Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ligia Deca, la începutul anului școlar 2024 - 2025

Mesajul ministrului Educaţiei

Ligia Deca, la începutul anului școlar 2024 - 2025

Doamnelor și domnilor inspectori,
Doamnelor și domnilor directori,
Dragi profesori și membri ai personalului didactic și nedidactic,
Stimați părinți,
Dragi elevi,

Prima zi de școală este una dintre cele mai frumoase. Aduce cu ea emoția începutului și a revederii cu colegii!
Bine ați revenit la școală! Bun-venit celor care astăzi pășesc pentru prima dată pe porțile școlii și mult succes colegilor noștri profesori!
Este un privilegiu pentru mine să vă transmit acest mesaj în calitate de ministru al Educației, la începutul unui an școlar în care putem vorbi de schimbări palpabile în educație.
Școala trebuie să fie un loc potrivit pentru o educație de calitate și avem investiții în infrastructură cum nu am avut niciodată! Datorită acestor investiții, școala poate sprijini atât performanța, cât și incluziunea și echitatea: dotări în toate școlile, laboratoare smart în peste 1.000 de licee, microbuze școlare ce vor transporta la școală peste 200.000 de copii.
O școală din trei își susține copiii să recupereze decalaje de învățare prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar, iar tot o școală din trei oferă, deja, copiilor o masă la școală.
Oferim burse prin care sprijinim progresul, însă susținem și performanța prin burse de excelență.
Construim peste 50 de școli verzi și recredibilizăm învățământul dual, pentru ca tinerii să crească astfel încât să se poată adapta cerințelor pieței muncii.
Nu ne vom opri aici - pentru că școala trebuie să fie pentru toți copiii și va fi pentru toți copiii. Pentru că fiecare copil merită o șansă să-și atingă potențialul!
Dragi profesori,
Aveți rolul esențial de a fi ghizi ai copiilor noștri în drumul lor spre cunoaștere! Vă mulțumesc pentru eforturile pe care le faceți în fiecare zi! Creșterea istorică a salariilor a fost o formă de a vă arăta că ne pasă și că ne dorim să vă simțiți respectați pe măsura importanței pe care o aveți în societate. Sunt alături de dumneavoastră pentru a face ca profesia nobilă pe care o aveți să-și recâștige prestigiul meritat!
Avem măsuri care își vor vedea impactul în timp: investiții, dotări, salarii mai mari și legi noi ale educației. Acum este datoria noastră să îmbunătățim rezultatele elevilor. Trebuie să trecem de la nevoile de bază la calitate și echitate în întregul sistem.
Doamnelor și domnilor directori, stimați părinți,
Dialogul unește și este calea cea mai eficientă pentru a găsi cele mai bune soluții pentru copiii noștri. Fie că vorbim despre procesul educațional, fie că vorbim de starea de bine în școală, o comunitate unită va găsi, întotdeauna, cele mai bune soluții. Vă mulțumesc tuturor celor ce ne-ați fost alături în demersurile de reducere a violenței în mediul școlar. Reducerea acestui fenomen rămâne o prioritate. „Toleranță zero pentru violență" trebuie să fie un crez comun!
Dragi elevi,
Educația este modul în care vă dezvoltați, iar învățarea - calea sigură spre succes. Vă doresc ca anul ce începe astăzi să vă aducă mai aproape de visurile voastre. Fiți ambasadori ai toleranței și ai empatiei în comunitățile voastre, bucurați-vă de timpul petrecut la școală și faceți din el o experiență minunată!
Fiți mai buni cu fiecare zi care trece și nu uitați că orice vis împlinit începe cu o dorință în care credeți!
Mult succes, tuturor, în noul an școlar!
Ligia Deca,
ministrul Educației

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:41:02 Ora standard a Europei de Est