Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primul campus dedicat învățământului dual din România

Ieri, a fost inaugurat, la Oradea,

Primul campus dedicat învățământului dual din România

Marți, 10 septembrie 2024, a fost inaugurat, la Oradea, în prezența ministrului Educației, primul campus dedicat învățământului dual din România, în cadrul festivității de deschidere a anului școlar 2024-2025, în primul campus dedicat învățământului dual din România, din cele 29 de consorții care vor funcționa la nivelul întregii țări.

           Campusul este situat pe strada Ceyrat nr. 4 din Oradea, în vecinătatea Universității Oradea și a Parcului Științific și Tehnologic, care este tot o investiție a Consiliului Județean Bihor. Se întinde pe o suprafață de 2,2 hectare și cuprinde opt clădiri cu săli de clasă, laboratoare, ateliere pentru practică, un cămin modern pentru 146 de elevi, bibliotecă, centru pentru evaluare profesională, cabinete medicale, cantină, sală de sport, piscină și teren de sport.
          La eveniment au fost invitați și au participat: însuși ministrul Educației, Ligia Deca, președintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă, Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educației, actualmente vicepreședinte al Senatului României, Marcel Dragoș, prefectul județului Bihor, ing. Ilie Bolojan, președinte al Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, Florin Birta, primarul Oradiei, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, inspectorul şcolar general, prof. dr. Horea Florin Abrudan, alți reprezentanți ai consorțiului, din cele cinci unități de învățământ și nouă companii private și asociații, elevi și profesori din școlile partenere.
În cadrul festivității, au susținut alocuțiuni Ligia Deca, ministrul Educației, Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Nicolae Ionel Ciucă, președintele Senatului României, Horea Florin Abrudan, inspectorul școlar general, și Luminița Popa, reprezentanta companiei Plexus, partener privat implicat în acest proiect.
Campusul de meserii reprezintă un pas important în dezvoltarea sistemului de învățământ dual, prin colaborarea între sectorul public și mediul privat în formarea profesională a elevilor în domenii precum mecanică, instalații și lucrări publice, construcții, electromecanică, electronică și automatizări și chimie industrială. Elevii vor beneficia de o bursă lunară de minimum 400 de lei, cazare și masă gratuite și decontarea transportului.
„Este o bucurie nespusă pentru mine să fiu astăzi la deschiderea porților primului campus pentru învățământ dual din România, finanțat prin PNRR. A fost și primul contract de finanțare semnat dintre cele 29 pe care le-am semnat în toată România. Ceea ce se întâmplă la Oradea este un exemplu de bună practică pentru celelalte 28 de consorții duale care sunt în realizare", a precizat Ligia Deca, ministrul Educației.
„Campusul este un proiect foarte important pentru întreaga comunitate. Mediul de afaceri local, care astăzi este silit să își aducă angajați de la zeci sau chiar mii de kilometri distanță, are posibilitatea să se implice, și s-a implicat hotărât în acest proiect, pentru ca împreună să putem asigura în județul nostru forță de muncă calificată. Copiii noștri aleg astăzi să își construiască viitorul dincolo de granițele țării. Noi suntem convinși că acest proiect îi va ajuta să-și dobândească competențele profesionale necesare pentru a putea obține venituri suficiente ca să-și clădească un viitor aici, la ei acasă", a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Oficialitățile au vizitat campusul, unde li s-au prezentat dotările moderne, inclusiv roboții, imprimantele 3D, simulatoarele de sudură și utilaje grele, puse la dispoziția elevilor. Specialiștii din companiile partenere au oferit demonstrații practice, evidențiind oportunitățile de formare. De asemenea, au vizitat căminul elevilor, sălile de clasă, bazinul de înot și cantina.
Nicolae Ionel Ciucă, președintele Senatului României, a declarat: „Am crezut foarte mult în ceea ce înseamnă renașterea învățământului dual profesional. Campusul de la Oradea este o premieră pentru școala românească, o investiție care le oferă tinerilor șansa să învețe meserii într-un mediu modern, pregătindu-i pentru viitor. Știu ce înseamnă un drum vocațional. Adolescent fiind, am decis să merg la un liceu militar și nu am regretat nicio clipă alegerea făcută.".
Horea Abrudan, inspectorul școlar general al ISJ Bihor, a explicat modul în care elevii din învățământul dual vor avea un program bine structurat, stabilit în colaborare cu școlile. Elevii vor fi cazați în căminul campusului și vor studia în laboratoarele și atelierele oferite de școală, sub îndrumarea profesorilor și a specialiștilor din companiile partenere. Acesta a subliniat colaborarea strânsă între școli și mediul de afaceri pentru a asigura o pregătire practică de calitate.
Consorțiul pentru învățământ dual „Campus Oradea" a fost înființat în 2023, cu scopul de formare a elevilor în raport cu cerințele actuale ale pieței muncii. Acesta este format din 18 membri, respectiv două autorități publice: Consiliul Județean Bihor (lider de proiect) și Primăria Municipiului Oradea, cinci unități de învățământ: Colegiul Tehnic „Traian Vuia" Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși" Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman" Aleșd și Liceul Tehnologic „Unirea" Ștei, la care se adaugă Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, precum și nouă companii private și asociații: SC Faist Mekatronic SRL, SC Connectronics România SRL, SC Vernicolor SA, SC Celestica SRL, SC Purem Oradea SRL, SC Nidec SRL, SC Plexus Services RO SRL, Asociația Bihor West Professional și Asociația Firmelor Bihorene.
Proiectul are o valoare totală de 146.183.346 lei, cu TVA, echivalentul a peste 29 de milioane de euro. Finanțarea este asigurată din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 15 Educație, Reforma 4 - Crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior și din bugetul local, după cum se precizează în comunicatul Consiliului Județean Bihor.
Ovidiu Dan
Doar pe Facebook OviDan, pagină de educaţie, veţi găsi, în două înregistrări video, alocuţiunile rostite de ministrul Educaţiei, doamna Ligia Deca şi preşedintele Senatului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă...

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:24:04 Ora de vară a Europei de Est