Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Ne propunem să construim împreună o comunitate unită”

În prima zi de școală, la Şcoala Gimnazială ,,Dacia”

,,Ne propunem să construim împreună o comunitate unită”

Luni, 9 septembrie 2024, în prima zi de școală, cei mai mici școlari nici nu au apucat să intre pe porțile Școlii ,,Dacia", că au și fost felicitați și premiați de polițiștii bihoreni (doamna Ioana Indrieș și Răzvan Chebeleu) cu câte un orar... Chiar a fost o surpriză cât se poate de plăcută pentru școlăreii și școlărițele abordați de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

Potrivit obiceiului, festivitatea de deschidere a cursurilor, în prima zi de școală, s-a desfășurat în curtea școlii, de la ora 9.00, cu participarea elevilor din clasele pregătitoare și a celor din clasele a V-a, în total 11 clase.
În acest an școlar, la ,,Dacia", prin forța împrejurărilor, s-au format șapte clase pregătitoare, un record absolut al școlii. ,,Ne-am propus patru clase pregătitoare, dar am fost nevoiți să facem șapte. Ca și noutate pentru noi, iarăși începem să ne mutăm și ocupăm cele trei clase pe care le avem în plus, spațiu de la sediul secundar de pe Castanilor (Nicolae Jiga). Aici vor avea trei clase pregătitoare. Pe Lămâiței, avem opt clase de învățământ primar care funcționează. Astfel am putut să evităm, să nu intrăm cu unele clase în program de după-masă", ne-a declarat domnul director, profesor Alin Florin Novac Iuhas, săptămâna trecută.
Astăzi, în cuvântul de deschidere, domnul director a afirmat: ,,Pentru noi, toți, școala este un loc al învățării și al creșterii. Ne propunem să construim împreună o comunitate unită, în care respectul, colaborarea și dorința de a învăța să fie valori centrale.
Dragi copii, nu uitați că fiecare zi, la școală, este o oportunitate de a învăța ceva nou, de a vă face un prieten nou, și de a deveni, pot spune, mai buni".
La rândul său, directorul C.C.D. Bihor, domnul prof. Alin Ștefănuț, a vorbit în calitate de părinte, dar și ca reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prezentând mesajul inspectorului școlar general, dl prof. dr. Horea Florin Abrudan. În opinia generalului I.S.J. Bihor ,,Școala trebuie, în primul rând, să ofere, prin dascălii ei, caractere, să creeze caractere, modele de urmat, capabile să sădească în sufletele tinerei generații virtuți și valori fundamentale, respect pentru muncă, integritate, responsabilitate, deschidere către cultură. Să avem în vedere că educația are puterea de a transforma destine, de a oferi o șansă la normalitate și la un viitor prosper, într-un univers aflat în perpetuă schimbare", se mai spune în mesajul generalului Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. dr. Horea Florin Abrudan.
Vorbitorii nu au abuzat de răbdarea copiilor și părinților, iar directorul adjunct al școlii, doamna profesor Carmen Diana Cosman a făcut cunoscute sălile, învățătorii și diriginții celor 11 clase prezente la festivitate: șapte clase pregătitoare (pregătitoare A - prof. Meza Patricia Lorena, B - prof. Mintaș Daciana Ioana, C - prof. Gavriș Maria, D - prof. Cobe Simona Lucia, E - prof. Negruț Gabriela Carmen, F - prof. Negrean Mirela Alina, G - prof. Reștea Cătălina Ioana), precum și patru clase de-a V-a (A - diriginte, prof. Mihuț Nicoleta Ofelia, B - prof. Bot Simona Maria, C - prof. Roșa-Zah Maria Emanuela, D - prof. Moneciu Ioana Marina).  
După festivitate, elevii claselor pregătitoare A, B și G, în frunte cu doamnele învățătoare, au plecat spre sălile lor de clasă, amenajate la sediul secundar de pe str. Nicolae Jiga.
Pe Facebook OviDan, pagină de educație, veți putea vedea și secvențe video de la festivitate, dar și din clasa pregătitoare B, clasa exploratorilor, doamnei prof. Mintaș Daciana Ioana...
Ovidiu Dan  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:17:43 Ora standard a Europei de Est