Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor

Duminică, se sărbătorește

Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor

Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor 2024 va fi marcată la Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae" din Oradea, printr-o Sfântă Liturghie arhierească, duminică, 28 iulie, oficiată de PS Virgil, de la ora 10.00. La finalul Sfintei Liturghii se va rosti rugăciunea Zilei Mondiale a Bunicilor şi Vârstnicilor, precum și o rugăciune pentru părinți, bunici sau străbunici, pentru a-I mulțumi Domnului pentru cei pe care suntem chemați să nu îi părăsim niciodată...

De asemenea, potrivit pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei și îndrumător spiritual, vor fi împărtășite mărturii personale ale persoanelor vârstnice cu privire la relaționarea cu persoanele tinere în societatea modernă, prin membrii Asociației „Viața Ascendentă" - care face parte din Mişcarea creştină a pensionarilor din România și reprezintă  un capital inestimabil de disponibilitate, de înţelepciune, de cunoaștere.
Sărbătorită în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea Sfinților Ioachim și Ana din calendarul latin, Ziua Mondială a Bunicilor și Vârstnicilor a fost înființată de Papa Francisc în 2021, din dorința de a promova o cultură a întâlnirii prin susținere, afecțiune și promovarea iubirii Evangheliei. Această zi mondială este de asemenea o ocazie a  tinerelor generații de a arăta dragostea și prețuirea față de bunici și față de vârstnici, precum și a unui dialog intergenerațional mai eficient.
Tema Zile Mondiale a Bunicilor și Vârstnicilor din 2024 reprezintă rugăciunea dureroasă a unui bătrân care ne amintește că singurătatea este o realitate larg răspândită, din păcate, care afectează multe persoane în vârstă, care sunt victime ale culturii rebutului, considerându-se ele însele o povară pentru societate.
Pe linkul următor gășiți și mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Bunicilor și Bolnavilor din acest an, transmis de Sala de Presă a Sfântului Scaun: https://www.egco.ro/2024/07/23/mesajul-papei-francisc-pentru-ziua-bunicilor-din-2024-nu-ma-respinge-in-timpul-batranetii/
De asemenea, vă semnalăm un proiect dedicat acestei, coordonat de doamna Miorița Săteanu, cetățean de onoare al orașului nostru, care se va desfășura în mai multe centre rezidențiale din Oradea și în biserici de diferite culte ale orașului: https://www.egco.ro/2024/07/23/bunici-va-datoram-respect-si-multa-iubire/
Să nu îi uităm niciodată!
Mihaela Caba-Madarasi

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:46:33 Ora de vară a Europei de Est