Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De Zilele comunei Borș – ediția 2009

Cu primarul Batori Geza, despre trecut și viitor,

De Zilele comunei Borș – ediția 2009

Am revenit joi (23 iulie 2009) în biroul primarului comunei Borș, Batori Geza, știind că sâmbătă și duminică (25 - 26 iulie), în comuna Borș va fi sărbătoare: Zilele comunei Borș – ediția 2009, o întâlnire a fiilor celor patru sate: Borș, Sântion, Santău Mic și Santău Mare, dar nu numai...

 Programul celor două zile
 Sâmbătă (25 iulie)
 17.00 – deschiderea festivă (pe terenul de sport din Borș)
 17.15 – programul  majoretelor campioane „Margareta” din Sântion
 17.45 – teatru de păpuși, cu trupa „Lilliput” din Oradea
 18.45 – spectacolul trupelor de dans: Tini Dance Borș, Black & White, Hip-Hop Sântion, Shake & Dance, Superstyle Oradea
 19.45 – recital Mohacs Brigitta
 20.30 – formații de dans: Tini Dance Center și B 612 – Săcuieni
 21.20 – Star Group de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea
 22.00 – concert Szandi din Ungaria
 23.00 – Discotecă în aer liber
 Duminică (26 iulie)
 17.00 – concursuri pentru copii
 18.00 – demonstrație Taekwon-do, cu sportivii clubului King-Do Oradea
 18.30 – formații de țiteră „Rakasz”, Komadi din Ungaria
 19.00 – gala dansului popular: Galagonya Borș, Szentjanosbogar Sântion, precum și formații de dans din Santău Mic și Santău Mare
 20.00 – trupa de dans Control Dance Group
 21.00 – programul Atelier „M” din Oradea
 22.00 – concert „Dolly Roll” din Ungaria
 23.00 – concert „Amazon Asz”
 24.00 – foc de artificii
 24.15 – concert Dreamers
 01.00 – discotecă.
 Vestiar, sală de fitness, parcurile din Borș și Santău Mic – bijuterii
 Am ieșit pe teren cu dl primar Batori Geza să vedem ce s-a înfăptuit de la sărbătoarea de anul trecut. 
 Am pornit spre șantierulul sălii de sport, poposind câteva momente în cochetul părculeț amenajat în imediata apropiere, a cărui apă arteziană pare incendiată noaptea, sub mănunchiul de raze colorate care vin din interiorul bazinului, refectându-se în apa mereu urcătoare, altfel spus... apa din mijlocul părculețului pare un foc!
 Până să ajungem în parc, am aflat despre canalizarea (cu senzori speciali), o lucrare de anvergură (aflată în derulare – cca 60%) cu care dl primar va sparge gura târgului. Serviciul de salubrizare era în priză, mașinile goleau pubelele de pe străzi chiar sub ochii noștri. La sala de sport se lucra pe toate fronturile. E vorba de o sală mare, de genul celei din Sântandrei, dotată cu o tribună de 150 de locuri. Lucrările avansează într-un ritm mulțumitor (aflate cam la 80%), urmând ca în luna noiembrie, după estimarea dlui primar, sala să fie predată de către echipa dlui ing. Adrian Jurcuț, șef de lucrări, băieții maistrului Fenesi Laszlo dovedind seriozitate, hărnicie și profesionalism. Dar cum bijuteria nu poate străluci în mijlocul câmpului, terenul din jur va fi amenajat gospodărește, primarul având în plan și alte surprize care să bucure tineretul comunei.
 În vara trecută, la Santău Mic se amenaja un parc de miliarde la căminul cultural. Acum, superbul parc strălucea în soare ca o bijuterie. Flori, arbuști și multă iarbă, toate frumos întreținute, lampioane, bănci, aparatură pentru joacă, două fântâni...un adevărat colț de rai! Revenind în centrul de comună, ne-am îndreptat spre terenul de sport care va găzdui, sâmbătă și duminică, serbările acestei veri. În parcul de distracții se montau aparatele, iar în spatele porții de fotbal se pregătea montarea scenei. Noi, însă, aveam în obiectiv vestiarul fotbaliștilor de la ”Viitorul” Borș, echipă care a încheiat campionatul pe locul IV. Anul trecut, am consemnat locul VIII. Păi da! De când cu bijuteria de vestiar, sală de fitness și saună, băieții au săltat de pe VIII pe IV. Antrenorul echipei, Marton Zsolt, recunoaște că investiția a meritat, fiind și o carte de vizită a echipei și a primarului, o mândrie a comunei și un bun pentru toți cetățenii comunei, și nu numai, pentru că până și orădenii au început să vină și să se aboneze la sala de forță...
 Un proiect F.E.A.D.R.... pe trei ani  
 Destoinicul primar nu se lasă, se zbate,  scrie proiecte și câștigă un nou proiect (pe trei ani), un proiect integrat F.E.A.D.R. (finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală) în valoare totală de 3,3 milioane de euro (2,5 milioane din partea U.E și a statului român, iar 0,8 milioane din fonduri locale). Proiectul este o sumă de cinci subproiecte care vin să rezolve tot atâtea probleme cetățenești în două localități ale comunei, la Sântion și Santău Mare. Este vorba despre: Îmbunătățirea sistemului de alimentare cu apă a localității Sântion, Canalizarea menajeră în satul Sântion, Modernizarea și reabilitarea străzilor din Sântion, Construirea unui centru de bătrâni în localitatea Santău Mare și Modernizarea Casei de Cultură din Santău Mare.
 Contractul de finanțare este semnat, iar la sărbătoarea din 2010, primarul Batori Geza speră să ne și arate demararea lucrărilor pe cele cinci șantiere de lucru. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: De Zilele comunei Borș – ediția 2009.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 06:04:38 Ora de vară a Europei de Est