Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Iubiți pe vrăjmașii voștri”!

Evanghelia de astăzi ne provoacă foarte mult... și este foarte greu de împlinit...

,,Iubiți pe vrăjmașii voștri”!

Astăzi (29 septembrie 2024), am revenit pentru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, urmată de Taina Sfântului Maslu, la Biserica Ortodoxă din Sarcău, ctitorită de părintele Alexandru Ciucle. Iar părintele Alexandru a slujit astăzi dimpreună cu părintele Ioan Codorean de la Catedrala cu Lună din Oradea.

 ,,Evanghelia de astăzi ne provoacă foarte mult... Ea se reduce la câteva cuvinte, foarte adânci, foarte profunde și aș zice eu, foarte greu de împlinit; pentru noi ca oameni, pentru noi ca și creștini, chiar, foarte greu de împlinit. Și aceste cuvinte ale Domnului sună în felul următor: ,,Iubiți pe vrăjmașii voștri"! Cu acest mesaj și-a deschis părinte Ioan Codorean Cuvântul de învățătură.
,,Doamne, privind fiecare în sufletul nostru, ne dăm seama că aceasta este proba de foc pentru oricare creștin. Este poate muntele cel mai greu de trecut. Este puntea cea mai subțire, parcă, cea mai firavă pentru fiecare dintre noi... Cum să-l iubești pe cel care te împroașcă cu noroi, pe cel care te vorbește pe la spate, pe cel care te vinde, pe cel care te trădează, pe cel care te blestemă, pe cel care îți gândește rău, pe cel care este pornit mereu împotriva ta, pe cel care te lovește peste obraz sau te scuipă cu vorbe?... E tare greu să-l ierți, dar cum să-l mai și iubești? Domnul Iisus Hristos nu ridică oare prea sus ștacheta? Ne cere Domnul ceva ce nu putem? Ne cere Domnul absurdul? Ne cere Domnul ceva ce noi ca oameni nu suntem în stare? Credeți că Iisus Hristos nu cunoștea limitele noastre? Cu siguranță că da. Până la El niciodată, nicăieri în istorie, în niciun cod de morală, nu s-a întâlnit un astfel de îndemn..., a ținut să sublinieze părintele Codorean, care a făcut apoi trimitere la Legea Talionului (Pe cel care te iubește să-l iubești; pe cel care te iartă să-l ierți; pe cel care nu te iubește să nu-l iubești, să-i răspunzi cu aceeași măsură, celui care îți omoară un animal fă-i și tu la fel...). Așa era legea veche. Or, Iisus Hristos, tocmai în aceasta constă noutatea învățăturii sale, că El merge mai departe, că El ne cere mai mult, și ne spune așa: ,,Voi iubiți pe vrăjmașii voștri! Binecuvântați pe cei ce vă blestemă! Faceți bine celor ce vă urăsc! De ce? Și spune tot El: ca să fiți fiii Tatălui vostru Ceresc. Pentru că Tatăl cel Ceresc trimite ploaie și peste cei buni și peste cei răi; trimite binecuvântarea Sa și peste cei drepți și peste cei nedrepți. Dumnezeu ne iubește fără discernământ. Vedeți îl iubește și pe cel păcătos și pe cel căzut, și pe cel îndepărtat de El. Pentru că Dumnezeu este dragoste! Și tocmai de aceea, Mântuitorul Iisus Hristos, prin aceste cuvinte, ne îndemnă să ne împărtășim de dragostea Lui, pentru a fi fii ai Tatălui Ceresc"...
Iar la final, tot părintele Codorean ne dă și rezolvarea (soluția... pentru a-i iubi pe vrăjmașii noștri): Este posibil, dragii mei, în măsura în care privim întotdeauna și ne raportăm la Hristos! Ce a făcut Hristos, răstignit pe cruce, când toți îl împroșcau cu pietre, toți strigau și îl huleau, când toți în batjocoreau?... A privit către Tatăl cel Ceresc și a zis: ,,Doamne, iartă-i că nu știu ce fac"!
Apoi, părintele a căutat exemple mai aproape de noi ca să întărească ideea că este posibil să-l iubim pe cel de lângă noi, chiar dacă ne-a făcut rău; ne-a relatat două cazuri: Mircea Vulcănescu (,,Să nu ne răzbunați"!) și Nicolae Steinhardt (ambii închiși în închisoare): ,,Vreau să spun că-i iert pe toți aceia care m-au bătut, pe țoți aceia care m-au înfometat, pe țoți aceia care m-au prigonit, pe toți aceia care mi-au făcut viața un iad, îi iert și mă rog pentru ei"... Concluzia? Dacă îl ai pe Dumnezeu în tine, Dumnezeu îți dă această putere, conchide părintele Codorean!
,,Rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav", ne spune Apostolul Iacob
La Taina Sfântului Maslu, celor doi părinți slujitori (Alexandru Ciucle și Ioan Codorean) li s-au alăturat încă șase invitați: pr. Cosmin Lascu (din Parohia Palota), pr. Nicolae Alb (de la Burzuc), pr. Dinu Cristea (de la Catedrala cu Lună), pr. Felix Bicăzan (Parohia Ioșia Nord), pr. Sebastian Mărcuț (de la Fegernic) și pr. Cristi Rus (de la Izvorul Tămăduirii) - consilier cultural al Episcopiei. În cuvântul rostit la sfârșitul slujbei, părintele Dinu Cristea (de la Catedrala cu Lună) ne-a pus la suflet câteva adevăruri biblice de ținut minte: Noi toți avem câte ceva să-I cerem bunului Dumnezeu, iar Dumnezeu ne cere, în schimb, Credință. ,,Rugăciunea credinței va mântui pe cel bolnav", ne spune Apostolul Iacob. Să avem acea credință a femeii cananeence din Evanghelia a VI-a, care s-a rugat cu atâta insistență (stăruință) pentru vindecarea fiicei sale sau femeia care a avut scurgere de sânge timp de 12 ani (câtă credință și răbdare). Puternică este arma rugăciunii, când este însoțită de stăruință și multă răbdare, conchide părintele Cristea.
Mulțumiri pentru sprijin!
În cuvântul său, părintele paroh Alexandru Ciucle a mulțumit tuturor celor prezenți în număr mare la sfintele slujbe, părinți slujitori, enoriași, prieteni și sponsori cu inimă mare, oficialităților locale (domnul primar și domnul viceprimar) care de la sărbătorirea hramului de anul trecut au ajutat cu sume de bani, materiale și mână de lucru, pentru continuarea operei de finisare a lucrărilor: tencuieli interioare, montat gresie, izolație exterioară și construcție anexă... ,,Am primit un set de veșminte noi pe care le-am sfințit și îmbrăcat astăzi, am mai plantat un pom", a mai adăugat părintele Alexandru Ciucle.
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, avem și o secvență video de la Taina Sfântului Maslu...
Ovidiu Dan    

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:49 Ora standard a Europei de Est