Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția a V-a

În perioada 5-10 august 2024, se desfășoară Tabăra de vară

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția a V-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, luni, 5 august, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Velența, a debutat cea de-a V-a ediție a Taberei de vară ,,Copiii și tinerii în tinda bisericii", la care participă peste o sută de copii și tineri.

Ieri, în sfântă zi de sărbătoare, Praznic Împărătesc, Schimbarea la Față a Domnului, am poposit și noi în tabăra de vară. În curtea bisericii era o atmosferă încântătoare, jocuri și întreceri sportive, la aparatele de joacă sau pe iarbă, pictură și moară, la mese, în cadrul atelierelor, povești și întâmplări cu tâlc, pe covor în fața sfântului altar, copii față în față cu polițiștii în dialog și acțiune pentru cunoașterea semnelor și regulilor de circulație... Copii, de la 4 ani în sus, elevi de toate vârstele, chiar și liceeni și studenți voluntari, participau la atelierele îndrăgite, conduse de educatoare, învățători și profesori, instructori, specialiști și polițiști, parteneri din cadrul unor instituții și asociații cu care organizatorii colaborează foarte bine de cinci ani în interes educațional.
,,Tabăra de vară ,,Copiii și tinerii în tinda bisericii" aduce împreună mai multe organizații și instituții; este vorba despre Episcopia Ortodoxă a Oradiei, această activitate desfășurându-se cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, pe tot parcursul săptămânii, după cum ne-a spus părintele profesor-inspector școlar Florin Negruțiu, coordonatorul taberei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Direcția de Sănătate Publică și alte organizații care vor fi alături de noi pe parcursul săptămânii. Încercăm să le oferim copiilor și tinerilor activități cât mai variate, în fiecare zi, de la ora 9.00 la 13.00, care să le aducă beneficii, în mod special de natură educațională", a precizat interlocutorul nostru, părintele profesor-inspector Florin Negruțiu. Ieri, copiii s-au bucurat și de un eveniment special, fiind ziua de naștere a lui Gabriel-Bogdan, cel de-al patrulea fiu al părintelui paroh Pop Nicolae Alexandru, care a împlinit cinci anișori. Copiii i-au cântat La mulți ani, după care au fost serviți cu dulciuri, o felie de tort și un pahar de șampanie pentru copii. Dacă, marți, invitații dimineții au fost reprezentanții Poliției, agent-șef principal Răzvan Chebeleu și Bogdan Axinte, astăzi, miercuri, invitații zilei vor fi reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, joi, reprezentanții Centrului Antidrog, vineri, cei ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor și studenți mediciniști, care le vor demonstra copiilor cum se acordă primul ajutor în caz de accidente. Să mai spunem că tot ieri, pe covorul din fața sfântului altar, Andrei Fetea, proaspăt absolvent de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" (fost elev al doamnelor prof. Cristiana Vidican, ca învățător și Mirela Tanc, ca diriginte) le-a citit copiilor o poveste religioasă, după care au fost provocați să descopere învățămintele...
Alături de slujitorii sfântului altar, ne-am reîntâlnit marți în tabără cu cadre didactice pe care le-am cunoscut în edițiile anterioare, precum doamna director Sanda Caba, de la Grădinița Nr. 45 și Doina Lung, de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", dascăli fideli ai taberei, dar și cu alți profesori coordonatori de ateliere: Cosmina Pure (de la Șc. Gimnazială ,,Dacia"), Romina Hulban (Lic. de Arte), Anamaria Haita și Popa Nicoleta (Grădinița Nr. 56)...
Așadar, de cinci ani, în tinda Bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Velența, la începutul lunii august, peste o sută de copii și tineri își dau întâlnire spre a petrece împreună cu părinții bisericii și sub îndrumarea profesorilor coordonatori și a invitaților o săptămână specială de vacanță.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:29 Ora de vară a Europei de Est