Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Învățare, descoperire, distracție

„Săptămâna bobocilor” 2024

Învățare, descoperire, distracție

Uniunea Studenților din Oradea anunță că, între 30 septembrie și 3 octombrie 2024, va avea loc o nouă ediție „Săptămânii bobocilor".

Gândit, încă de la lansarea sa, ca o modalitate de ai familiariza pe cei mai tineri studenți ai Oradiei cu facultățile pe care le vor urma, dar și cu viața de student, evenimentul își propune să contribuie la mai buna integrare a „bobocilor" în ceea ce înseamnă activitatea de zi cu zi a Universității din Oradea și a celorlalte centre academice din oraș. Devenită aproape un festival studențesc, în cel mai bun sens al expresiei, „Săptămâna bobocilor" a ajuns la cea de a III-a ediție și a crescut an de an. În 2023 au fost înregistrați 1.300 de participanți, iar anul acesta organizatorii se așteaptă că numărul lor să treacă de 1.500.
În primele două zile, studenții și voluntarii din cadrul USO vor organiza sesiuni de orientare și familiarizare a tinerilor lor colegi cu viața universitară și comunitatea studențească. „Pe  ateliere și grupe de lucru, organizate la nivel de facultăți, cei mai tineri colegi ai noștri vor afla, de la studenții din anii mai mari, ce sunt creditele, care e diferența dintre o oră de laborator, un seminar sau un curs, cum se desfășoară examenele la nivel universitar, unde e secretariatul facultății lor și ce orar are, taxe etc. Ne-am propus să le dăm bobocilor cât mai multe informații utile și sfaturi practice, de care au nevoie", explică Raluca Lezeu, președintele USO.
 „Vom organiza și un captivant treasure hunt prin Oradea", anunță reprezentanta studenților orădeni. „Pornind la gară, trecând pe pietonală, prin Cetate, pe la muzeu, până în campusul central al Universității din Oradea, la terenurile de sport, cantina și biblioteca universității, noii noștri colegi vor putea să descopere orașul care le va fi casă pe perioada studenției".
De asemenea, USO își propune ca anul acesta să pună la dispoziția bobocilor un complex „Ghid al studentului", accesibil prin intermediul unui cod QR, și un „Ghid al șmecherului", acesta va cuprinde informații practice precum: unde pot avea acces la cele mai rapide servicii de fotocopiere, unde se află cafeneaua cea mai apropiată de facultatea lor, unde își pot face o fotografie pentru carnetul de student sau unde îi pot pune coperți lucrării de licență.
Nu vor lipsi nici petrecerile dedicate celor mai noi studenți ai Oradiei. În cea de a treia zi a „Săptămânii bobocilor", după o serie de prezentări ale organizațiilor studențești, va avea loc un after-party, găzduit de unul dintre partenerii evenimentului. În seara următoare, studenții vor ocupa pasajul Vulturul Negru, pentru mega-petrecerea lor. Organizatorii anunță reduceri și scutiri de la plata accesului în mai multe localuri din zona cunoscută drept epicentrul distracției orădene. „Pentru că și distracția face parte din viața de student, petrecerea va fi o introducere în viața de noapte a orașului nostru", explică Raluca Lezeu.
„Toate aceste evenimente sunt menite să le ofere celor mai noi membri ai comunității noastre academice oportunitatea de a socializa, de a-și face noi prieteni și de a crea amintiri de neuitat", a mai adăugat președintele USO.
Toți cei care vor să își înceapă studenția „într-un mod memorabil" sunt invitați să se înscrie la eveniment aici: https://forms.gle/HhajFvu5DMCRNS5k8 
(B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:36 Ora standard a Europei de Est