Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Universitatea din Oradea este pe primul loc în România”

Cu cele 44 de domenii de master acreditate,

,,Universitatea din Oradea este pe primul loc în România”

Potrivit tradiţiei, ieri, 1 octombrie 2024, s-a deschis anul academic și la Oradea, la Universitatea mare, de stat, cu 21.231 de studenți, după cum aveam să aflăm din cuvântul rectorului său, domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău; un record în ceea ce priveşte domeniile și programele de masterat, dar şi o premieră la început de nou an universitar, cu cei peste 4.500 de ,,boboci"...

Deschiderea oficială a avut loc, la Sala Polivalentă a Universității, în prezența unui număr mare de participanți, studenți, în general ,,boboci", cadre didactice universitare, părinți curioși și grijulii, parteneri ai Universității, reprezentanți ai mediului de afaceri, autorități locale și județene...    
În prezidiu, s-au aflat, alături de rectorul instituției, președintele Senatului universitar, domnul conf. univ. dr. Aurel Căuș, domnul prorector, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș care a avut și rolul de moderator al evenimentului, domnul prefect Marcel  Daniel Dragoș, domnul viceprimar Teofil Filimon, domnul Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și reprezentantul ,,bobocilor", frumoasa Aida Maria Ritli.
În discursul său, domnul rector i-a îndemnat pe ,,boboci" să profite din plin de toate oportunitățile acestor ani de studenție și să se îmbogățească spiritual cât mai mult, deoarece „Educația universitară nu poate fi înlocuită de nimic altceva, nici chiar de Inteligența artificială", vorba domnului rector.
Pe colegii profesori, domnul rector și i-ar dori mentori dedicați pentru studenți, dornici să le împărtășească nu numai informație, ci și valorile și etica profesională. Vorbindu-le partenerilor locali, agenți economici, dar și reprezentanților puterii locale și de stat, domnul rector i-a îndemnat să sprijine în continuare instituția pe care o conduce, inițiativele de cercetare și formare profesională, pentru că din parteneriatul cu Primăria și Consiliul Județean, s-au născut Parcul Științific și Tehnologic și un nou cămin studențesc, dat în folosință, iar un altul se pregătește de inaugurare. Cât privește vizita făcută de instituția națională de acreditare ARACIS, aceasta este pregătită să dea verdictul, reconfirmând ,,gradul ridicat de încredere" de care se bucură universitatea orădeană.
În cuvântul lor, președintele Senatului, prefectul județului, viceprimarul Oradiei și vicepreședintele Consiliului Județean au adresat studenților mesaje pozitive, de încurajare și optimism, de încredere și de mobilizare pentru a câștiga lupta cu sine pentru o realizare deplină în carieră. ,,Este momentul să vă construiți viitorul. Învățați pentru a deveni mai buni, astfel încât societatea să aibă nevoie de voi" - conf. univ. dr. Aurel Căuș. „Fiecare zi petrecută aici este o zi investită în voi înșivă și în viitorul vostru" - prefectul Marcel Dragoș. „Universitatea din Oradea este mai mult decât o instituție de învățământ, este un partener durabil al administrației locale, pentru dezvoltarea orașului nostru" - viceprimarul Teofil Filimon. Iar vicepreședintele Mircea Mălan ne-a strecurat în suflet vorbele înțelepte ale lui C.A. Rosetti: „Luminează-te și vei fi, voiește și vei putea"! La final, ultimul cuvânt l-a avut Aida, care le-a promis tuturor că generația sa îi va face să fie mândri de pregătirea și realizările lor...
Ca o tradiție a evenimentului, decanii celor 15 facultăți au înmânat ,,bobocilor" care au intrat cu cea mai mare medie la admitere, câte un trandafir și Carnetul de excelență, iar lect. univ. dr. Carmen Rus, dirijorul corului studenților, a dat tonul la cântec pentru ,,Odă bucuriei" și La mulți ani..., pentru un nou început cu bucurie și binecuvântare!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:52 Ora standard a Europei de Est