Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban”, ediția 2024

Ediţia a XI-a, în 18 august,

Festivalul-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban”, ediția 2024

Centrul de Cultură al Județului Bihor, împreună cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Comunei Roșia, au organizat cea de-a XI-a ediție a Festivalului-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban", un eveniment de excepție ce a avut loc pe data de 18 august 2024, în localitatea Roșia din Bihor.

Festivalul poartă numele renumitului violonist Dorel Codoban și are ca scop promovarea și conservarea tradițiilor muzicale specifice județului Bihor, fiind un eveniment de referință în peisajul cultural al zonei.
Festivalul a reunit ansambluri folclorice de renume din județul Bihor și nu numai, printre care Ansamblul Folcloric „Floarea Barcăului", „Codrenii Bihorului", „Datina din Aleșd", „Muguri și Mlădițe de Tezaur din Beiuș", precum și o serie de artiști îndrăgiți: Marius Mihuț, Ban Ionel, Florica Ruja, Monica Pop, Gavril Ciciovan, Ioana Budae, Iosif Rusu, Daniela Crișan, Florean Roșan, Amalia Codorean, Alin Ienciu, Remus Bondar, Andrei Corb, Suzana Toader, Vasile Coca, Lucian Drăgan, Cristian Pomohaci și Ramona Vița.
Prezentatorii evenimentului, Ioana Urs și Ionel Goina, au asigurat o atmosferă plină de energie, ghidând publicul printr-o serie de momente artistice deosebite, acompaniate de Grupul instrumental condus de Felician Nicola.
Momentul culminant din prima parte a Festivalului-concurs a fost anunțarea câștigătorilor. Juriul a decis ca Silaghi Patrik Raul să fie câștigătorul marelui premiu, urmat de Roponcea Andrei Ionuț - locul 1, Botiș Alex Constantin - locul 2 și Ambru Romeo Narcis - locul 3. Toți cei 15 concurenți au impresionat prin măiestria lor de a mânui vioara cu goarnă, un instrument tradițional cu o simbolistică aparte în folclorul românesc, dar mai ales în cel bihorean.
„Prin acest festival, nu doar că promovăm un instrument unic și tradițiile străvechi ale zonei noastre, dar ne asigurăm că acestea vor fi duse mai departe de tânăra generație și că tradiția românească rămâne nealterată. Vioara cu goarnă este cu siguranță o emblemă a ținutului bihorean. Ne bucurăm că județul nostru are două persoane care sunt recunoscute drept Tezaur Uman Viu, meșteri de viori și violoniști, fapt ce ne dă încredere că identitatea noastră culturală va rămâne neschimbată", a spus Liviu Buțiu, manager al Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Festivalul s-a încheiat cu un spectacol de artificii, marcând astfel o seară memorabilă pentru toți participanții și spectatorii prezenți. Evenimentul a fost filmat și va fi difuzat pe Hora TV, oferind astfel ocazia celor care nu au putut fi prezenți să se bucure de momentele artistice de la Roșia.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:28 Ora de vară a Europei de Est