Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Model de parteneriat grădiniță - biserică - comunitate

Voluntariat din suflet

Model de parteneriat grădiniță - biserică - comunitate

În perioada 5 - 9 august 2024 a fost implementat Proiectul interjudețean transnațional inovator „Școala de vară în tinda bisericii - Maica Domnului, ocrotitoarea copiilor".

Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu unități școlare și cu parohii ortodoxe din România, Republica Moldova și Italia, fiind derulat în cadrul Proiectului eTwinning „Special vacantion - Summer school in the church garden. Virgin Mary, Mother of God, protectress of children." În baza acordului de parteneriat încheiat cu Şcoala Gimnazială ,,Prof. Paul Bănică" din Târgovişte, în calitate de inițiator al proiectului, cadre didactice de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 52 din Oradea (director, prof. Sala Ioana), împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe „Sfinții Trei Ierarhi" din Oradea (pr. Paroh Bala Ioan), au ghidat cei 20 de copii care au ales să participe la școala de vară cu tematică religioasă, asigurând materialele necesare în vederea dobândirii unor cunoștințe despre istoria religiei și rânduiala bisericească.
Proiectul a urmărit antrenarea copiilor în activități interactive, cu un caracter practic, dorindu-se o alternativă pentru petrecerea vacanței, mai aproape de biserică, în vederea facilitării cunoașterii credinței strămoșești, a înțelegerii reciproce, a toleranței, a acceptării interconfesionale, a colaborării și a parteneriatului.
Printre atelierele la care au participat copiii amintim: cateheza despre viața Maicii Domnului, „Micul meșter iconar" (pictură pe sticlă), „Toaca și clopotul - Chemarea la rugăciune" (atelier de bătut toaca), „Muntele virtuților" (atelier de desen pe piatră cu tematica virtuților creștinești), atelierul de copt prescuri „hrana trupescă și sufletească" (realizare prescuri cu pecetea), interpretare muzicală - „Pricesne dedicate Maicii Domnului", „La clacă - atelier de realizat brățări bisericești (metanier) și atelierul de literație unde s-a citit câte o poveste în acord cu tema zilei. Turul muzeului din cadrul Bisericii Ortodoxe „Sfinții Trei Ierarhi" a reprezentat o incursiune în trecut, care a surprins participanții prin multitudinea de vechi obiecte laice și religioase, cruci, icoane, farfurii, biblii, dar și costume populare autentice care au aparținut bunicilor preotului paroh.
            În cadrul Simpozionului care a avut loc în format on-line, după finalizarea școlii de vară, au fost prezentate rezultatele muncii copiilor, creațiile acestora, feedback-ul fiecărui participant, realizându-se astfel un schimb de bune practici cu celelalte entități participante.
            Adresăm mulțumiri Consiliului Județean Bihor pentru materialele de informare turistică și promovare a tradițiilor autentice bihorene care au fost oferite participanților ca fond de premiere pentru implicarea activă la toate activitățile din cadrul școlii de vară.
            Aleasă recunoștință adresăm reprezentanților bisericii ortodoxe „Sfinții Trei Ierarhi" din Oradea, PC preot paroh Bala Ioan, PC preot Rad Dorin și PC preot dr. Paul Țop pentru primirea călduroasă „în tinda bisericii" și pentru răbdarea cu care ne-au călăuzit pașii în înțelegerea tainelor bisericești. 
            Mulțumim tuturor copiilor participanți pentru dragostea și respectul lor față de biserică, iar părinților pentru implicare!
Prof. Ardelean Aurelia Liana

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:15 Ora standard a Europei de Est