Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cultura organizațională prin proiecte Erasmus Plus

Diseminare mobilitate în Polonia

Cultura organizațională prin proiecte Erasmus Plus

În cadrul Acreditării Erasmus + a Colegiului Național Iosif Vulcan, Oradea, cod : 2021-1-RO01-KA120-SCH-000044007; Project code: 2023-1-RO01-KA121-SCH-000131703; Mobility ID: 31703-MOB-0004, în anul școlar 2023 - 2024, profesor Neșiu Sânziana și profesor Sabău Carmen au participat la o mobilitate de tip Job Shadowing, în Polonia, la Liceum Ogólnokształcące im. I. J. Paderewskiego, din Bydgoszcz, oraș capitală culturală a Poloniei.

Prin programele Erasmus + o gamă largă de activități sunt sprijinite pentru adulți: mobilitatea individuală, mobilitate de grup a cursanților adulți, observarea directă la locul de muncă  sau cursuri de dezvoltare profesională pentru personal, având experți invitați.
Prin definiție, mobilitatea de tip Job shadowing este: observarea directă la locul de muncă (participanții pot petrece o perioadă în cadrul unei organizații-gazdă), într-o altă țară, cu scopul de a învăța practici noi și de a aduna idei noi prin observare și interacțiune cu colegi, cu experți sau cu alți practicieni în timpul activității lor zilnice.
Astfel în urma unui concurs de selecție candidați, în baza unei invitații scrise din partea școlii gazdă..., prin completarea formularelor europene (Europass Mobility și a Learning Agreement), prin semnarea unui contract financiar, prin găsirea unui mijloc de transport GREEN (nepoluant), în baza discuțiilor cu colegi mentori Erasmus +, se alcătuiește programul pe ore / zile a mobilității. 
În cazul de față, mobilitatea celor două profesoare din Oradea a urmărit obiective europene precum schimburi interculturale, educație digitală, argumente pentru o viață sustenabilă, activități în aer liber (outdoor activity) sau să învățăm prin a face noi înșine, competențe cheie preluate din Anul European al competențelor.
Programul mobilității de tip Job shadowing s-a întins pe cinci zile și a cuprins observarea directă a unor ore (cursuri, discipline) precum Geografie, Matematică, Poloneză, Limba engleză, Limba germană, Istorie, Chimie, Biologie, sau Psihologie; dar și activități în natură, vizitarea orașului Bydgoszcz sau Torun (orașul natal al lui N. Copernicus).
În ultima zi de mobilitate au avut loc întîlniri succesive cu direcțiunea liceului, cu coordonatoarea programului Erasmus Plus, cu coordonatoarea programelor eTwinning, din discuții reieșind asemănările și deosebirile celor două sisteme de învățământ, polonez, respectiv  român, dar și o sesiune de feedback și reflecție asupra experiențelor educative poloneze.
            Dacă în primele două zile de mobilitate dnele prof Neșiu și Sabău au asistat la ore, începând cu a 3 zi de mobilitate prof. Neșiu a ținut trei ore de limba engleză succesiv pentru clasele a 9 - 10 - 11, vorbind despre orașul Art Nouveau, Oradea, pe baza prezentărilor PPT pregătite de elevii Alexia Ghiurău, Darius Martin și Rareș Jula, clasa a X-a C, grupa bilingv spaniolă a Colegiului Național Iosif Vulcan.
Pe tot parcursul mobilității, dnele prof. Neșiu și Sabău au observat avantajele catalogului online, predarea asistată de calculator, folosirea manualelor digitale cu acces la înregistrări audio - video sau la materialele auxiliare frecvent folosite în predare sau evaluare.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:10 Ora de vară a Europei de Est