Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Distracție cât încape, cu artiști de artiști, și mai mari și mai mici

Sâmbătă și duminică - Zilele comunei Borș

Distracție cât încape, cu artiști de artiști, și mai mari și mai mici

Sâmbătă (25 iulie 2009), la ora exactă (17.00), majoretele campioane naționale („Margareta” din Sântion) au dat tonul distracției, deschizând cea de-a XII-a ediție a Serbărilor comunei Borș.

 După intrarea triumfătoare a majoretelor pe terenul de sport, primarul Batori Geza și parlamentarul Lakatos Petru au salutat publicul de la microfon, în câteva cuvinte de suflet. La scurt timp, scena a fost invadată de majoretele campioane, și mai mari și mai mici, de toate vârstele, instruite de Lucia Marin. Unele sunt de șapte ani în formație, după cum aveam să aflăm de la referentul cultural al primăriei, dl Kupas Tiberiu. „Majoretele din Sântion sunt campioane naționale, iar în 3-4 octombrie, urmează să participe la campionatul european din Croația, ceea ce ar însemna o bucurie și o mândrie pentru noi toți, nu numai pentru ele și familiile lor, dar o asemenea participare internațională costă (în jur de circa 100 de milioane), or, familiile nu-și pot permite o asemenea investiție, de aceea facem un apel la toți posibilii sponsori (firme și persoane fizice) să le întindă o mână cu mult drag.”  
Chiar dacă bastonul a mai ajuns și pe jos, aceasta nu a supărat pe nimeni, se întâmplă și la case mai mari. Showul a continuat cu trupa orădeană de teatru de păpuși „Lilliput”. Profesioniștii care mânuiesc păpușile știu ce vor să asculte și să vadă copiii, dar nu numai ei, prin urmare, le-au pregătit un număr pe care să nu-l uite prea curând. Cei mai mici artiști ai școlii din localitate și-au dat concursul la realizarea unui program special de dans, în care am avut parte de toate genurile de dans. Între ei, elevii clasei a III-a, îndrumați de înv. Kubala Aniko și a II-a, instruiți de înv. Furtos Izabella. Spectacolul a fost întregit de trupe cu nume, precum: Tini Dance Borș, Black & White, Hip-Hop Sântion, Shake & Dance, Superstyle Oradea, unele sunt vedete în devenire, altele, deja consacrate: Tini Dance (instruită de înv. Erdei Katalin, din Săcuieni), Intensity (instruită de Chande Noemi)... ori Superstyle din Oradea.
 Pentru patruzeci de minute, dansul a lăsat loc muzicii de calitate, pentru că pe scenă a urcat Mohacs Brigitta, o viitoare Szandi a Tămășeului, care de vreo doi-trei ani cucerește pe toată lumea, fiind invitată la toate serbările..  Brigitta a ajuns să cânte în aceeași seară la două-trei reuniuni, precum marile vedete. Astăzi (duminică, 26 iulie), va cânta la Suplacu de Barcău. Pe 1 august, este planificată să cânte la Remetea, iar a doua zi, la Cetariu, în 9 august, la Petreu, iar în 15 august, la Tămășeu și Sâniob, în 16 august, la Viișoara, Olosig și Curtuișeni...
 Brigitta calcă pe urmele unei mari vedete - Szandi.
 Formațiile de dans Tini Dance Center și B 612 – Săcuieni au făcut din nou show, și, împreună cu artiștii profesioniști ai dnei prof. Monica Molnar, de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, au pregătit terenul pentru o artistă totală, care este Szandi, atât de cunoscută și îndrăgită de toate generațiile. Din Star Group, au evoluat aseară pe scena din Borș: Raul Hirian, Kari Timea, Ștefan Bogdan, Renata Tolvai, Patai Robert, Dora Popovici și Natalia Selegean.
 Szandi ridică morții din morminte
 Cu o carte de vizită impresionantă, cu un nume și un renume care au făcut înconjurul lumii muzicale, Szandi (din Ungaria) a ajuns pe buzele și în sufletele românilor, care o doresc în mijlocul lor, la toate serbările de calitate. Szandi cântă și încântă, fiind în stare să ridice în picioare un stadion, captează și cucerește pe oricine, de la mic la mare. A ținut copiii în priză deși era trecut de ora 23.00. Cum să poți dormi când cântă Szandi? A vrăjit și a înnebunit bărbații, a câștigat admirația și invidia fetelor și femeilor. Chiar și cei cu pletele albe, ajunși la gardul din fața scenei, au cântat cu Szandi. S-a supărat puțin pe aparatul foto care nu a scăpat-o o clipă din obiectiv, dar i-a trecut. Un pupic... și multe autografe! Szandi ridică morții din morminte. Asta este Szandi!
 Atmosfera explozivă creată de vedeta nr. 1 a Ungariei a fost domolită cu greu de manechinele în devenire, fetițe de 10-14 ani, care nu-și trădau deloc vârsta prin maniera profesionistă în care au prezentat rochiile de mireasă și rochiile elegante de seară ale salonului Ely din Oradea, patronat de dna Papp Elisabeta, rochii superbe, de firmă, pe care le-ați putut admira și cu alte ocazii, la prezentarea de la Paleu, iar în perioada următoare, aceleași manechine și aceleași ținute vor fi prezente pe scenele din Cetariu, Diosig și Tămășeu.
 Frumoasă serbare, felicitări domnule primar Batori Geza! (Ovidiu DAN)
 Astăzi, duminică
 Iată și programul de astăzi (duminică, 26 iulie), în cea de-a doua zi a serbărilor de la Borș:
 17.00 – concursuri pentru copii
 18.00 – demonstrație Taekwon-do, cu sportivii clubului King-Do Oradea
 18.30 – formații de țiteră „Rakasz”, Komadi din Ungaria
 19.00 – gala dansului popular: Galagonya Borș, Szentjanosbogar Sântion, precum și formații de dans din Santău Mic și Santău Mare
 20.00 – trupa de dans Control Dance Group
 21.00 – programul Atelier „M” din Oradea
 22.00 – concert „Dolly Roll” din Ungaria
 23.00 – concert „Amazon Asz”
 24.00 – foc de artificii
 24.15 – concert Dreamers
 01.00 – discotecă.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Distracție cât încape, cu artiști de artiști, și mai mari și mai mici.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:06:46 Ora standard a Europei de Est