Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acțiuni desfășurate de polițiștii din Bihor, pentru siguranța cetățenilor și asigurarea climatului de ordine publică, în perioada sezonului estival

În perioada iunie - 15 septembrie 2024, la activităţile desfăşurate, au participat, zilnic, peste 250 de polițiști

Acțiuni desfășurate de polițiștii din Bihor, pentru siguranța cetățenilor și asigurarea climatului de ordine publică, în perioada sezonului estival

În perioada sezonul estival, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au derulat acțiuni, la nivelul județul Bihor, în special în locuri sau zone aglomerate (gări, aeroport, piețe, târguri, stațiuni turistice, zone de agrement etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult și în zonele pretabile desfășurării manifestărilor culturale, sportive sau de altă natură (piețe, parcuri, arene sportive etc.), pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică.

În fiecare an, sezonul estival reprezintă perioada caracterizată de un grad ridicat de mobilitate a persoanelor, atât din țară, cât și din străinătate, pe fondul concediilor de odihnă și a vacanței școlare.
Pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și asigurarea climatului de ordine publică pe timpul sezonului estival 2024, polițiștii din cadrul tuturor structurilor operative din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au acționat, în sistem integrat, pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, prevenirea și combaterea infracționalității stradale, fiind adoptate cele mai eficiente măsuri pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.
Astfel, în perioada iunie - 15 septembrie a.c., la activităţile desfăşurate, au participat zilnic, în medie, 267 de polițiști, precum și 110 mijloace auto, fiind folosite 26 de aparate radar și o aeronavă fără pilot.
Au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 1.125 de permise de conducere, dintre care 239 pentru conducerea sub influența alcoolului, 337 pentru depășirea vitezei legale şi 549 pentru alte abateri, fiind retrase şi 656 de certificate de înmatriculare.
În perioada sezonului estival, în județul Bihor, au fost desfășurate 483 de misiuni de ordine publică şi au fost derulate 459 de activități comune cu alte instituții.
Polițiștii bihoreni au intervenit la 6.146 de evenimente, dintre care 5.843 au fost sesizate prin 112.
La nivelul județului Bihor, polițiștii au constatat 1.888 de infracțiuni, dintre care 784 de infracțiuni contra persoanei, 565 contra patrimoniului, 279 la regimul siguranței rutiere și 260 alte genuri de infracțiuni.
1.271 de persoane sunt cercetate în cadrul dosarelor penale întocmite.
443 de persoane, cercetate pentru săvârșirea unor infracțiuni, au fost depistate în flagrant delict de polițiști. De asemenea, au fost depistate 14 persoane urmărite la nivel național.
Față de 126 de persoane au fost dispuse măsuri preventive, iar 13 persoane au fost arestate preventiv de magistrați.
În cadrul acțiunilor, au fost legitimate 44.971 de persoane. De asemenea, au fost efectuate 32.642 de testări pentru depistarea consumului de alcool sau droguri.
Polițiștii au aplicat 10.674 de sancțiuni contravenţionale, dintre care 1.960 la Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 7.163 la O.U.G. 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, 91 la O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, 33 la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, 7 la H.G. nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenţa şi protecţia turiştilor în structuri de primire turistice și 1.420 la alte acte normative.
Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale este de 6.174.607 lei.
Totodată, au fost confiscate bunuri, în valoare totală de 77.108 lei.
În cadrul acțiunilor rutiere, derulate pe perioada sezonului estival, pentru reducerea numărului de accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză, pentru combaterea conducerii cu viteză excesivă sau neadaptată la condițiile de drum și de trafic și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, s-a beneficiat și de sprijinul unei unități de aviație, respectiv al unui elicopter al Inspectoratului General de Aviație din Ministerul Afacerilor Interne. Elicopterul și echipajul Inspectoratului General de Aviație, însoțiți de polițiști rutieri din Bihor, s-au alăturat dispozitivului de poliție rutieră angrenat de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor pentru reducerea riscului rutier și s-a ridicat de la sol, în cadrul a trei acțiuni rutiere, pentru a asigura supravegherea aeriană a traficului și pentru a coordona eficient efectivele de poliţie rutieră din teren.
Acțiunile polițiștilor bihoreni au fost derulate în cadrul acțiunii ROADPOL „Speed", organizată, la nivel național, sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române, precum și la nivelul tuturor statelor care sunt membre ale Rețelei Europene a Polițiilor Rutiere - ROADPOL.
Totodată, în perioada iulie - august a.c., pentru al 16 - lea an, consecutiv, patrule mixte, formate din poliţişti de ordine publică bihoreni, împreună cu poliţişti ungari, au fost alături de cetăţeni, în zonele turistice ale Euroregiunii Bihor - Hajdú-Bihar. Astfel, în județul Bihor, patrulele comune româno - ungare au acţionat în zona turistică montană - în Parcul Natural Apuseni, zona carstică Padiş şi Valea Boga, puncte de atracţie importante pentru turiştii ungari. De asemenea, poliţiştii bihoreni au acţiona în patrule mixte alături de colegii ungari în staţiunea turistică şi ştrandul Hajdúszoboszló - Ungaria, unul dintre cele mai mari ştranduri în aer liber din estul Europei, cu un mare aflux de turişti români în sezonul estival.
Patrulele mixte estivale româno-ungare au fost prezente, în zonele turistice montane ale judeţului Bihor, precum și, concomitent, în staţiunea Hajdúszoboszló, judeţul Hajdú-Bihar, Ungaria și au acționat pentru prevenirea victimizării turiştilor români şi ungari, precum și prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor/turiștilor prezenți în zona montană sau în locurile de agrement, compatibilizând modul de acţiune a poliţiştilor din cele două judeţe învecinate.
Pe perioada sezonului estival, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au derulat 169 de activități preventive, cu peste 12.000 de beneficiari.
Astfel, polițiștii de la prevenire au acționat în cadrul campaniilor preventive „O vară în siguranță" și „Împreună pentru o comunitate mai sigură!", fiind prezenți la festivalurile organizate în județul Bihor. De asemenea, acțiunile au vizat și turiștii prezenți pe perioada sezonului estival în stațiunile turistice din județ, respectiv Băile Felix, Băile 1 Mai, Padiș, Șuncuiuș.
Polițiștii de la prevenire au abordat teme precum siguranța bunurilor personale, prevenirea consumului de alcool și droguri la volan și prevenirea accidentelor rutiere, siguranța copiilor la locurile de joacă, de petrecere a timpului liber, pe stradă, siguranța rutieră, precum și despre siguranța în mediul online sau interacțiunea cu persoane necunoscute, pentru a preveni victimizarea.
În acțiunile preventive derulate, polițiștii de la prevenire au utilizat ochelarii care simulează efectele consumului de alcool sau droguri, simulatorul de accidente rutiere pentru motocicliști și bicicliști, Laboratorul mobil de educație rutieră, acțiunile fiind derulate împreună cu polițiști rutieri și criminaliști.
Totodată, în activitățile derulate de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost implicați jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Oradea, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, precum și cu reprezentanți ai unor asociații de motociliști, ai unor asociații de studenți și tineri, precum și alți parteneri privați.
Pe perioada sezonului estival, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități de informare a elevilor cu privire la evenimentele negative în care pot fi implicați pe perioada vacanței școlare, în cadrul campaniei „Împreună pentru o vacanță în siguranță".
Polițiștii de la siguranță școlară au organizat 35 de activități informativ - educative, atât în mediul urban cît și în cel rural, beneficiarii fiind elevii participanți la diverse evenimente organizate pe perioada vacanței de vară în județul Bihor, precum tabere, spectacole, concursuri cultural sportive, cei care au urmat diverse cursuri școlare sau elevii instituționalizați în centre de plasament/case de tip familial.
În cadrul acestor întâlniri, au fost dezbătute diverse evenimente care ar putea avea un impact negativ asupra minorilor, atât din punct de vedere comportamental, emoțional, cât și fizic. Obiectivele activităților de informare și conștientizare adresate elevilor au vizat înțelegerea și însușirea conceptului de prietenie, înțelegerea și stabilirea criteriilor valorice de alegere a prietenilor, precum și identificarea celor mai bune modalități de evitare a implicării în evenimente negative, prin dezvoltarea comunicării asertive și adoptarea unor modalități de relaționare pozitivă cu ceilalți.
 Activitățile au fost desfășurate într-un mod interactiv, elevii participând activ la procesul de asimilare a noilor cunoștințe, având ocazia să împărtășească colegilor din experiența personală, context în care, polițiștii de la siguranță școlară le-au oferit recomandări valoroase, pentru a preveni implicarea acestora în evenimente negative.
De asemenea, polițiștii de la siguranță școlară au desfășurat șapte activități de instruire a cadrelor didactice sau a organizatorilor de tabere școlare, cu privire la prevenirea consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, respectiv identificarea semnelor și simptomelor comportamentale asociate consumului de droguri.
La nivelul județului Bihor, polițiștii de la prevenire, siguranță școlară, proximitate și rutieră, dar și din alte structuri, continuă să desfășoare activități preventive, prin implementarea unor proiecte, programe și campanii, atât naționale, cât și locale, menite să prevină victimizarea cetățenilor prin diverse tipuri de infracțiuni. De asemenea, pentru a proteja participanții la trafic, o atenție deosebită se acordă, în continuare, prevenirii accidentelor de circulație, produse pe fondul nerespectării legislației rutiere. În acest sens, poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor continuă, zilnic, acţiunile pe şoselele bihorene, principala misiune a acestora fiind creșterea gradului de siguranță rutieră, dar și depistarea și îndepărtarea din trafic a persoanelor care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, cu viteză excesivă sau neadaptată, care depășesc neregulamentar și, în general, care săvârșesc abateri în trafic de natură să genereze accidente rutiere.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:16:27 Ora de vară a Europei de Est