Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Mithras Trio” în deschiderea celei de-a XVII-a stagiuni muzicale a „Seriei Concertelor Enescu”

Recitalul cameral va fi susținut astăzi, 3 octombrie

„Mithras Trio” în deschiderea celei de-a XVII-a stagiuni muzicale a „Seriei Concertelor Enescu”

Considerați de către The Arts Desk drept „unul dintre cele mai interesante și dinamice triouri ale noii generații", „Mithras Trio" deschide noua stagiune muzicală 2024 - 2025 a celui mai longeviv și de succes program permanent al Institutului Cultural Român de la Londra, „Seria Concertelor Enescu".

Recitalul cameral  va fi susținut în data de 3 octombrie, începând cu ora 19:00. Cei trei instrumentişti, Ionel Manciu - vioară, Leo Popplewell - violoncel şi Dominic Degavino - pian, vor interpreta lucrări de Anatol Ștefăneț, George Enescu şi Franz Schubert. Trioul a cântat pe cele mai importante scene din Londra, inclusiv Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room și Milton Court Concert Hall, precum şi în Europa și America de Nord. Sunt exponenți pasionați ai muzicii contemporane, susținând premiere mondiale ale lucrărilor lui Péter Tornyai și Joy Lisney, colaborând intens cu Helen Grime și Julian Philips. Ȋn toamna anului 2023 au înregistrat albumul lor de debut pentru Linn Records.
Program
Anatol Ștefăneț - Studiu no.2
George Enescu- Trio în la minor
Franz Schubert - Trio no.1 in Si bemol major
Fondat în anul 2017, perioadă în care cei trei muzicinei erau încă studenți la Guildhall School of Music and Drama, „Mithras Trio" şi-a câștigat recunoașterea internațională când a obținut premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Trondheim, Norvegia (2019). În același an, ansamblul a obținut mai multe premii, printre care premiul I la Royal Over-Seas League Music Competition, Cavatina Intercollegiate Chamber Music Competition și Royal Philharmonic Society Henderson Award din Londra. În cadrul sezonului musical 2021 - 2023, sezon al Tinerei Generații de Muzicieni, „Mithras Trio" a înregistrat o serie de concerte pentru BBC Radio 3 beneficiind de transmisiuni în direct de la Cheltenham, Hay, Ryedale şi Belfast International Music festivals.
Născut la Tighina, într-o familie de muzicieni, Ionel Manciu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzica „Ciprian Porumbescu" din Chişinău. Profesori de vioară i-au fost Tamara Caftanat, ulterior Galina Buinovschi. În 2012, câștigă o bursă pentru a-și continua studiile la Guildhall School of Music and Drama din Londra absolvind la clasa profesorului David Takeno. Este laureat al unor numeroase concursuri naționale și internaționale. A cântat pe cele mai mari scene ale lumii, precum Barbican Hall și Wigmore Hall din Londra, Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam și Konzerthaus Berlin. Cu un an în urmă a înregistrat Concertul lui E. Chausson şi Sonata pentru vioară de H. Bosmans pentru BBC Radio 3. Împreună cu Mithras Trio, al cărui fondator este, a câstigat Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Trondheim, Norvegia și Concursul Royal Over-Seas League din Londra. Ionel Manciu colaborează cu renumiți instrumentiști și dirijori din toată lumea, susținând concerte de cameră și simfonice fiind numit, în 2022, concertmaestru al Netherlands Philharmonic Orchestra, Amsterdam. Ionel Manciu cântă pe o vioară Gennaro Gagliano, care i-a fost oferită de către Tompkins Tate Musical Instrument Trust.
Leo Popplewell a studiat violoncelul la Clare College, Cambridge, apoi la Guildhall School of Music and Drama, profesoară fiindu-i Louise Hopkins. Ulterior, a primit premii din partea Guildhall School, Countess of Munster Musical Trust, Help Musicians UK, Coro Nuovo și Craxton Memorial Trust. Pasiunea sa pentru repertoriul orchestral s-a manifestat în perioada în care a fost violoncelist principal în Orchestra Națională de Tineret. A fost numit violoncelist principal la London Mozart Players, în 2022, fiind invitat să cânte cu alte orchestre, inclusiv cu London Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic și Hallé. Este considerat de către The Telegraph  „un muzician cu o grație şi implicare desăvârşite".
Dominic Degavino a studiat pianul cu Helen Krizos, la Chetham's School of Music și Royal Northern College of Music, absolvind recent Guildhall School of Music and Drama, avându-i ca profesori pe Charles Owen și Noriko Ogawa. A susținut concerte în Regatul Unit având recitaluri solo la Wigmore Hall și Southbank Centre, Londra. A fost invitat să facă parte din Park Lane Group, participând la Bridgewater Hall, Manchester și la festivalurile Lichfield și Edinburgh. Aparițiile sale ca solist includ concerte susținute cu Manchester Camerata și RNCM Symphony Orchestra. Dominic a obținut succese considerabile precum RNCM Gold Medal Competition, premiul 3 la Concursul Internațional de Pian d'Epinal din Franța și premii la secțiunile de pian în cadrul Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition, la Competiția de Arte a Royal Over-Seas League, în 2017. În 2020, a fost acceptat în programul de recitaluri DEBUT al Tillett Trust, fiind în prezent membru al programului de recitaluri al Countess of Munster Musical Trust. A participat la masterclass-uri cu pianiști precum Lang Lang, Richard Goode, Imogen Cooper, Peter Frankl și John O'Conor.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:03:47 Ora standard a Europei de Est