Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Clădirea ICR Londra şi expoziția Via Transilvanica

În cadrul Open House Festival

Clădirea ICR Londra şi expoziția Via Transilvanica

Aflat la cea de-a 13 participare în cadrul Open House Festival - sărbătoare dedicată arhitecturii clădirilor londoneze, Institutul Cultural Român de la Londra îşi deschide porțile vizitatorilor în perioada 18 - 22 septembrie, oferind o suită de evenimente prezentate în premieră britanică.

Ȋn cadrul Open House Festival dar şi ulterior acestei perioade, pe simezele exterioare ale clădirii din Belgrave Square, va putea fi admirată o inedită expozitie de fotografie dedicată traseului ,,Via Transilvanica - drumul care uneşte".  Parterul instituției oferă celor prezenți ocazia de a descoperi două expoziții distincte: cea din hol înfățisând istoria clădirii din cartierul Westminster și expoziția de pictură „Inner Landscapes" semnată de Bogdan Mihai Radu, găzduită de Galeria Brâncuși.
În Sala Enescu, situată la primul etaj, va fi prezentat în premieră la Londra filmul Oamenii drumului: Terra Banatica, primul documentar dedicat traseului Via Transilvanica. Atât despre expoziție - realizată în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social, cât şi despre traseu şi diversitatea culturală a României, va vorbi invitatul Institutului Cultural Român de la Londra, Alin Uşeriu, unul dintre fondatorii proiectul care, în 2023, a câştigat Premiul European pentru Patrimoniu/ Premiul Europa Nostra.
Via Transilvanica a fost inaugurată în data de 8 octombrie 2022. Traseul de drumeții este un proiect îndrăzneț, ce măsoară aproximativ 1.400 de kilometri. Acesta se împarte în șapte mari secțiuni, care străbat nu mai puțin de 10 județe, (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți). Supranumit și „Camino de România" sau „drumul care uneşte", acest traseu istoric străbate cele mai pitorești zone, de la Putna până la Drobeta Turnu-Severin.
Open House Festival este un program de educație publică desfășurat an de an în capitala Marii Britanii, o sărbătoare a întregului oraș care pune în valoare moștenirea arhitecturală. Festivalul oferă șansa de a explora clădirile și peisajele remarcabile ale Londrei și este o oportunitate pentru comunități și organizații de a-și spune poveștile. Festivalul Open House atrage sute de mii de vizitatori și include cele mai multe cartiere londoneze.
Sediul Institutului Cultural Român, situat în 1 Belgrave Square, face parte din patrimonial arhitectural londonez, aflânsu-se în proprietatea statului român. Construită în anii 1820 de Thomas Cubitt, spațiul  a stârnit de-a lungul anilor interesul turiștilor. La ediţia de anul acesta, vor fi deschise clădiri precum Parlamentul, Palatul Kensington, Royal Academy of Music, Royal Academy of Arts, RIBA (Royal Institute of British Architects), Arts Council, Wellington Arch, London Olympic Park, Whitechapel Gallery sau reședința prim-ministrului al Marii Britanii..
Expoziția pictorului Bogdan Mihai Radu, ,,Inner Landscapes", prezintă 20 de lucrări impresionante, inspirate de natură și filtrate prin percepțiile și emoțiile artistului. Unele dintre ele înfățisează peisaje pastorale, idilice, din Transilvania și Munții Carpați, altele au fost inspirate de dragostea artistului pentru iriși și flori sălbatice dar şi pentru peisajele britanice. Artistul își descrie lucrările ca fiind creații dense, cu multiple straturi de culoare, texturi și teme. Bogdan Mihai Radu a fost  acceptat anul acesta cu lucrarea ,,After the Rain" / „După ploaie", la prestigioasa expoziție de vară organizată de Academia Regală de Arte / Summer Exhibition Royal Academy of Arts, precum şi la expoziția organizată de Hampstead Art Society din Londra.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/
Raluca Moisan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:08:58 Ora de vară a Europei de Est