Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Noaptea muzeelor la Tulca

În cadrul programului Noaptea muzeelor la sate, am primit...

Noaptea muzeelor la Tulca

În cadrul programului Noaptea muzeelor la sate, am primit două articole trimise de doamna profesor Viorica Țărău, din Tulca și Cristina Pușcaș, prietena noastră de la Universitatea din Oradea și Muzeul orașului Oradea...

,,Zestrea tulcanilor
Doamna profesor Viorica Țărău ne asigură cum că ,,totul este realizat de Iuliu Lerințiu, din Tulca, acasă la el. Evenimentul a fost deosebit, iar exponatele de calitate. De remarcat faptul că tot ce a fost expus au aparținut tulcanilor", susține doamna profesor Viorica Țărău.
 
„Zestrea tulcanilor" - Expoziție de obiecte tradiționale
În cadrul programului „Noaptea muzeelor la sate", în Tulca s-a organizat o expoziție intitulată „Zestrea tulcanilor", dedicată păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor locale. Această expoziție oferă o incursiune în viața satului de odinioară, aducând în prim- plan obiecte ce reflectă identitatea culturală a locului.
 
    Război de țesut și Furcă de tors
    Printre piesele centrale ale expoziției se numără războiul de țesut, o unealtă tradițională folosită de femeile din sat pentru a făuri țesături de o frumusețe aparte. Furca de tors, alături de vârtelniță, evocă imaginea serilor lungi de iarnă, când femeile se adunau în jurul focului pentru a pregăti firele de lână necesare țesutului.
    Ladă de zestre, Țesături și Mobilier vechi
    Lada de zestre, o adevărată comoară de familie, era locul unde se păstrau cele mai de preț bunuri ale tinerei mirese: țesături lucrate cu migală, haine populare, și alte obiecte de valoare. Aceasta va fi prezentată alături de diverse țesături realizate manual, fiecare piesă spunând o poveste despre priceperea și răbdarea tulcănițelor. La loc de cinste este așezat un ștergar țesut în noaptea de dinaintea intrării Armatei Române în localitatea Tulca, eveniment ce a avut loc la data de 22.04.1919. Pe lângă acestea, expoziția include și piese de mobilier vechi.
    Oale de lut și Unelte agricole
    Expoziția a inclus, de asemenea, o colecție de oale de lut, folosite pentru gătitul tradițional. În completarea acestora, vizitatorii au putut vedea diverse unelte agricole, ce reflectă legătura strânsă a tulcanilor cu pământul și munca lor neobosită în agricultură.
    Porturi populare și Obiecte religioase
    Porturile populare expuse sunt exemple ale meșteșugului tradițional în confecționarea hainelor, fiecare costum fiind decorat cu motive specifice zonei Tulca. Alături de acestea se adaugă obiectele religioase - icoane, cărți de cântări, cărți de cult și cărți de rugăciuni, veșminte preoțești, mobilier bisericesc, care aduc în prim-plan importanța credinței și a spiritualității în viața comunității.
    Cărți vechi, Documente, Obiecte școlare, Decorații militare și Fotografii
    Un colț special al expoziției a fost dedicat cărților vechi și documentelor vechi, care oferă o privire în trecutul educațional și administrativ al satului. De asemenea, au fost expuse obiecte școlare, cum ar fi: tăbliță de scris, manuale, caiete și alte obiecte. O componentă importantă a expoziției o reprezintă „decorațiile militare", care au fost păstrate cu grijă de familiile localnicilor care au luptat în războaiele mondiale. Acestea sunt simboluri ale curajului și devotamentului, dar și a priceperii de care au dat dovadă pe câmpul de bătaie, fiecare având o poveste de eroism în spatele său. Fotografiile vechi vin să adauge o dimensiune vizuală expoziției, oferind imagini din viața satului, portrete de familie, dar și imagini ale unor evenimente importante.
 Expoziția „Zestrea tulcanilor" nu este doar o colecție de obiecte vechi, ci o fereastră deschisă către trecutul satului Tulca, invitând vizitatorii să redescopere și să aprecieze moștenirea culturală și tradițiile care au definit identitatea comunității de-a lungul timpului. Aceasta fiind o experiență educativă, dar și emoționantă, menită să ofere tuturor prilejul de a se reconecta cu rădăcinile lor și de a înțelege mai bine valoarea patrimoniului rural".
L-am citat pe Iuliu Lerințiu, autorul de drept și de fapt al expoziției și evenimentului de la Tulca.
Felicitări, Iuliu Lerințiu! Mulțumim, doamna Viorica Țărău! (OviDan)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:12 Ora standard a Europei de Est