Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sunteți pregătiți pentru un nou an școlar?

Vacanța s-a terminat.

Sunteți pregătiți pentru un nou an școlar?

Siguranţa copiilor, prioritate a poliţiştilor bihoreni şi în anul şcolar 2024 - 2025

Recomandări prețioase, oferite de polițiștii de prevenire bihoreni înainte de debutul anului școlar, în parcuri, stațiuni, la locurile de joacă și în marile centre comerciale din Oradea.
          La sfârșit de săptămână, acțiunile polițiștilor de prevenire bihoreni continuă la Orășelul Copiilor din Oradea, cu evenimentul Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?
Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii de la prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor și de specialiști ai Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea au acționat în cadrul campaniei „Împreună, pentru o comunitate mai sigură!", pentru creșterea gradului de siguranță a minorilor, prin informarea părinților asupra comportamentelor de risc și situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în trafic.
Astfel, sub genericul „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început?", polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au acționat preventiv la locurile de joacă și în parcuri, dar și în marile centre comerciale din municipiul Oradea.
Totodată, polițiștii de la prevenire au fost prezenți în stațiunea Băile Felix, unde au interacționat cu turiștii și cu copiii acestora și i-au informat despre cum să prevină victimizarea și, de asemenea, au fost prezenți la Centrul de zi pentru copii din cadrul Direcției de Asistență Socială Oradea.
În cadrul sesiunilor de informare cu părinții și copiii, pe tema prevenirii victimizării minorilor, polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat acestora măsurile de autoprotecție care trebuie adoptate pentru a nu ajunge în postura de victimă, când se află în colectivități, dar și pe drumul spre casă. Polițiștii de la prevenire i-au sfătuit pe copii despre felul în care să interacționeze cu persoanele necunoscute, despre anturaj, grupul de prieteni, bullying și consecințele acestuia, despre consecințele consumului de substanțe interzise, precum și despre cum să acceseze în siguranță internetul și rețelele de socializare. Comportamentul preventiv în trafic este un alt ?subiect abordat de polițiștii din Bihor în discuțiile cu copiii și părinții.
Totodată, în activitățile preventive desfășurate, polițiștii de la prevenire, alături de partenerii de program au distribuit materiale cu caracter educativ - preventiv.
          Sâmbătă, în Orășelul Copiilor, copiii, părinții și bunicii sunt așteptați în Orășelul Copiilor din Oradea, la evenimentul „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început"?
Acțiunile desfășurate de polițiștii din Bihor pentru a preveni victimizarea minorilor continuă sâmbătă, 7 septembrie a.c., când, începând cu ora 10.30, în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea se va desfășura evenimentul „Vacanța s-a terminat! Sunteți pregătiți pentru un nou început"?
Alături de polițiștii de la prevenire, în eveniment vor fi implicați polițiștii rutieri și specialiști criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor.
Prin intermediul unor jocuri și concursuri, adaptate vârstei participanților, polițiștii vor interacționa cu cei mici și le vor prezenta principalele reguli de autoprotecție pentru a preveni victimizarea, vor discuta cu copiii despre interacțiunea cu persoanele necunoscute, anturaj și grupul de prieteni, dar și depre consecințele consumului de substanțe interzise, despre bullying și consecințele acestuia, precum și despre accesarea în siguranță a Internetului și a rețelelor de socializare.
De asemenea, vor fi organizate ateliere de siguranță rutieră, iar la eveniment va fi prezent și Laboratorul mobil de siguranță rutieră, în cadrul căruia vor putea fi vizionate filme cu mesaje preventive, realizate de polițiștii din Bihor, vor fi utilizate covorul rutier și mini indicatoarele rutiere și vor putea fi experimentați ochelarii care simulează consumul de alcool sau droguri.
Copiii implicați în jocurile și concursurile preventive organizate de polițiști vor fi răsplătiți cu premii și legitimații de „Polițist pentru o zi".
De asemenea, părinții prezenți vor primi recomandări utile, pentru a-și feri copiii de potențialele pericole.
Totodată, în Orășelul Copiilor va fi amenajat un info point, în cadrul căruia polițiștii de prevenire bihoreni alături de partenerii de program vor distribui materiale cu caracter educativ - preventiv și vor oferi informații utile prevenirii victimizării minorilor.
 
Polițiștii de la prevenire din Bihor continuă acțiunile menite să sporească gradul de informare a copiilor și părinților asupra pericolelor existente în mediile off -line și on-line și a modului în care se pot proteja, pe tot parcursul noului an școlar.
*
Stimaţi părinţi,
Pentru a vă ţine copilul cât mai departe de un comportament deviant, poliţia vă recomandă:
*Comunicaţi cu copilul dumneavoastră! Acesta trebuie înţeles, iar personalitatea lui respectată;
*Fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică;
*Verificaţi de câţi bani de buzunar dispune copilul dumneavoastră şi cum îi cheltuieşte;
*Dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu obiecte de valoare, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile;
*Sfătuiţi-vă copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute;
*Educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul dumneavoastră de lucru;
*Interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră;
*Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor;
*Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere;
*Distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă;
*Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă;
*Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi;
*Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret), care vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor.
Poliţia din Bihor recomandă tinerilor    
*Nu legaţi prietenii cu persoane care manifestă un comportament deviant;
*Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute sau cunoscute întâmplător;
*Nu intraţi în anturaje dubioase!
*Evitaţi frecventarea locurilor şi mediilor unde se adună persoane dubioase, se consumă alcool, droguri sau se practică jocuri de noroc;
*Nu primiţi nimic de la persoane necunoscute sau despre care aveţi puţine informaţii.
Recomandări pentru a circula corect şi în siguranţă pe drumurile publice
*Circulaţi numai pe trotuare sau pe potecile laterale ale drumurilor;
*Nu vă angajaţi în traversarea căilor rutiere în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii;
*Traversaţi numai pe trecerea de pietoni şi numai la culoarea verde a semaforului electric;
*În intersecţiile fară marcaje, traversaţi numai pe la colţul străzii şi numai după ce v-aţi asigurat atent că din ambele părţi că nu se apropie niciun vehicul;
*Aşteptaţi sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate;
*Nu vă jucaţi pe partea carosabilă a drumurilor publice sau în apropierea acestora, ori pe aleile intens circulate dintre blocurile de locuinţe! Folosiţi pentru joacă numai locurile unde nu circulă maşini: parcuri, terenuri de sport, curtea casei sau a şcolii.  
Poliţia din Bihor urează tuturor elevilor un an şcolar plin de realizări!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:06:55 Ora standard a Europei de Est