Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noaptea muzeelor la Tulca

În cadrul programului Noaptea muzeelor la sate, am primit...

Noaptea muzeelor la Tulca

În cadrul programului Noaptea muzeelor la sate, am primit două articole trimise de doamna profesor Viorica Țărău, din Tulca și Cristina Pușcaș, prietena noastră de la Universitatea din Oradea și Muzeul orașului Oradea...

,,Zestrea tulcanilor
Doamna profesor Viorica Țărău ne asigură cum că ,,totul este realizat de Iuliu Lerințiu, din Tulca, acasă la el. Evenimentul a fost deosebit, iar exponatele de calitate. De remarcat faptul că tot ce a fost expus au aparținut tulcanilor", susține doamna profesor Viorica Țărău.
 
„Zestrea tulcanilor" - Expoziție de obiecte tradiționale
În cadrul programului „Noaptea muzeelor la sate", în Tulca s-a organizat o expoziție intitulată „Zestrea tulcanilor", dedicată păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor locale. Această expoziție oferă o incursiune în viața satului de odinioară, aducând în prim- plan obiecte ce reflectă identitatea culturală a locului.
 
    Război de țesut și Furcă de tors
    Printre piesele centrale ale expoziției se numără războiul de țesut, o unealtă tradițională folosită de femeile din sat pentru a făuri țesături de o frumusețe aparte. Furca de tors, alături de vârtelniță, evocă imaginea serilor lungi de iarnă, când femeile se adunau în jurul focului pentru a pregăti firele de lână necesare țesutului.
    Ladă de zestre, Țesături și Mobilier vechi
    Lada de zestre, o adevărată comoară de familie, era locul unde se păstrau cele mai de preț bunuri ale tinerei mirese: țesături lucrate cu migală, haine populare, și alte obiecte de valoare. Aceasta va fi prezentată alături de diverse țesături realizate manual, fiecare piesă spunând o poveste despre priceperea și răbdarea tulcănițelor. La loc de cinste este așezat un ștergar țesut în noaptea de dinaintea intrării Armatei Române în localitatea Tulca, eveniment ce a avut loc la data de 22.04.1919. Pe lângă acestea, expoziția include și piese de mobilier vechi.
    Oale de lut și Unelte agricole
    Expoziția a inclus, de asemenea, o colecție de oale de lut, folosite pentru gătitul tradițional. În completarea acestora, vizitatorii au putut vedea diverse unelte agricole, ce reflectă legătura strânsă a tulcanilor cu pământul și munca lor neobosită în agricultură.
    Porturi populare și Obiecte religioase
    Porturile populare expuse sunt exemple ale meșteșugului tradițional în confecționarea hainelor, fiecare costum fiind decorat cu motive specifice zonei Tulca. Alături de acestea se adaugă obiectele religioase - icoane, cărți de cântări, cărți de cult și cărți de rugăciuni, veșminte preoțești, mobilier bisericesc, care aduc în prim-plan importanța credinței și a spiritualității în viața comunității.
    Cărți vechi, Documente, Obiecte școlare, Decorații militare și Fotografii
    Un colț special al expoziției a fost dedicat cărților vechi și documentelor vechi, care oferă o privire în trecutul educațional și administrativ al satului. De asemenea, au fost expuse obiecte școlare, cum ar fi: tăbliță de scris, manuale, caiete și alte obiecte. O componentă importantă a expoziției o reprezintă „decorațiile militare", care au fost păstrate cu grijă de familiile localnicilor care au luptat în războaiele mondiale. Acestea sunt simboluri ale curajului și devotamentului, dar și a priceperii de care au dat dovadă pe câmpul de bătaie, fiecare având o poveste de eroism în spatele său. Fotografiile vechi vin să adauge o dimensiune vizuală expoziției, oferind imagini din viața satului, portrete de familie, dar și imagini ale unor evenimente importante.
 Expoziția „Zestrea tulcanilor" nu este doar o colecție de obiecte vechi, ci o fereastră deschisă către trecutul satului Tulca, invitând vizitatorii să redescopere și să aprecieze moștenirea culturală și tradițiile care au definit identitatea comunității de-a lungul timpului. Aceasta fiind o experiență educativă, dar și emoționantă, menită să ofere tuturor prilejul de a se reconecta cu rădăcinile lor și de a înțelege mai bine valoarea patrimoniului rural".
L-am citat pe Iuliu Lerințiu, autorul de drept și de fapt al expoziției și evenimentului de la Tulca.
Felicitări, Iuliu Lerințiu! Mulțumim, doamna Viorica Țărău! (OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:20:12 Ora de vară a Europei de Est