Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Activități pentru prevenirea consumului de droguri

În perioada mai - iulie

Activități pentru prevenirea consumului de droguri

Nu puține au fost activitățile preventive, jocuri și concursuri atractive, desfășurate de polițiștii de la prevenire, alături de parteneri, pentru prevenirea consumului de droguri.

În perioada mai - iulie a.c., sub coordonarea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Grupul de Lucru Interinstituțional pentru prevenirea consumului de droguri în județul Bihor, din care fac parte reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, ai Penitenciarului Oradea, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și ai Direcției de Sănătate Publică Bihor, a desfășurat o serie de activități menite să prevină consumul de droguri în rândul tinerilor.
Scopul principal al acestor acțiuni este cel de a informa și sensibiliza tinerii, cu privire la riscurile și consecințele grave ale consumului de droguri. Prin intermediul unor activități interactive și educative, polițiștii de la prevenire, alături de partenerii de program, și-au propus să ofere tinerilor informații corecte și relevante, să contribuie la dezvoltarea unor abilități de viață sănătoase și să promoveze alternative pozitive la consumul de substanțe psihoactive.
Printre activitățile organizate de polițiștii de la prevenire, alături de partenerii de program, s-au numărat întâlniri educative cu elevii și studenții din județul Bihor, atât în cadrul unităților de învățământ, cât și în afara acestora, în mijlocul comunității. În cadrul acestor întâlniri, trei persoane private de libertate, din cadrul Penitenciarului Oradea, au împărtășit din experiențele lor personale legate de consumul de droguri, oferind astfel o perspectivă autentică și emoționantă asupra consecințelor acestui fenomen.
De asemenea, au fost organizate sesiuni de informare și prevenire pentru tinerii instituționalizați de la centrele D.G.A.S.P.C., activități preventive în taberele de vară pentru copii din județul Bihor, precum și acțiuni desfășurate în cadrul unor evenimente cu public numeros, cum ar fi festivalul Waves sau la manifestările dedicate Zilei Internaționale a Copilului, de 1 Iunie, în zonele aglomerate de agrement și stațiunile turistice.
Un aspect inedit al acestor activități a fost utilizarea ochelarilor speciali care simulează efectele consumului de droguri, un instrument educativ deosebit de eficient, deoarece permit participanților să experimenteze, în mod controlat și sigur, distorsiunile perceptuale și cognitive cauzate de consumul de substanțe psihoactive.
Prevenirea consumului şi dependenţei de droguri folosind ochelarii care imită starea de intoxicare se orientează spre realităţile vieţii tinerilor şi se adresează acestora atât pe plan emoţional, cât şi raţional.
Prin intermediul utilizării acestui tip de ochelari pot fi abordate numeroase deteriorări posibile ale stării fizice, cum ar fi limitări fizice produse de intoxicarea cu droguri, reducerea vigilenţei şi a posibilităţii de reacţie, înrăutăţirea coordonării mişcărilor corpului, concomitent cu întârzierea reacţiei, interacţiunea medicamentelor combinate cu alcool sau droguri şi reacţiile care decurg de aici.
De asemenea, dezorientarea în spațiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor (aproape-departe), confuzia, nesiguranța puternică și senzația de pierdere a controlului sunt doar câteva dintre experiențele pe care le pot încerca persoanele care încearcă ochelarii care simulează efectele consumului de droguri.
Prin intermediul acestor simulări, tinerii au avut ocazia să înțeleagă mai bine riscurile și pericolele asociate consumului de droguri, ceea ce a contribuit la creșterea gradului de conștientizare a acestora și la adoptarea unor comportamente responsabile.
Totodată, în cadrul activităților preventive derulate de polițiști, au fost organizate jocuri și concursuri preventive, menite să atragă atenția asupra riscurilor asociate consumului de droguri și să promoveze un stil de viață sănătos. Polițiștii de la prevenire, alături de partenerii de program, au oferit recomandări preventive valoroase, menite să sprijine tinerii în luarea unor decizii informate și responsabile.
Polițiștii de la prevenire, alături de partenerii lor, vor continua activitățile pentru prevenirea consumului de droguri pe parcursul întregului sezon estival, pentru a informa, sensibiliza și proteja tinerii, oferindu-le instrumentele necesare pentru a face alegeri responsabile și pentru a evita capcanele consumului de droguri.

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:26:03 Ora de vară a Europei de Est