Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Mithras Trio” în deschiderea celei de-a XVII-a stagiuni muzicale a „Seriei Concertelor Enescu”

Recitalul cameral va fi susținut astăzi, 3 octombrie

„Mithras Trio” în deschiderea celei de-a XVII-a stagiuni muzicale a „Seriei Concertelor Enescu”

Considerați de către The Arts Desk drept „unul dintre cele mai interesante și dinamice triouri ale noii generații", „Mithras Trio" deschide noua stagiune muzicală 2024 - 2025 a celui mai longeviv și de succes program permanent al Institutului Cultural Român de la Londra, „Seria Concertelor Enescu".

Recitalul cameral  va fi susținut în data de 3 octombrie, începând cu ora 19:00. Cei trei instrumentişti, Ionel Manciu - vioară, Leo Popplewell - violoncel şi Dominic Degavino - pian, vor interpreta lucrări de Anatol Ștefăneț, George Enescu şi Franz Schubert. Trioul a cântat pe cele mai importante scene din Londra, inclusiv Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room și Milton Court Concert Hall, precum şi în Europa și America de Nord. Sunt exponenți pasionați ai muzicii contemporane, susținând premiere mondiale ale lucrărilor lui Péter Tornyai și Joy Lisney, colaborând intens cu Helen Grime și Julian Philips. Ȋn toamna anului 2023 au înregistrat albumul lor de debut pentru Linn Records.
Program
Anatol Ștefăneț - Studiu no.2
George Enescu- Trio în la minor
Franz Schubert - Trio no.1 in Si bemol major
Fondat în anul 2017, perioadă în care cei trei muzicinei erau încă studenți la Guildhall School of Music and Drama, „Mithras Trio" şi-a câștigat recunoașterea internațională când a obținut premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Trondheim, Norvegia (2019). În același an, ansamblul a obținut mai multe premii, printre care premiul I la Royal Over-Seas League Music Competition, Cavatina Intercollegiate Chamber Music Competition și Royal Philharmonic Society Henderson Award din Londra. În cadrul sezonului musical 2021 - 2023, sezon al Tinerei Generații de Muzicieni, „Mithras Trio" a înregistrat o serie de concerte pentru BBC Radio 3 beneficiind de transmisiuni în direct de la Cheltenham, Hay, Ryedale şi Belfast International Music festivals.
Născut la Tighina, într-o familie de muzicieni, Ionel Manciu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzica „Ciprian Porumbescu" din Chişinău. Profesori de vioară i-au fost Tamara Caftanat, ulterior Galina Buinovschi. În 2012, câștigă o bursă pentru a-și continua studiile la Guildhall School of Music and Drama din Londra absolvind la clasa profesorului David Takeno. Este laureat al unor numeroase concursuri naționale și internaționale. A cântat pe cele mai mari scene ale lumii, precum Barbican Hall și Wigmore Hall din Londra, Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam și Konzerthaus Berlin. Cu un an în urmă a înregistrat Concertul lui E. Chausson şi Sonata pentru vioară de H. Bosmans pentru BBC Radio 3. Împreună cu Mithras Trio, al cărui fondator este, a câstigat Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Trondheim, Norvegia și Concursul Royal Over-Seas League din Londra. Ionel Manciu colaborează cu renumiți instrumentiști și dirijori din toată lumea, susținând concerte de cameră și simfonice fiind numit, în 2022, concertmaestru al Netherlands Philharmonic Orchestra, Amsterdam. Ionel Manciu cântă pe o vioară Gennaro Gagliano, care i-a fost oferită de către Tompkins Tate Musical Instrument Trust.
Leo Popplewell a studiat violoncelul la Clare College, Cambridge, apoi la Guildhall School of Music and Drama, profesoară fiindu-i Louise Hopkins. Ulterior, a primit premii din partea Guildhall School, Countess of Munster Musical Trust, Help Musicians UK, Coro Nuovo și Craxton Memorial Trust. Pasiunea sa pentru repertoriul orchestral s-a manifestat în perioada în care a fost violoncelist principal în Orchestra Națională de Tineret. A fost numit violoncelist principal la London Mozart Players, în 2022, fiind invitat să cânte cu alte orchestre, inclusiv cu London Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic și Hallé. Este considerat de către The Telegraph  „un muzician cu o grație şi implicare desăvârşite".
Dominic Degavino a studiat pianul cu Helen Krizos, la Chetham's School of Music și Royal Northern College of Music, absolvind recent Guildhall School of Music and Drama, avându-i ca profesori pe Charles Owen și Noriko Ogawa. A susținut concerte în Regatul Unit având recitaluri solo la Wigmore Hall și Southbank Centre, Londra. A fost invitat să facă parte din Park Lane Group, participând la Bridgewater Hall, Manchester și la festivalurile Lichfield și Edinburgh. Aparițiile sale ca solist includ concerte susținute cu Manchester Camerata și RNCM Symphony Orchestra. Dominic a obținut succese considerabile precum RNCM Gold Medal Competition, premiul 3 la Concursul Internațional de Pian d'Epinal din Franța și premii la secțiunile de pian în cadrul Tunbridge Wells International Young Concert Artists Competition, la Competiția de Arte a Royal Over-Seas League, în 2017. În 2020, a fost acceptat în programul de recitaluri DEBUT al Tillett Trust, fiind în prezent membru al programului de recitaluri al Countess of Munster Musical Trust. A participat la masterclass-uri cu pianiști precum Lang Lang, Richard Goode, Imogen Cooper, Peter Frankl și John O'Conor.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:24:41 Ora de vară a Europei de Est