Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Încă un pas spre educația modernă prin programul Erasmus+

Colegiul Național ,,Octavian Goga” Marghita

Încă un pas spre educația modernă prin programul Erasmus+

Caracteristica ce domină societatea contemporană pare a fi viteza cu care se schimbă tot ceea ce este definitoriu pentru om. Școala, prin excelență, este spațiul în care se pune în valoare tot ce ființa umană a realizat până acum, creând o structură cu un profund caracter statornic. Acest fapt duce la percepția că este rezistentă la schimbare.

Preocupările celor care se află în interiorul sistemului educațional sunt, totuși, orientate și spre aspectele dinamice care pot accelera mecanismul de adaptare la cerințele noilor generații, prin schimbări inovative, pliate pe infrastructura social-intelectuală a lumii în care trăim. Elevii noștri de azi sunt cei care vor modela viitorul, astfel că noi, profesorii, suntem ,,provocați" să proiectăm pentru ei un  sistem care să le permită să performeze.
     Colegiul Național ,,Octavian Goga" Marghita, prin efortul profesorilor, se pregătește să investească în viitorul elevilor săi. Una dintre acțiunile ce vizează îmbunătățirea capabilității de performanță și a condițiilor de succes școlar este proiectul de ACREDITARE ERASMUS + EDUCAȚIE ȘCOLARĂ cu numărul de referință KA120-SCH-DA3960B2. Una dintre mobilitățile din acest an școlar a fost adresată profesorilor și a constat în participarea la cursul ,,School Visits-Exploring the Croatian Educational System and Cultural Heritage", desfășurat în orașul Split, Croația, în perioada 13-18 mai 2024. Au participat domnul director, prof. Pop Ioan Bogdan și doamna prof. Popescu Ileana. Cursul  a fost oportunitatea de a cunoaște alte sisteme educaționale din UE și de a observa diferitele strategii de management școlar în context european.
Obiectivele urmărite au fost: obținerea unei experiențe profesionale în afara țării,  împărtășirea  cunoștințelor și experiențelor  legate de educație în diferitele țări participante și găsirea unor soluții de management eficient la problemele comune, observarea  sistemului croat de educație cu toate specificitățile lui, dezvoltarea abilităților de management eficient și colaborare interculturală.
 Structural, cursul a fost organizat pe durata a șase zile, timp în care au fost vizitate diferite tipuri de școli din Split și zona rurală adiacentă. Pe parcursul acestor vizite s-au făcut prezentări ale sistemului croat de educație și ale școlilor implicate punându-se accent pe gestionarea problemelor de integrare a copiilor cu nevoi speciale, a copiilor proveniți din medii defavorizate. S-au abordat de asemenea și problemele de multiculturalitate și diversitate, relația școlilor cu părinții și comunitățile de unde proveneau. Au fost generate discuții interesante care au pus în evidență, cum e și normal, diferențele dintre sistemele de educație ale participanților, dar, mai ales, punctele care ne unesc. Am observat că în ciuda unei mari diversități, participanții fiind din Germania, Belgia, Spania, Slovenia, Serbia, Polonia și România, problemele cu care se confruntă sistemele educaționale sunt la fel: criza învățării și a motivației elevilor, abandonul școlar, relația școală-familie, pregătirea profesorilor, statutul acestora etc. Din fericire, au fost identificate și soluții care să atenueze impactul acestora și care vor fi implementate, ulterior, în școlile noastre. De asemenea, nu a fost neglijată componenta culturală prin realizarea unor vizite  în zonele cu o mare valoare istorică și culturală: Palatul Dioclițian, centrul istoric al orașului Trogir, insula Brac, Muzeul de Arheologie din Split.
 Impactul acestui curs și al tuturor celorlalte mobilități desfășurate în cadrul programului Erasmus este scontat nu doar în prezent ci, mai ales, în viitor. Beneficiul unei astfel de strategii educationale de perspectivă este definit și de Spiru Haret, care afirma că ,,așa cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara".
Director, pr. prof. dr. Ioan Bogdan Pop
Prof. Ileana Popescu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:32:55 Ora standard a Europei de Est