Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Clădirea ICR Londra şi expoziția Via Transilvanica

În cadrul Open House Festival

Clădirea ICR Londra şi expoziția Via Transilvanica

Aflat la cea de-a 13 participare în cadrul Open House Festival - sărbătoare dedicată arhitecturii clădirilor londoneze, Institutul Cultural Român de la Londra îşi deschide porțile vizitatorilor în perioada 18 - 22 septembrie, oferind o suită de evenimente prezentate în premieră britanică.

Ȋn cadrul Open House Festival dar şi ulterior acestei perioade, pe simezele exterioare ale clădirii din Belgrave Square, va putea fi admirată o inedită expozitie de fotografie dedicată traseului ,,Via Transilvanica - drumul care uneşte".  Parterul instituției oferă celor prezenți ocazia de a descoperi două expoziții distincte: cea din hol înfățisând istoria clădirii din cartierul Westminster și expoziția de pictură „Inner Landscapes" semnată de Bogdan Mihai Radu, găzduită de Galeria Brâncuși.
În Sala Enescu, situată la primul etaj, va fi prezentat în premieră la Londra filmul Oamenii drumului: Terra Banatica, primul documentar dedicat traseului Via Transilvanica. Atât despre expoziție - realizată în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social, cât şi despre traseu şi diversitatea culturală a României, va vorbi invitatul Institutului Cultural Român de la Londra, Alin Uşeriu, unul dintre fondatorii proiectul care, în 2023, a câştigat Premiul European pentru Patrimoniu/ Premiul Europa Nostra.
Via Transilvanica a fost inaugurată în data de 8 octombrie 2022. Traseul de drumeții este un proiect îndrăzneț, ce măsoară aproximativ 1.400 de kilometri. Acesta se împarte în șapte mari secțiuni, care străbat nu mai puțin de 10 județe, (Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți). Supranumit și „Camino de România" sau „drumul care uneşte", acest traseu istoric străbate cele mai pitorești zone, de la Putna până la Drobeta Turnu-Severin.
Open House Festival este un program de educație publică desfășurat an de an în capitala Marii Britanii, o sărbătoare a întregului oraș care pune în valoare moștenirea arhitecturală. Festivalul oferă șansa de a explora clădirile și peisajele remarcabile ale Londrei și este o oportunitate pentru comunități și organizații de a-și spune poveștile. Festivalul Open House atrage sute de mii de vizitatori și include cele mai multe cartiere londoneze.
Sediul Institutului Cultural Român, situat în 1 Belgrave Square, face parte din patrimonial arhitectural londonez, aflânsu-se în proprietatea statului român. Construită în anii 1820 de Thomas Cubitt, spațiul  a stârnit de-a lungul anilor interesul turiștilor. La ediţia de anul acesta, vor fi deschise clădiri precum Parlamentul, Palatul Kensington, Royal Academy of Music, Royal Academy of Arts, RIBA (Royal Institute of British Architects), Arts Council, Wellington Arch, London Olympic Park, Whitechapel Gallery sau reședința prim-ministrului al Marii Britanii..
Expoziția pictorului Bogdan Mihai Radu, ,,Inner Landscapes", prezintă 20 de lucrări impresionante, inspirate de natură și filtrate prin percepțiile și emoțiile artistului. Unele dintre ele înfățisează peisaje pastorale, idilice, din Transilvania și Munții Carpați, altele au fost inspirate de dragostea artistului pentru iriși și flori sălbatice dar şi pentru peisajele britanice. Artistul își descrie lucrările ca fiind creații dense, cu multiple straturi de culoare, texturi și teme. Bogdan Mihai Radu a fost  acceptat anul acesta cu lucrarea ,,After the Rain" / „După ploaie", la prestigioasa expoziție de vară organizată de Academia Regală de Arte / Summer Exhibition Royal Academy of Arts, precum şi la expoziția organizată de Hampstead Art Society din Londra.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/
Raluca Moisan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:14:50 Ora standard a Europei de Est