Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

A XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa

În perioada 16-19 septembrie 2024, se va desfășura la Oradea

A XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa

În perioada 16-19 septembrie 2024, se va desfășura la Oradea a XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, având ca temă: „Relația dintre episcop și preoți - fraternitate și umanitate".

Întâlnirea este găzduită de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, sub egida Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE). Episcopii catolici orientali se reunesc anual, ultima întâlnire europeană desfășurându-se anul trecut la Atena (Grecia).
 Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali 2024 are loc la Oradea în anul în care Biserica Greco-Catolică din România celebrează cinci ani de la beatificarea Fericiților Episcopi Români Martiri greco-catolici de Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj (pe 2 iunie 2019), și este a doua de acest gen care se desfășoară la Oradea, după Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa din 2011.
 La întâlnire vor participa peste 60 de episcopi catolici orientali din Europa care vor discuta pe marginea temei centrale și a Sinodului despre sinodalitate (2021-2024), înainte de cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului episcopilor care se va desfășura în perioada 2-27 octombrie 2024 în Vatican. De asemenea, au fost invitați să participe episcopii de rit latin și bizantin din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.
Deschiderea oficială a Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 va avea loc pe 16 septembrie a.c., de la ora 18.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea. Cuvântul de bun-venit va fi rostit de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și gazdă a întâlnirii. La sesiunea inaugurală sunt invitați să ia cuvântul: Emineța Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican, Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Gintaras Grušas, președintele Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE), Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcop ortodox al Oradiei, Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, secretar de Stat pentru Culte, domnul Marcel Daniel Dragoș, prefect al județului Bihor, și domnul Florin Birta, primar al orașului Oradea.
În cadrul Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa la Oradea participanții vor celebra zilnic Sfânta Liturghie în rit bizantin, de la ora 8.00, în următoarele locații:
 Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae" din Oradea (17 septembrie), prezidată de Emineța Sa Card. Gugerotti - celebrant principal (Protos): Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, animată de Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea (dirijor: prof. Nicoleta Țâmpu)
Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului" (18 septembrie), prezidată de Emineța Sa Cardinal Claudio Gugerotti -celebrant principal(Protos): Preasfericirea Sa Svjatoslav Ševčuk, arhiepiscop major de Kiev, animată de Corul „Schola Cantorum" al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan)
Parohia Greco-Catolică „Schimbarea la Față" (Velența), prezidată de Excelenţa Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova - celebrant principal (Protos): Înaltpreasfinția Sa Péter Fülöp Kocsis, arhiepiscop și mitropolit de Hajdúdorog, animată de Corul „Bunavestire-Francisc Hubic" al Eparhiei de Oradea (dirijor: lector univ. dr. Radu Mureșan).
 Pe 17 septembrie a.c., de la ora 18.30, la Teatrul de Stat „Regina Maria" din Oradea, va fi susținut în onoarea participanților Concertul vocal-simfonic „Kyrie Eleison". Sub bagheta dirijorului Gianpaolo Mazzoli, vor interpreta: Egyed Apollónia - sopran, Daniel Magdal - tenor, Florin Estefan - bariton, alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.
 Pe 18 septembrie a.c., de la ora 18.00, în Bazilica Romano-Catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria" din Oradea, se va celebra Paraclisul Maicii Domnului, în cadrul căruia va fi rostită Rugăciunea Domnească Tatăl nostru în diverse limbi, iar rugăciunea de încheiere va fi condusă de Preasfinția Sa László Böcskei, episcop a Diecezei Romano-Catolice de Oradea, în limba maghiară. Va cânta Corul „Schola Cantorum" al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan). La final, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, va da binecuvântarea apostolică din partea Sf. Părinte Papa Francisc, în limba latină.
Agenda Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 de la Oradea va include o serie de conferințe și sesiuni de lucru în care episcopii vor aborda subiecte legate de sinodalitate, fraternitate și umanitate în relația dintre episcopi și preoți. Vor conferenția: Em. S. Card. Claudio Gugerotti, prefect al Dicasterului Vatican pentru Bisericile Orientale, E.S. Mons. Manuel Nin, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, Î.P.S. Borys Gudziak, arhiepiscop mitropolit de Philadelphia (SUA), și pr. prof. univ. Cristian Barta, decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.
Publicul doritor este invitat să participe la sfintele slujbe!
Mihaela Caba-Madarasi
jurnalist/responsabil departament comunicare al EGCO

Trimite email
marți, 22 octombrie 2024, 07:35:39 Ora de vară a Europei de Est

Poza zilei

La mulți ani, școala mea dragă!

Povestea merge mai departe

La mulți ani, ,,Oltea Doamna"!

Ziua Școlii ,,Oltea Doamna" din Oradea a fost sărbătorită de elevii clasei I F (clasa ,,Astronauților"), îndrumați de doamna profesor Adriana Morgovan, joi, 19.10.2024, printr-o serie de proiecte inedite realizate în cinstea școlii noastre...