Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Grădinița nr. 54 și Școala „Oltea Doamna”

Pe șantierele unităților de învățământ, vineri după-masă

La Grădinița nr. 54 și Școala „Oltea Doamna”

Intenționat, ne-am propus să ieșim ieri după-masă (vineri, 24 iulie 2009) pe șantierele unităților de învățământ, acolo unde știam că ar trebui să se lucreze, din informațiile primite, în urmă cu două săptămâni, de la Primăria Oradea (dna consilier Halasz Marcela, de la A.I.O.).

 În curtea Grădiniței nr. 54, grupuri-grupuri, copii, părinți și bunici. Suntem puțin derutați. Primim însă informațiile necesare. „Aceștia nu sunt copii de la grădiniță, ci din cartier, copiii și educatoarele au urcat la masă”, ține să ne informeze o mămică. Urcăm și îi găsim încă la masă. În preajma lor, educatoarea Eleonora Brudașca, îngrijitoarele Eugenia Portelechi și Ecaterina Bălăian și bucătăreasa Adina Rus. Pe dna Pralea Ibolya am găsit-o pe sector, ajutată de fiica sa.
 La așa ceva chiar nu ne-am așteptam: să găsim copii în grădiniță în luna iulie, știind că de obicei, în această lună, grădinițele  sunt declarate închise pentru efectuarea deratizărilor, igenizărilor și a altor lucrări curente, timp în care copiii (dar și educatoarele) sunt trimiși, obligatoriu, în „șomaj tehnic”... adică în vacanță!
 „Vacanța începe la 1 august și ține până în 31 august”...
 Ca să ne lămurim cum stau lucrurile, ne-am adresat administratorului unității, dna Livia Demeter. „Pentru copiii noștri, dar și pentru educatoare, vacanța începe la 1 august și ține până în 31 august, inclusiv, iar în ultima zi din luna iulie, efectuăm deratizarea generală. Din 24 august, tot personalul nedidactic e prezent la curățenia generală, pentru că la 1 septembrie începe un nou an de învățământ”.
 Ne interesăm dacă prin săli sunt muncitori la lucru.
 „Da, mai avem vreo doi, dar practic, lucrarea s-a cam încheiat. Haideți să-i vedeți!”
 Nitrai Zsolt și Maier Kuk Paszlo erau pe baricade. Dorim să vorbim cu șeful de lucrări, dar ni se spune că e pe șantier la Școala „Oltea Doamna”. Primim telefonul șefului firmei (Corbești Prestcom S.R.L.), dl Ioan Popuș. Sună ocupat. Ne retragem să povestim cu doamna administrator despre noutățile anului școlar 2009-2010.
 „În această vară am primit mobilier și alte obiecte de inventar de la Grădinița nr. 26, care s-a desființat, iar din toamnă, primim  și copii pentru învățământul special, de la Grădinița nr. 11 care se desființează tot din cauza retrocedării clădirii. Practic, ni s-a transferat de la Grădinița nr. 26 mobilier și alte obiecte de inventar în valoare de circa 300 de milioane, adică 30.000 de lei.
 În toamnă, vom începe anul școlar cu 10 grupe cu program prelungit (nouă în limba română și una în limba maghiară) și două de învățământ special.”
 Dna Livia ne-a explicat apoi cum vine treaba și cu prezența copiilor din cartier în curtea grădiniței. „Am primit dispoziție de la primărie că la jocurile montate de primărie în curtea grădiniței trebuie să aibă acces și copiii din cartier, supravegheați de părinți sau bunici.”
 Ieșim din nou în curte pentru alte poze, dar  suntem chemați pentru că a sosit dl Ioan Popuș - șeful firmei „Corbești Prestcom” S.R.L.
 „Mi-au spus băieții că m-ați sunat. Eram pe celălalt șantier, la Școala „Oltea Doamna”, aici, practic, am terminat. Lucrarea e finalizată 95 la sută. Mai avem de făcut mici retușuri. La parter, au fost zugrăvite patru săli de grupă, rașchetat parchetul, în două săli, montat podele, parchet laminat în două săli, montat obiecte sanitare, gresie și faianță în două băi, instalație electrică și corpuri de iluminat în două săli, zugrăvit holuri și două cabinete de psihologie, geamuri și uși termopan, plus alte uși interioare, în total 14 uși termopan”.
 Suntem invitați și pe șantietul de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”. Oricum mergeam.
 Parchetul ... ca oglinda!
 Aflăm că înainte de masă au trecut în control pe la „Oltea Doamna” reprezentanții Administrației Imobiliare, dna Benyovszki Tunde – director executiv adjunct și Georgeta Petrică, însoțite de dl director, Mircea Mitran.
Tot pe șantierul de la „Oltea Doamna”, aveam să-l cunoaștem și pe inginerul firmei, dl Teodor Cristea, ieșit pentru moment să aducă dispersit.
 „Aici lucrăm în 12 săli de clasă în două corpuri de clădire, A și B, și grupurile sanitare aferente, la zugrăvit și rașchetat, vopsit tâmplărie la băi, iar în clădirea de 200 de ani, avem trei săli unde dăm jos tencuiala până la cărămidă. Într-o sală din corpul A montăm 55 de metri pătrați de parchet clasic. Între 10 și 15 august, trebuie să finalizăm lucrările. Așa că la noi nu contează că este vineri, lucrăm până la ora 16.00. Dorim să ne încadrăm în grafic, dar și să facem lucrări de calitate”, ne-a declarat șeful firmei, dl Ioan Popuș. Am trecut prin săli, să vedem cum se lucrează. În corpul A, Florian Mateaș și Florin Popuș răzuiau și gletuiau. S-a dat cu dispersit, iar acum urmează lambrisatul și rașchetatul parchetului. Într-o altă sală, i-am găsit la zugrăvit pe Ioan Monenci și Szanto Janos. Pe Mircea Bonta, Ioan Olar, Nicolae Malița, Cristian Șimen... i-am întâlnit prin băi, pe coridor și în săli... Se vopsește, se montează lambriuri și se lăcuiește pardoseala. Am văzut și săli gata lăcuite, unde parchetul era ca oglinda!
 În corpul B, se muncește la greu. Pe zidarul Florin Pop Cotuna abia l-am zărit din cauza prafului. Ne-am retras și am revenit după ce s-a așternut praful. Maistrul Bogdan Bonta ne-a explicat cum se poate ajunge ca tencuiala să cadă... în capul copiilor, Doamne ferește!
 „Vedeți, aici s-a tencuit peste tencuiala veche, chiar peste humă, iar acum cade la prima atingere. Uitați ce au făcut dincolo: au placat cu țiglă în tencuială. Aici e o altă „tehnică” (de superficialitate): au buceardat pereții cu ciocanul zidarului și au retencuit fără să dea jos vechea tencuială. Au dat cu un strat de glet și au zugrăvit. Numai de la răzuit, am scos 28 de saci de moloz, dar în final, cred că se va ajunge la o rabă de moloz...”
 Ne-am retras de pe șantier, mai bogați și mulțumiți, văzând că în școli și grădinițe se muncește chiar și vinerea după-amiază (după ora 14.00).
  Am sunat-o și pe dna Benyovszki Tunde. Era încă la birou. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Grădinița nr. 54 și Școala „Oltea Doamna”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:53 Ora de vară a Europei de Est