Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Învățare, descoperire, distracție

„Săptămâna bobocilor” 2024

Învățare, descoperire, distracție

Uniunea Studenților din Oradea anunță că, între 30 septembrie și 3 octombrie 2024, va avea loc o nouă ediție „Săptămânii bobocilor".

Gândit, încă de la lansarea sa, ca o modalitate de ai familiariza pe cei mai tineri studenți ai Oradiei cu facultățile pe care le vor urma, dar și cu viața de student, evenimentul își propune să contribuie la mai buna integrare a „bobocilor" în ceea ce înseamnă activitatea de zi cu zi a Universității din Oradea și a celorlalte centre academice din oraș. Devenită aproape un festival studențesc, în cel mai bun sens al expresiei, „Săptămâna bobocilor" a ajuns la cea de a III-a ediție și a crescut an de an. În 2023 au fost înregistrați 1.300 de participanți, iar anul acesta organizatorii se așteaptă că numărul lor să treacă de 1.500.
În primele două zile, studenții și voluntarii din cadrul USO vor organiza sesiuni de orientare și familiarizare a tinerilor lor colegi cu viața universitară și comunitatea studențească. „Pe  ateliere și grupe de lucru, organizate la nivel de facultăți, cei mai tineri colegi ai noștri vor afla, de la studenții din anii mai mari, ce sunt creditele, care e diferența dintre o oră de laborator, un seminar sau un curs, cum se desfășoară examenele la nivel universitar, unde e secretariatul facultății lor și ce orar are, taxe etc. Ne-am propus să le dăm bobocilor cât mai multe informații utile și sfaturi practice, de care au nevoie", explică Raluca Lezeu, președintele USO.
 „Vom organiza și un captivant treasure hunt prin Oradea", anunță reprezentanta studenților orădeni. „Pornind la gară, trecând pe pietonală, prin Cetate, pe la muzeu, până în campusul central al Universității din Oradea, la terenurile de sport, cantina și biblioteca universității, noii noștri colegi vor putea să descopere orașul care le va fi casă pe perioada studenției".
De asemenea, USO își propune ca anul acesta să pună la dispoziția bobocilor un complex „Ghid al studentului", accesibil prin intermediul unui cod QR, și un „Ghid al șmecherului", acesta va cuprinde informații practice precum: unde pot avea acces la cele mai rapide servicii de fotocopiere, unde se află cafeneaua cea mai apropiată de facultatea lor, unde își pot face o fotografie pentru carnetul de student sau unde îi pot pune coperți lucrării de licență.
Nu vor lipsi nici petrecerile dedicate celor mai noi studenți ai Oradiei. În cea de a treia zi a „Săptămânii bobocilor", după o serie de prezentări ale organizațiilor studențești, va avea loc un after-party, găzduit de unul dintre partenerii evenimentului. În seara următoare, studenții vor ocupa pasajul Vulturul Negru, pentru mega-petrecerea lor. Organizatorii anunță reduceri și scutiri de la plata accesului în mai multe localuri din zona cunoscută drept epicentrul distracției orădene. „Pentru că și distracția face parte din viața de student, petrecerea va fi o introducere în viața de noapte a orașului nostru", explică Raluca Lezeu.
„Toate aceste evenimente sunt menite să le ofere celor mai noi membri ai comunității noastre academice oportunitatea de a socializa, de a-și face noi prieteni și de a crea amintiri de neuitat", a mai adăugat președintele USO.
Toți cei care vor să își înceapă studenția „într-un mod memorabil" sunt invitați să se înscrie la eveniment aici: https://forms.gle/HhajFvu5DMCRNS5k8 
(B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:04 Ora de vară a Europei de Est