Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Programul Teatrului Regina Maria pe luna octombrie

Programul însumează nouă reprezentații, dintre care un spectacol invitat și o premieră...

Programul Teatrului Regina Maria pe luna octombrie

Toamna a ajuns și la Teatrul Regina Maria, unde vă așteaptă cu un program variat, care însumează nouă reprezentații, dintre care un spectacol invitat și o premieră a trupei Arcadia. De asemenea, în repertoriul Teatrului Regina Maria se întorc spectacolele Gâlcevile din Chioggia, care se va juca de acum la Sala Mare, respectiv Creștini, care va reveni în Sinagoga Neologă Zion, în cadrul ediției din acest an a evenimentului Oradea FestiFall.

Trupa Iosif Vulcan
 
Duminică, 13 octombrie, de la ora 19:00, este despre schimbările care pot provoca revoltă în rândul unui grup de credincioși în CREȘTINI de Lucas Hnath, în regia lui Radu Iacoban.
 
Luni, 14 octombrie, de la ora 19:00, este despre tumultul care împarte orașul în două facțiuni separate, totul provocat de... plictiseală în GÂLCEVILE DIN CHIOGGIA de Carlo Goldoni, în regia lui Șerban Borda.
 
Marți, 15 octombrie, de la ora 19:00, este despre monotonia care apare adeseori în mariaj și despre complicațiile comice care se ivesc când se caută metode noi de a fi dinamizat în OFERTĂ ATRACTIVĂ de Anton  Fink, în regia Elvirei Rîmbu.
 
Miercuri, 16 octombrie, de la ora 19:00, este despre obstacolele instituționale și societale la care sunt supuși persoanele cu dizabilități intelectuale și/sau psihociale în spectacolul invitat EU SUNT LULI, un spectacol de Cristina Bilciu.
 
Joi, 24 octombrie, de la ora 19:00, este despre propriile prejudecăți care ne conturează întreaga viziune despre lume în CYRANO DE BERGERAC de Martin Crimp, adaptare liberă după piesa lui Edmond Rostand, în regia lui Horia Suru.
 
Marți, 29 octombrie, de la ora 19:00, este despre fundațiile fragile pe care este constituită o familie și fisurile care apar odată ce acestea sunt abordate direct în GENUL ACUZATIV, un spectacol de Mimi Brănescu.
 
Joi, 31 octombrie, de la ora 19:00, este despre falia intergenerațională care se cască între părinți și copii, care poate avea urmări tragice în FIUL de Florian Zeller, în regia lui Bobi Pricop.
 
 
Trupa Arcadia
 
Duminică, 6 octombrie, de la ora 11:00, este despre idealurile care pot fi împlinite indiferent de dificultățile care apar în cale în MUZICANȚII DIN BREMEN, dramaturgia și regia de Ciprian Huțanu.
 
Sâmbătă, 19 și 26 septembrie, este prietenia care se naște între o balerină de porțelan și un șoricel în pivnița unei case vechi în prima premieră a trupei Arcadia din această stagiune, O RAZĂ DE SOARE, de Al. T. Popescu, în regia lui Toma Hogea.
Evenimente cu intrare gratuită
Sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 11:00, Teatrul Regina Maria își deschide larg porțile pentru toți iubitorii de teatru într-o zi plină de surprize și experiențe unice în cadrul evenimentului Ziua porților deschise. Pentru mai multe informații: https://www.facebook.com/events/433957265899682
 
Duminică, 13 octombrie, ora 19:00, Sinagoga Neologă Sion - CREȘTINI (de Lucas Hnath, regie: Radu Iacoban) / în cadrul ediției din 2024 a evenimentului Oradea FestiFall
 
Miercuri, 16 octombrie, ora 19:00, Sala Transilvania - EU SUNT LULI (un spectacol de Cristina Biliciu) / spectacol invitat
 
Joi, 17 octombrie, ora 19:00, Teatrul Regina Maria - Poeți vechi și noi (recital de poezie alături de actorul Sebastian Lupu)
 
Participări la festivaluri naționale
 În 6 octombrie, actorii trupei „Iosif Vulcan" sunt invitați să joace spectacolul Rabbit Hole în cadrul evenimentului „Theater Connection", organizat de Teatrul German de Stat din
Timișoara, iar în 19 și 20 octombrie, spectacolele Rabbit Hole și Zeițe de categorie B se vor juca în cadrul celui mai important festival de profil din țară: Festivalul Național de Teatru de la București.
Actorii trupei Arcadia vor fi prezenți în luna octombrie la Festivalul Internațional de Animație „Sub bagheta lui MERLIN", organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin" din Timișoara, cu spectacolul Muzicanții din Bremen.
***
Bilete se pot achiziționa de pe site-ul Eventim.ro sau de la Agenția de bilete, în următorele intervale orare:
Luni: 14.00 - 18.00
Marți și Joi: 12.00-18.00
Miercuri și Vineri: 10.00-14.00
 De asemenea, biletele se pot achiziționa și înainte cu o oră înainte de fiecare spectacol.
Pentru informații și rezervări: 0359.452.324.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:59:24 Ora standard a Europei de Est