Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Consfătuirile cadrelor didactice (învățători) din zona de est a municipiului Oradea

Miercuri, Liceul Internaţional ,,Agora” Oradea a găzduit

Consfătuirile cadrelor didactice (învățători) din zona de est a municipiului Oradea

De marți până vineri, inclusiv, în unități de învățământ din Oradea (la Școala Gimnazială ,,Dacia", Liceul Teologic Baptist ,,Emanuel", Școala Gimnazială Nr. 16, Liceul Internațional ,,Agora"...) și în centrele zonale (sectoare) din Bihor: Salonta, Tinca, Aleșd, Beiuș, Borod, Marghita, Vașcău, Sântandrei, Hidișel... se desfășoară consfătuiri ale cadrelor didactice (învățători). Ieri (25 septembrie 2024), la Liceul Internaţional ,,Agora", s-au consfătuit învățători din zona de est a municipiului Oradea, de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna"... până la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu", ca să dăm doar două repere.

La intrarea în instituție, oaspeții au fost primiți și salutați de doi copii libanezi, îmbrăcați în ținutele lor tradiționale, fiind direcționați spre clădirea celor două aule (Aula Albastră și Aula Verde), unde au fost întâmpinați de două fetițe îmbrăcate în costume populare românești tradiționale care le-au înmânat distinșilor oaspeți câte un pliant cu Liceul Internațional ,,Agora" și un semn de carte. Reuniunea s-a ținut în Aula Albastră, fiind deschisă de doamna director Laura Pașca, printr-un salut călduros și o scurtă prezentare a Liceului Internațional ,,Agora", ca o instituție privată care înglobează toate ciclurile de învățământ preuniversitar, începând cu ciclul preșcolar, primar, gimnazial și liceal, și care se bazează pe educația fără frontiere, ,,în sensul că avem copii din toate colțurile lumii, care an de an studiază la noi, mai mult sau mai puțin, în funcție de perioada în care staționează pe teritoriul României; este vorba de o educație fără frontiere în care schimbăm cultură, tradiție, obicei, religie și bine-nțeles schimb intercultural..., după cum a precizat doamna director. Suntem centru de testare și de pregătire Cambridge..., iar la final copiii noștri rămân cu două diplome, cea după care ne ghidăm cu toții, după curricula națională și cea de la Cambridge", a conchis doamna director Laura Pașca.
Consfătuirile au fost conduse de doamna prof. Felicia Ianța, inspector școlar pentru învățământul primar, având alături patru profesori metodiști ai I.S.J. din sector: prof. Doina Lung, Simona Vancea, Alina Popa și Oana Borza, care au avut intervenții în prezentarea legislației didactice, în ce privește ordinele M.E. și diferite articole din Statutul elevului, precum și noutățile metodologice; Ordinul 5.726 din 6 august 2024, privind aprobarea Regulamentului -cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, Ordinul 6.731 pentru aprobarea Profilului de formare al elevului, noile prevederi ale Statutului elevului potrivit Ordinului M.E. nr. 5.707/2024, Ordinul nr.6.583/2024 privind aprobarea Metodologiei de completare și valorificare a rapoartelor descriptive de evaluare a dezvoltării fizice, socioemoționale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților de învățare la finalul clasei pregătitoare și al clasei I, Ordinul nr. 6.595 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a evaluărilor naționale de la  finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024-2025, Ordinul nr. 3.945 din 1 martie 2024 privind aprobarea Procedurii de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor în formațiunile de studiu, Ordinul nr. 6.478/2024 din 30 august 2024 referitor la Metodologia privind portofoliul educațional al preșcolarului și al elevului din învățământul preuniversitar...
În cadrul recomandărilor făcute de doamna inspector școlar Felicia Ianța, referitor la clasa pregătitoare, s-a subliniat rolul Întâlnirii de dimineață, care trebuie să aibă loc în fiecare zi, să se respecte durata lecției, de 30 de minute, urmate de 15 minute de activități recreative; activitățile să nu se desfășoare numai în sala de clasă; în amenajarea spațiului școlar să se aibă în vedere nu numai existența centrelor recomandate, ci și funcționalitate acestora; obiectele din sală vor fi etichetate; mobilierul să fie așezat în funcție de strategia utilizată (semicerc, cerc, grupat), dar nu în format bănci școlare; în fiecare sală de clasă la CP să existe spații pentru a amplasa: mascota grupului, prezența zilnică, orarul zilei, regulile grupului, care se stabilesc împreună cu elevii, calendarul naturii, calendarul zilelor de naștere și produsele activității copiilor... Competența de a citi NU este în programă, a subliniat doamna inspector; vor citi global cuvintele de pe etichetele din sala de clasă; să se lucreze diferențiat; să fie valorizați copiii care pot mai mult, fără a fi puși în situații neplăcute ceilalți; NU se va folosi dictarea pentru scriere de cuvinte și propoziții... Gruparea elevilor să se facă în moduri diferite de la o activitate la alta, astfel încât copiii să relaționeze cu toți colegii; să se utilizeze frecvent videoproiectorul (inclusiv pentru Muzică și mișcare), pentru proiectare de imagini, desene animate, filme documentare scurte; să NU se dea teme pentru acasă!
S-a vorbit despre Plan de lectură, Insule de lectură, Evenimente de lectură, Rutine de lectură...
Dascălii au fost invitați să utilizeze resursele CRED, nu mai puțin de 18 ghiduri metodologice pentru învățământul primar și gimnazial, 728 de materiale video pentru înv. primar și 2.900 pentru cel gimnazial...
,,Învățarea înseamnă să descoperi că totul este posibil"!
Consfătuirile au durat circa două ore, iar gazdele au avut două scurte prezentări prin prof. Mădălina Tuș (toată numai zâmbet), care le-a vorbit colegilor cu sufletul despre Educația pentru viață și învățarea diferențiată, care se face la ,,Agora", potrivit motto-ului Agora: ,,Învățarea înseamnă să descoperi că totul este posibil"! Și prof. Aurelia Lazo, care avea să activeze papilele gustative ale invitaților pentru ceea ce avea să urmeze la finalul consfătuirilor, prin prezentarea proiectul multicultural inovativ de tradiții și obiceiuri din șase țări...
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:54 Ora de vară a Europei de Est