Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Model de parteneriat grădiniță - biserică - comunitate

Voluntariat din suflet

Model de parteneriat grădiniță - biserică - comunitate

În perioada 5 - 9 august 2024 a fost implementat Proiectul interjudețean transnațional inovator „Școala de vară în tinda bisericii - Maica Domnului, ocrotitoarea copiilor".

Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu unități școlare și cu parohii ortodoxe din România, Republica Moldova și Italia, fiind derulat în cadrul Proiectului eTwinning „Special vacantion - Summer school in the church garden. Virgin Mary, Mother of God, protectress of children." În baza acordului de parteneriat încheiat cu Şcoala Gimnazială ,,Prof. Paul Bănică" din Târgovişte, în calitate de inițiator al proiectului, cadre didactice de la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 52 din Oradea (director, prof. Sala Ioana), împreună cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe „Sfinții Trei Ierarhi" din Oradea (pr. Paroh Bala Ioan), au ghidat cei 20 de copii care au ales să participe la școala de vară cu tematică religioasă, asigurând materialele necesare în vederea dobândirii unor cunoștințe despre istoria religiei și rânduiala bisericească.
Proiectul a urmărit antrenarea copiilor în activități interactive, cu un caracter practic, dorindu-se o alternativă pentru petrecerea vacanței, mai aproape de biserică, în vederea facilitării cunoașterii credinței strămoșești, a înțelegerii reciproce, a toleranței, a acceptării interconfesionale, a colaborării și a parteneriatului.
Printre atelierele la care au participat copiii amintim: cateheza despre viața Maicii Domnului, „Micul meșter iconar" (pictură pe sticlă), „Toaca și clopotul - Chemarea la rugăciune" (atelier de bătut toaca), „Muntele virtuților" (atelier de desen pe piatră cu tematica virtuților creștinești), atelierul de copt prescuri „hrana trupescă și sufletească" (realizare prescuri cu pecetea), interpretare muzicală - „Pricesne dedicate Maicii Domnului", „La clacă - atelier de realizat brățări bisericești (metanier) și atelierul de literație unde s-a citit câte o poveste în acord cu tema zilei. Turul muzeului din cadrul Bisericii Ortodoxe „Sfinții Trei Ierarhi" a reprezentat o incursiune în trecut, care a surprins participanții prin multitudinea de vechi obiecte laice și religioase, cruci, icoane, farfurii, biblii, dar și costume populare autentice care au aparținut bunicilor preotului paroh.
            În cadrul Simpozionului care a avut loc în format on-line, după finalizarea școlii de vară, au fost prezentate rezultatele muncii copiilor, creațiile acestora, feedback-ul fiecărui participant, realizându-se astfel un schimb de bune practici cu celelalte entități participante.
            Adresăm mulțumiri Consiliului Județean Bihor pentru materialele de informare turistică și promovare a tradițiilor autentice bihorene care au fost oferite participanților ca fond de premiere pentru implicarea activă la toate activitățile din cadrul școlii de vară.
            Aleasă recunoștință adresăm reprezentanților bisericii ortodoxe „Sfinții Trei Ierarhi" din Oradea, PC preot paroh Bala Ioan, PC preot Rad Dorin și PC preot dr. Paul Țop pentru primirea călduroasă „în tinda bisericii" și pentru răbdarea cu care ne-au călăuzit pașii în înțelegerea tainelor bisericești. 
            Mulțumim tuturor copiilor participanți pentru dragostea și respectul lor față de biserică, iar părinților pentru implicare!
Prof. Ardelean Aurelia Liana

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 00:52:12 Ora de vară a Europei de Est