Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Oradea Summer Film 2024

Ediția a V-a, 14-18 august 2024, Parcul Cetății Oradea

Oradea Summer Film 2024

În luna august vom avea parte de cinci seri cu proiecții de filme de lungmetraj prezentate la Cannes, Berlin și Locarno și scurtmetraje realizate de cineaști tineri, în cadrul unei noi ediții Oradea Summer Film!

Oradea Summer Film, cinematograful de vară în aer liber, revine pentru o a V-a ediție în aceeași locație - Parcul Cetății Oradea, în perioada 14-18 august 2024. Proiecțiile vor începe în fiecare seară la ora 21:00. Înainte de proiecții, în fiecare seară de la ora 19:30, grupul de DJanes bewitched va întreține atmosfera muzicală. Intrarea este liberă.
Un element nou din cadrul ediției din acest an este prezentarea unor filme de scurtmetraj realizate de regizoare și regizori emergente/ți români, cărora le va fi dedicată o întreagă seară (joi, 15 august 2024). Filmele de lungmetraj din celelalte 4 seri de festival sunt situate la granițele dintre ficțiune și documentar și au avut premierele mondiale în cadrul prestigioaselor festivaluri de film de la Cannes, Berlin și Locarno.
Granițele dintre ficțiune și non-ficțiune
Filmele de lungmetraj din programul Oradea Summer Film 2024 explorează diverse tematici însă ceea ce le leagă este demersul de explorare a unor teritorii cinematografice aflate la granițele dintre ficțiune și non-ficțiune. Filmele provin din teritorii precum Tunisia (în co-producție cu Franța, Arabia Saudită, Germania), Iran, Ucraina (în co-producție cu Canada, Franța) și România (în co-producție cu Statele Unite ale Americii). Andreea Chiper, critic de film și cineastă, va face o scurtă prezentare a filmelor în fiecare din cele 5 seri de festival.
Filmul proiectat în deschiderea evenimentului, în data de 14 august, este "Patru fiice", regizat de Kaouther Ben Hania, o coproducție internațională între patru țări - Franța, Arabia Saudită, Germania, Tunisia și va fi proiectat în premieră în Oradea. Filmul a fost lansat în 2023 la Festivalul de Film de la Cannes unde a fost recompensat cu premiul Golden Eye pentru Cel Mai Bun Film Documentar. Acest film impresionant ridică vălul de peste poveștile de viață ale Olfei, o femeie din Tunis, și ale fiicelor ei. Pe cele două mai mari le pierde pentru totdeauna. În 2016, devine celebră după ce critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a opri fetele să se alăture ISIS. În viața privată, își caută propria vină. Regizoarea Kaouther Ben Hania invită actrițe profesioniste să intre în rolul fiicelor pierdute și creează o experiență cinematografică unică despre speranță, rebeliune, violență, traume transgeneraționale și feminitate.
"Close-up", un film din anul 1990 regizat de reputatul cineast iranian, Abbas Kiarostami, și prezentat în același an la Festivalul de Film de la Locarno din Elveția, va fi proiectat vineri, 16 august. Kiarostami preia știrea conform căreia  „Un tânăr cinefil frustrat, care se pretindea a fi Mohsen Makhmalbaf este arestat" din ziarele din Teheran și o transformă într-un film de ficțiune cu elemente documentare. „Acuzatul, care se dădea drept celebrul regizor de film, a intrat în viața unei familii înstărite cu intenția aparentă de a dori să realizeze un film cu participarea lor. Toate acestea au fost aparent o scuză pentru a explora casa familiei și pentru a plănui o spargere care a fost prevenită prin arestarea bărbatului". Regizorul îl vizitează pe acuzat în închisoare, contactează persoane de la departamentul judiciar și obține permisiunea de a filma procedurile judiciare. El instalează două camere în tribunal: una cu obiectiv cu unghi larg pentru a înregistra procesul, iar cealaltă cu obiectiv de prim-plan pentru a cerceta adevărul psihologic al acuzatului.
Abbas Kiarostami e unul dintre cei mai importanți regizori din cinematografia mondială și parte din generația șaptezecistă a Noul Val Iranian. Această proiecție continuă demersul de a recupera filme importante din istoria cinematografiei, demers început în 2023 la Oradea Summer Film.
Filmul regizat de Eugene Buică, un regizor (și actor) român care a crescut în Statele Unite ale Americii  - "Doamna Buică" - va fi proiectat în prezența acestuia în cea de-a treia seară, sâmbătă, 17 august. Filmul trasează călătoria și povestea părinților săi care au emigrat din România în Statele Unite ale Americii în anii '70. Mai mult de atât, Eugene reușește să surprindă disfuncționalitatea cuplului, în timp ce căsnicia lor se destramă. Doamna Buică îl atacă jucăuș și uneori cu note de cruzime pe soțul ei exploziv și diagnosticat cu cancer. Eugene îi filmează pe părinții săi atât în România, cât și în New York, pentru a restitui un portret impresionant prin onestitatea sa. După proiecție, regizorul va intra în dialog cu publicul orădean despre filmul său personal.
În "Interceptări", filmul de închidere a ediției a V-a Oradea Summer Film, cineasta Oksana Karpovych recuperează mii de apeluri telefonice făcute de soldații ruși de pe câmpul de luptă din Ucraina și interceptate de serviciile de informații ucrainene, pentru a zugrăvi un tablou brutal al puterii dezumanizante a războiului. Pe fundalul imaginilor cu distrugerile cauzate de invazie, dar și cu viața de zi cu zi ale oamenilor care reconstruiesc și își continuă viața, vocile soldaților ruși expun amploarea agresiunii colective: de la jafuri și crime la deziluzie și îndoială, de la iluzii eroice la dezamăgire și pierderea rațiunii. Filmul a fost prezentat anul acesta în premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în secțiunea Forum.
Filme de scurtmetraj realizate de tineri cineaști din România
Cele 4 filme de scurtmetraj sunt realizate de tinere regizoare și regizori din România, care își apleacă privirile sensibile și sofisticate asupra relațiilor interumane din familii sau grupuri de prieteni. Filmele lor schițează conturul societății noastre din perspectiva generației tinere și anunță emergența unor voci regizorale puternice ale unei noi generații de cineaști români.
În cea de-a doua seară a festivalului, joi, 15 august 2024, vor fi proiectate așadar următoarele scurtmetrajele: "Apeluri nepreluate" de Andreea Păiș, "Eugen, prietenul Antoniei" de Vlăduț Iosef, "Laila" de Raya Al Souliman și "Iedera" de Sarra Tsorakidis. Ultimele două filme, "Laila" și "Iedera", sunt regizate de două cineaste din România cu origini arabe, respectiv grecești, absolvente ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" din București, iar primele două filme "Apeluri nepreluate" și "Eugen, prietenul Antoniei" sunt filmele de dizertație ale celor doi din cadrul programului masteral de la aceeași universitate de film bucureșteană.
Ne dorim ca și anul acesta să implicăm activ spectatorii într-un proces de evaluare și votare a filmelor și să descoperim astfel care e cel mai impresionant film pentru comunitatea orădeană de cinefili. Aceste voturi se vor concretiza într-un Premiu al Publicului, oferit în parteneriat cu Banca Transilvania, în valoare de 1000 euro. În fiecare seară, spectatorii vor da un calificativ de la 1 la 5 filmelor, care mai apoi vor fi cumulate pentru fiecare film în parte. Filmul câștigător va fi anunțat în data de 20 august 2024 pe canalele de social media ale evenimentului (mai jos detaliile). Premiul distinge cea mai bună regie și îi/le va reveni regizorului/regizoarei/regizorilor filmului.
Așteptăm să ne revedem în Parcul Cetății Oradea și să dezbatem împreună aceste filme excepționale!
Programul complet Oradea Summer Film, 14-18 august 2024
De la ora 19.30 până la 21:00, în fiecare seară - live set bewitched
Four Daughters / Patru fiice
Miercuri, 14 august 2024, ora 21:00
Regizat de: Kaouther Ben Hania
Anul lansării: 2023, la Festivalul de Film de la Cannes
Țările de coproducție: Franța, Arabia Saudită, Germania, Tunisia
Rating: N-15
Scurtmetraje: Apeluri nepreluate | Eugen, prietenul Antoniei | Laila | Iedera
Joi, 15 august 2024, ora 21:00
Regizate de: Andreea Păiș, Vlăduț Iosef, Raya Al Souliman, Sarra Tsorakidis
Țara de producție: România
Rating: A.P.-12
Close-up
Vineri, 16 august 2024, ora 21:00
Regizat de: Abbas Kiarostami
Anul lansării: 1990, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno
Țara de producție: Iran
Rating: A.G.
Mrs. Buică / Doamna Buică
Sâmbătă, 17 august 2024, ora 21:00
Regizat de: Eugene Buică
Anul lansării: 2023, la Festivalul Astra Film
Țările de coproducție: România, Statele Unite ale Americii
Rating: N-15
Intercepted / Interceptări
Duminică, 20 august 2023, ora 21:00
Regizat de: Oksana Karpovych
Anul lansării: 2024, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin
Țările de coproducție: Canada, Franța, Ucraina
Rating: N-15
*În cazul unor avertizări meteo de vreme nefavorabilă, proiecțiile programate pentru serile în cauză se vor anula. Informația va fi transmisă pe pagina de Facebook și Instagram Oradea Summer Film, precum și în evenimentul dedicat Oradea Summer Film 2024.
Access Oradea Summer Film
 

Organizatori: Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) cu sprijinul Primăriei Oradea

Partener: Banca Transilvania

Colaborator curatoriere și concept: NoCut Film Collective, prin Cristina Haneș

Co-curator și moderare: Andreea Chiper

Conturi oficiale Oradea Summer Film:

Facebook: https://www.facebook.com/oradeasummerfilm/

Instagram: https://www.instagram.com/oradeasummerfilm

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:01 Ora standard a Europei de Est