței se desfășoară sub patronajul alianței europene EU GREEN, „subliniind astfel angajamentul universității noastre spre o educație sustenabilă și incluzivă". Prof. univ. dr. Sanda Filip le-a mai cerut participanților să caute soluții „care să contribuie la un sistem de Educație echitabil pentru toți".
Vorbind în numele doctoranzilor din domeniul Educației, Daniel Iancu a prezentat activitățile desfășurate de tinerii cercetători în preziua debutului Conferinței Naționale de Cercetare în Educație, activități la care au luat parte 30 de viitori specialiști ai acestei ramuri științifice.
Declarându-se foarte emoționată, prof. univ. dr. habil. Karla Barth, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, a ținut să mulțumească Asociației Române de Cercetare în Educație (ARCE) „care a avut încredere că se pot face lucruri frumoase la Oradea" și, în mod special, prof. univ. dr. Florica Orțan, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic al Universității din Oradea, pentru sprijinul acordat în organizarea conferinței științifice.
Vineri și sâmbătă, Conferința Națională de Cercetare în Educație 2024 propune celor care se află la Universitatea din Oradea workshop-uri, dezbateri, sesiuni de prezentări științifice al căror numitor comun este viitorul acestui domeniu fundamental. (C.D.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:21 Ora de vară a Europei de Est