Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția a V-a

În perioada 5-10 august 2024, se desfășoară Tabăra de vară

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția a V-a

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, luni, 5 august, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Velența, a debutat cea de-a V-a ediție a Taberei de vară ,,Copiii și tinerii în tinda bisericii", la care participă peste o sută de copii și tineri.

Ieri, în sfântă zi de sărbătoare, Praznic Împărătesc, Schimbarea la Față a Domnului, am poposit și noi în tabăra de vară. În curtea bisericii era o atmosferă încântătoare, jocuri și întreceri sportive, la aparatele de joacă sau pe iarbă, pictură și moară, la mese, în cadrul atelierelor, povești și întâmplări cu tâlc, pe covor în fața sfântului altar, copii față în față cu polițiștii în dialog și acțiune pentru cunoașterea semnelor și regulilor de circulație... Copii, de la 4 ani în sus, elevi de toate vârstele, chiar și liceeni și studenți voluntari, participau la atelierele îndrăgite, conduse de educatoare, învățători și profesori, instructori, specialiști și polițiști, parteneri din cadrul unor instituții și asociații cu care organizatorii colaborează foarte bine de cinci ani în interes educațional.
,,Tabăra de vară ,,Copiii și tinerii în tinda bisericii" aduce împreună mai multe organizații și instituții; este vorba despre Episcopia Ortodoxă a Oradiei, această activitate desfășurându-se cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, pe tot parcursul săptămânii, după cum ne-a spus părintele profesor-inspector școlar Florin Negruțiu, coordonatorul taberei, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, Direcția de Sănătate Publică și alte organizații care vor fi alături de noi pe parcursul săptămânii. Încercăm să le oferim copiilor și tinerilor activități cât mai variate, în fiecare zi, de la ora 9.00 la 13.00, care să le aducă beneficii, în mod special de natură educațională", a precizat interlocutorul nostru, părintele profesor-inspector Florin Negruțiu. Ieri, copiii s-au bucurat și de un eveniment special, fiind ziua de naștere a lui Gabriel-Bogdan, cel de-al patrulea fiu al părintelui paroh Pop Nicolae Alexandru, care a împlinit cinci anișori. Copiii i-au cântat La mulți ani, după care au fost serviți cu dulciuri, o felie de tort și un pahar de șampanie pentru copii. Dacă, marți, invitații dimineții au fost reprezentanții Poliției, agent-șef principal Răzvan Chebeleu și Bogdan Axinte, astăzi, miercuri, invitații zilei vor fi reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, joi, reprezentanții Centrului Antidrog, vineri, cei ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor și studenți mediciniști, care le vor demonstra copiilor cum se acordă primul ajutor în caz de accidente. Să mai spunem că tot ieri, pe covorul din fața sfântului altar, Andrei Fetea, proaspăt absolvent de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" (fost elev al doamnelor prof. Cristiana Vidican, ca învățător și Mirela Tanc, ca diriginte) le-a citit copiilor o poveste religioasă, după care au fost provocați să descopere învățămintele...
Alături de slujitorii sfântului altar, ne-am reîntâlnit marți în tabără cu cadre didactice pe care le-am cunoscut în edițiile anterioare, precum doamna director Sanda Caba, de la Grădinița Nr. 45 și Doina Lung, de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir", dascăli fideli ai taberei, dar și cu alți profesori coordonatori de ateliere: Cosmina Pure (de la Șc. Gimnazială ,,Dacia"), Romina Hulban (Lic. de Arte), Anamaria Haita și Popa Nicoleta (Grădinița Nr. 56)...
Așadar, de cinci ani, în tinda Bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Velența, la începutul lunii august, peste o sută de copii și tineri își dau întâlnire spre a petrece împreună cu părinții bisericii și sub îndrumarea profesorilor coordonatori și a invitaților o săptămână specială de vacanță.
Ovidiu Dan

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:34:34 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...