Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

600 de participanți la Premiul European al Tinerilor Jurnaliști privind extinderea UE din 2009

Câștigătorii pentru România - Antoniu Adrian Bumb și Matei Marcel Martin

600 de participanți la Premiul European al Tinerilor Jurnaliști privind extinderea UE din 2009

Bruxelles, 21 iulie 2009 - Juriile naționale au selectat câștigătorii pentru fiecare țară care ia parte la Premiul European al Tinerilor Jurnaliști. Termenul limită pentru înscrierea la această competiție care se adresează tinerilor jurnaliști cu vârste cuprinse între 17-35 ani, din 35 de țări din întreaga Europă, a fost 31 mai 2009.

 Obiectivul concursului, care viza presa scrisă și radioul, este de a încuraja tinerii europeni să reflecteze și să-și expună opiniile cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene și să-și demonstreze talentul de jurnaliști.
 Cu un total de 600 de participanți, din întreaga Europă, Premiul European al Tinerilor Jurnaliști „Lărgește-ți orizontul” s-a încheiat în toate cele 35 de țări participante.
 În România, au fost desemnați doi câștigători la nivel național: Antoniu Adrian Bumb, cu materialul radio „Roots” (Rădăcini), difuzat la Radio Cluj și Matei Marcel Martin, cu articolul „Nimic nou pe frontul de Est”, publicat în Dilemateca. Ambii câștigători au reușit să sublinieze prin materialele lor faptul că granițele din interiorul Uniunii Europene devin din ce în ce mai irelevante. Materialul excelent ilustrat de către Antoniu Bumb transpune auditorul într-o zonă rurală Roșia Montană unde populația se confruntă pe de o parte cu oportunitatea economică oferită de exploatarea zăcămintelor de aur din zonă, și pe de altă parte cu impactul uriaș asupra mediului. În materialul său, Matei Martin ridică  o interesantă problemă: cum influențează extinderea recentă a Uniunii Europene accesul și vizibilitatea literaturii Est-Europene pe piața culturală din Vest. Materialele reprezintă lucrări jurnalistice de cel mai înalt profesionalism, atrăgând atenția asupra a două probleme diferite, dar esențiale într-o Uniune Europeană extinsă.
Juriul, compus din Ion M. Ioniță, Valeriu Antonovici și Mihai Roșioru, a ales câștigătorii în funcție de relevanța informațiilor legate de subiect, de originalitatea tratării subiectului, de stilul jurnalistic și calitatea scrierii, de capacitatea de a capta interesul cititorului și de efortul depus pentru pregătirea articolului.
 Toți câștigătorii naționali vor fi invitați să meargă într-o excursie la Berlin, care va avea loc în perioada 29 august - 2 septembrie 2009. În capitala germană, ei vor întâlni reprezentanți ai sferei politice, ai mass-media, ai universităților și ai societății civile pentru a discuta pe diverse teme legate de extinderea Uniunii Europene. Pe lângă experiența călătoriei, jurnaliștii aspiranți vor participa la conferința de închidere cu reprezentanți ai sferei politice și ai mass-media din diferite țări.
Premiul European al Tinerilor Jurnaliști a fost organizat de Comisia Europeană, Direcția Generală pentru Extindere, în colaborare cu European Youth Press și Café Babel.
 Pentru informații suplimentare, accesați pagina de web: www.EUjournalist-award.eu. Mihaela GHINESCU

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:29 Ora de vară a Europei de Est