Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele Culturii Maghiare Oradea, ediția 2024

În perioada 20-21 august

Zilele Culturii Maghiare Oradea, ediția 2024

În fiecare an, Oradea sărbătorește comunitatea maghiară locală, printr-un eveniment care promovează bogata tradiție culturală și artistică a comunității maghiare, precum și istoria comună pe care o împărtășim. Evenimentul oferă o oportunitate ideală pentru ca oamenii din diverse comunități să se familiarizeze cu tradițiile și obiceiurile maghiare, consolidând astfel legăturile culturale și promovând înțelegerea și respectul reciproc.

Ediția 2024 a Zilelor Culturii Maghiare Oradea se desfășoară în perioada 20-21 august și cuprinde numeroase activități culturale: spectacole de dans susținute de ansambluri din Oradea, Berettyóújfalu, Debrețin și Budapesta, un târg de produse agricole și de artizanat, un spectacol de teatru, ceremonia de sfințire a pâinii și mult așteptatele care alegorice cu flori.
Și anul acesta, patru care alegorice vor poposi în Piața Unirii în dimineața zilei de 21 august, unde vor putea fi admirate până seara la ora 19.00. Cele patru care alegorice care vor ajunge anul acesta din orașul Debrețin în Piața Unirii din Oradea reprezintă: „Nufărul" - carul comun al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Poștei Maghiare și carul Centrului de Formare Profesională din Debrețin.
Carul de flori comun al orașelor Oradea și Debrețin: „Nufărul" - Carul cu flori realizat anul acesta în colaborare între cele două orașe înfrățite este o compoziție florală impresionantă care întruchipează un nufăr deosebit. Nufărul este un simbol al purității și inocenței, amintind totodată de apele termale binefăcătoare din ambele regiuni. În jurul său zboară libelule, simboluri ale bucuriei și speranței, evocând stilul Art Nouveau, o perioadă ilustrată în arhitectura splendidă prezentă în Oradea și Debrețin. Carul cu flori comun reprezintă nu doar colaborarea armonioasă dintre cele două orașe, ci și promisiunea unui viitor plin de speranță și bucurie.
Coroana Sfântului Ștefan reprezintă coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu, începând cu 1075 și până în data de 30 decembrie 1916.
Carul Poștei Maghiare  - denumirea compoziției: „Sunt multe flori, dar o singură grădină."
Carul cu flori al Poștei Maghiare transmite un mesaj inspirat din lumea basmelor, subliniind că în comunitățile în care se muncește pentru aceleași obiective, fiecare contribuție este esențială, iar bucuria cea mai mare este să celebreze împreună rezultatele obținute. Compoziția face referire la importanța activităților zilnice simple, aparent firești, dar indispensabile, și reprezintă importanța protejării micilor creaturi din lumea zânelor. Similar, angajații poștei își desfășoară activitatea indispensabilă în slujba comunității, pentru a răspunde cerințelor populației și întreprinderilor. Un alt mesaj transmis de „comunitatea zânelor" este acela de protecția mediului, un obiectiv important al Poștei maghiare.
Carul cu flori al Centrului de Formare Profesională din Debrețin
„Viziune, Cunoaștere, Inovație" - acestea sunt cele trei atribute cheie promovate de carul cu flori al Centrului de Formare Profesională din Debrețin. În cele 11 instituții de formare profesională din Debrețin, reprezentate de carul cu flori, sunt formați specialiști capabili să modeleze un viitor de succes și durabil. Compoziția carului cu flori de anul acesta simbolizează o misiune potrivit căreia elevii nu doar dobândesc o meserie, ci și o viziune de viitor pentru o viață întreagă.
Programul Zilelor Culturii Maghiare Oradea 2024
17 - 21 august, zilnic
Piața Unirii
10.00 - 22.00 Târg de produse agricole și artizanat
 
20 august
Piața Ferdinand 
19.00 - Spectacol de dans popular, Grupul de Dans Popular Bajnóca din Berettyóújfalu
19.30 - Sfințirea și distribuirea pâinii noi - reprezentanții cultelor istorice maghiare binecuvântează pâinea nouă
 
21 august
Piața Unirii
10.00 - 10.30 - Prezentarea carelor alegorice
10.00 - 19.00 - Expoziția carelor alegorice
16.30 - Spectacol de dans, Echipa de majoretele Mystique Oradea
17.00 - Spectacol de dans, Ansamblul de Majorete din Debrețin
17.30 - Spectacol de dans, Ansamblul de Dans Popular Főnix
18.00 - Spectacol de dans, Clubul de Dans Sportiv "Dance Universe"
18.30 - Orchestra de suflători ai Școlii de Muzică Zichy Géza din Hajdúszoboszló
Teatrul de Stat Oradea
19.00 - Spectacol de dans „Ecoul Carpaților" - Ansamblul Național Maghiar din Budapesta
*Biletele cu loc pentru spectacol se vor putea prelua de la casieria Teatrului Szigligeti Oradea începând de vineri, 16 august 2024. Accesul la spectacol este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Zilele Culturii Maghiare Oradea este un eveniment organizat de Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea. Parteneri: Asociația Agricultorilor din Valea Ierului, Asociația Civică Maghiară, Asociația Sfântul Ladislau, Teatrul Szigligeti Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:31 Ora de vară a Europei de Est