Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

600 de participanți la Premiul European al Tinerilor Jurnaliști privind extinderea UE din 2009

Câștigătorii pentru România - Antoniu Adrian Bumb și Matei Marcel Martin

600 de participanți la Premiul European al Tinerilor Jurnaliști privind extinderea UE din 2009

Bruxelles, 21 iulie 2009 - Juriile naționale au selectat câștigătorii pentru fiecare țară care ia parte la Premiul European al Tinerilor Jurnaliști. Termenul limită pentru înscrierea la această competiție care se adresează tinerilor jurnaliști cu vârste cuprinse între 17-35 ani, din 35 de țări din întreaga Europă, a fost 31 mai 2009.

 Obiectivul concursului, care viza presa scrisă și radioul, este de a încuraja tinerii europeni să reflecteze și să-și expună opiniile cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene și să-și demonstreze talentul de jurnaliști.
 Cu un total de 600 de participanți, din întreaga Europă, Premiul European al Tinerilor Jurnaliști „Lărgește-ți orizontul” s-a încheiat în toate cele 35 de țări participante.
 În România, au fost desemnați doi câștigători la nivel național: Antoniu Adrian Bumb, cu materialul radio „Roots” (Rădăcini), difuzat la Radio Cluj și Matei Marcel Martin, cu articolul „Nimic nou pe frontul de Est”, publicat în Dilemateca. Ambii câștigători au reușit să sublinieze prin materialele lor faptul că granițele din interiorul Uniunii Europene devin din ce în ce mai irelevante. Materialul excelent ilustrat de către Antoniu Bumb transpune auditorul într-o zonă rurală Roșia Montană unde populația se confruntă pe de o parte cu oportunitatea economică oferită de exploatarea zăcămintelor de aur din zonă, și pe de altă parte cu impactul uriaș asupra mediului. În materialul său, Matei Martin ridică  o interesantă problemă: cum influențează extinderea recentă a Uniunii Europene accesul și vizibilitatea literaturii Est-Europene pe piața culturală din Vest. Materialele reprezintă lucrări jurnalistice de cel mai înalt profesionalism, atrăgând atenția asupra a două probleme diferite, dar esențiale într-o Uniune Europeană extinsă.
Juriul, compus din Ion M. Ioniță, Valeriu Antonovici și Mihai Roșioru, a ales câștigătorii în funcție de relevanța informațiilor legate de subiect, de originalitatea tratării subiectului, de stilul jurnalistic și calitatea scrierii, de capacitatea de a capta interesul cititorului și de efortul depus pentru pregătirea articolului.
 Toți câștigătorii naționali vor fi invitați să meargă într-o excursie la Berlin, care va avea loc în perioada 29 august - 2 septembrie 2009. În capitala germană, ei vor întâlni reprezentanți ai sferei politice, ai mass-media, ai universităților și ai societății civile pentru a discuta pe diverse teme legate de extinderea Uniunii Europene. Pe lângă experiența călătoriei, jurnaliștii aspiranți vor participa la conferința de închidere cu reprezentanți ai sferei politice și ai mass-media din diferite țări.
Premiul European al Tinerilor Jurnaliști a fost organizat de Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Extindere, în colaborare cu European Youth Press și Café Babel.
 Pentru informații suplimentare, accesați pagina de web: www.EUjournalist-award.eu. Mihaela GHINESCU

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:10:21 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...