Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, laureat al premiilor revistei „Regal Literar

Felicitări, distinse domnule prorector!

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, laureat al premiilor revistei „Regal Literar

Revista online de cultură „Regal Literar" a publicat recent lista laureaților premiilor sale pentru anul 2024.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Domițian Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, a primit Premiul „Regal Literar" pentru întreaga operă și activitate „prin care aduce contribuții importante științelor istorice și culturii românești".
Revista de cultură „Regal Literar", funcționează sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, premiile publicației online aflându-se la cea de a V-a ediție.
 Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș spune că premiul revistei „Regal Literar" este pentru el „o onoare și o bucurie". „O recunoaștere a întregii mele activități dar, în egală măsură, și un semnal ce atrage atenția asupra evoluției pozitive pe care Universitatea din Oradea o cunoaște de câțiva ani încoace. Spun aceasta pentru că premiul revistei «Regal Literar» a venit pe adresa universității și, din câte am aflat, mi-a fost acordat la propunerea domnului profesor academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Domnia sa este, precum se știe, un prieten devotat și constant al universității noastre", a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș. „E bine că aceia care dau premii nu se gândesc numai la universitățile așa-zis mari. Și, pentru mine, e important faptul că acest premiu vine din partea unei reviste care promovează literatura și istoria națională, cântărite într-un context european", a mai adăugat prorectorul Universității din Oradea.
 Conform redacției: „Premiile «Regal Literar» consfințesc inspirația, talentul, simțirea, viziunea artistică și seriozitatea științifică ale unor autori tineri, care au înțeles rolul literaturii în societate și care și-au asumat responsabilitățile etice, morale și umaniste pe care le presupune vocația de scriitor în istoria civilizației. Totodată, premiile «Regal Literar» evidențiază și autorii consacrați, care au adus contribuții importante culturii și care sunt modele incontestabile pentru noile generații de autori".
 În viziunea celor de la „Regal Literar" Cartea anului este volumul semnat de Părintele Pimen Vlad, „Învățături de la Muntele Athos", Editura Bookzone - 2024.
Printre ceilalți laureați ai revistei de cultură online se numără: Acad. Sabina Ispas - pentru întreaga operă și activitate academică prin care aduce contribuții semnificative etnologiei, folclorului și culturii românești, Christian W. Schenk - pentru colecția „Antologie de lirică românească de la începuturi și până astăzi, patru volume publicate în limba germană, la editura Dionysos din Germania (2023-2024), Ieromonah Savatie Baștovoi - „Mă rog deci exist. Taina Rugăciunii pe înțelesul omului lumesc" - Editura Cathisma - 2023.
Revista „Regal Literar" își propune să păstreze, să promoveze și să perpetueze creația artistică autentică din spațiul românesc, „împărtășind mărturiile elitelor românești din toate timpurile, arătând tinerilor sensul culturii, necesitatea responsabilității și indispensabilitatea cunoașterii identității, în contextul propagandei de abolire a acesteia".
Publicația este condusă de artistul Claudiu Dumitrache, directorul ei fondator, și de filologul Nicolae Florentin Streche, redactor-șef. Directorul onorific al revistei „Regal Literar" este însuși președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop. Din colegiul de redacție fac parte „cercetători și membri ai uniunilor naționale și internaționale de creație". (B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:00 Ora standard a Europei de Est