Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tabăra inovativă, intitulată Work and Life Balance Camp

În perioada 1-5 iulie, s-a desfășurat la Liceul „Don Orione”

Tabăra inovativă, intitulată Work and Life Balance Camp

În perioada 1-5 iulie, 22 de elevi cu rezultate școlare de excepție s-au adunat la Liceul „Don Orione" din Oradea într-o tabără inovativă intitulată Work and Life Balance Camp.

Tabăra a avut loc mulțumită donațiilor venite din campania de strângere de fonduri desfășurată de Asociația Părinților Liceului „Don Orione" prin intermediul Swimathon Oradea 2024. Comunitatea a făcut valuri de bine, astfel încât Asociația Părinților Liceului „Don Orione" a reușit să transforme în realitate cauza pentru care a militat, Work and Life Balance Camp. Fundația Comunitară Oradea este cea care a prilejuit strângerea de fonduri prin organizarea Swimathon Oradea 2024.
Cei 22 de elevi cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani din opt instituții școlare bihorene, care au avut media anuală zece și/sau au participat la olimpiade școlare etapa națională, au fost beneficiarii acestei tabere inedite. Misiunea taberei Work and Life Balance Camp a fost de a-i învăța pe elevii cu performanță școlară de excepție să își mențină echilibrul emoțional, prevenind astfel stările de epuizare. „Inovația acestei tabere face referire tocmai la particularitățile grupului de beneficiari, elevii de zece. Aceștia, mai mult decât colegii lor, sunt predispuși la stres, la stări de epuizare, dar mai ales la presiunea obiectivului de a-și menține performanța școlară de excepție", susține coordonatoarea proiectului, Teodora Moga.
Programul taberei Work and Life Balance Camp a presupus activități de instalare și menținere a stării de bine, conform celor declarate de psihologul școlar Ioana Drugaș: „Consolidarea abilităților prosociale și a muncii în echipă, dezvoltarea unor strategii de management eficient al stresului, dezvoltarea abilităților de a ține un discurs în public și identificarea trăsăturilor necesare unui lider de succes sunt doar câteva dintre obiectivele pe care elevii de zece le-au atins cu ajutorul unei echipe de specialiști atent formată de către organizatori." Fiecare zi a urmărit aplicarea practică a competențelor și abilităților enumerate mai sus prin implicarea elevilor în activități sportive tematice cum ar fi: orientare în pădure, echitație, trasee în parcul de aventură, tir cu arcul și arme airsoft, dar și tehnici de supraviețuire.
Despre impactul taberei, directorul școlii, Alexandru Stoica spune că: „trei zile din această tabără minunată s-au desfășurat în incinta Liceului Don Orione, după care două zile au fost petrecute la Cabana Patru Brazi din Stâna de Vale. Suntem încântați că am avut acest prilej de a aduna elevii cu performanță școlară de excepție într-o tabără organizată și găzduită de școala noastră. Liceul „Don Orione" este o instituție care urmărește performanța școlară de excepție, fiind totodată extrem de atent la nevoile și particularitățile elevilor săi." Echipa de formatori a fost formată din următorii specialiști: trainer Dora Cernău (public speaking), consilier Mihaela Radu (managementul stresului), profesor Bucur Potre (orientare turistică și tehnici de supraviețuire), psiholog Ioana Drugaș (leadership și abilități prosociale) și profesor Teodora Moga (activități sportive și coordonator al proiectului Work and Life Balance Camp).
Prof. coord. Teodora Moga

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 17:39:32 Ora de vară a Europei de Est