Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cel mai nou și mai modern cămin al Universității din Oradea, oficial dat în folosință

Rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău și primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, au inaugurat vineri

Cel mai nou și mai modern cămin al Universității din Oradea, oficial dat în folosință

Rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău și primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, au inaugurat vineri, 27 septembrie 2024, noul cămin studențesc al Universității din Oradea.

„Cererea pentru locuri de cazare este tot mai mare la Universitatea din Oradea. Acest lucru ne bucură și, totodată, ne obligă", a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. „Începem un alt an universitar cu un nou cămin studențesc", a mai adăugat rectorul Universității din Oradea. Completându-l, primarul Florin Birta a afirmat: „Acest cămin este un dar pe care Primăria Municipiului Oradea îl face tinerilor care vin să studieze în acest oraș". Construcția și dotarea noii unități de cazare, la fel ca și tot ceea ce înseamnă un al doilea cămin studențesc, ce urmează să fie pus la dispoziția studenților peste o lună, au fost finanțate de administrația locală.
Primarul Florin Birta a ținut să-i mulțumească rectorului Universității din Oradea pentru buna colaborare dintre cele două instituții. „Primăria și Consiliul Județean știu că dezvoltarea orașului Oradea și a Bihorului nu este posibilă fără universitate și fără a lucra împreună pentru acest scop", a spus edilul, adăugând că administrația locală investește peste 20 de milioane de euro în construcția de cămine, centre de cercetare și tehnologie, din care 7 milioane reprezintă numai banii alocați celor două cămine. „Facem asta pentru ca Oradea să atragă cât mai mulți studenți", a declarat primarul Florin Birta.
La rândul său, rectorul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a ținut să remarce că darea în folosință a camerelor cu două paturi și baie proprie „reprezintă o premieră pentru Universitatea din Oradea". „Asemenea standarde nu au mai existat până acum la Universitatea din Oradea și ținem foarte mult ca, de aici înainte, acestea să fie standardele noastre de cazare. Domnule primar, ați făcut astăzi fericiți 246 de studenți! Și, în curând, vor mai fi încă 220 de studenți fericiți că învață la Universitatea din Oradea".
Reprezentanții Universității, cei ai Primăriei, ai constructorului și jurnaliștii prezenți la eveniment au trecut în revistă dotările noului cămin studențesc: bucătării în care se găsesc cuptoare cu microunde, anexe gospodărești cu mașini de spălat și de uscat rufe, săli de studiu, lift, zonă de servit masa... Camerele studenților, având circa 20 de metri pătrați fiecare, sunt înzestrate cu frigider, televizor și baie proprie și acces gratuit la internet. „Numai să vrei să stai aici și să înveți", a subliniat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
„Aici va exista un complex studențesc extraordinar de frumos, cu încă două cămine noi și o cantină. În total vom deservi peste 2.000 de persoane. Ne propunem să avem inclusiv camere pentru familiști, pentru ca studenții să rămână la Oradea, la master, doctorat și pentru a munci aici", a mai spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. Rectorul Universității din Oradea i-a cerut primarului să facă demersuri pentru a schimba numele străzii din imediata vecinătate a noilor cămine studențești. Artera care astăzi se numește strada Făgărașului ar putea să poarte numele de strada Studenților.
Rectorul Universității din Oradea a mai ținut să sublinieze faptul că noile cămine sunt gândite pentru a fi „verzi și sustenabile". Încălzirea camerelor și anexelor se face prin podea, cu apă termală, iar izolarea termică a întregului ansamblu a fost realizată ținându-se cont de exigențele europene actuale.
La finalul vizitei, grupul vizitatorilor oficiali s-a întâlnit, pe un hol, cu o mamă venită să își cazeze fiul, student la kinetoterapie. „Cum sunt camerele", a întrebat rectorul. „Superbe", a răspuns, cu un zâmbet fericit, mama. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:58 Ora de vară a Europei de Est