Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Ioana Moga ne-a adus aurul... din Rusia!

Cea de-a treia medalie internațională este de aur

Ioana Moga ne-a adus aurul... din Rusia!

După cele două medalii internaționale de argint, câștigate anul trecut și anul acesta, Ioana Moga (chimista de excepție a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea) ne-a adus aurul tocmai din Rusia, eleva dnei prof. Anița Luncan a câștigat premiul absolut, cel mai strălucitor, cu cel mai mare punctaj din concurs: 69 de puncte la teorie, din 80 și 29 de puncte la practică, din 30.

„E o elevă de excepție!”
 Sub semnul excelenței, prof. Viorel Mititean, directorul colegiului național reprezentativ al Bihorului și prof. Mioara Pogan (consilierul educativ al C.N. "E. Gojdu" din Oradea) au organizat, ieri (luni, 20 iulie 2009), o conferință de presă pentru a o aduce în fața presei, pentru a doua oară, pe Ioana Moga (eleva de excepție a colegiului), care în această lună ne-a adus aurul din Rusia!
 Cu un premiu național obținut la chimie (pe când era elevă a Școlii cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”), Ioana Moga și-a făcut o intrare triumfătoare în colegiul olimpicilor naționali și internaționali, ajungând pe mâna profesoarei Anița Luncan (eminentul dascăl de chimie, cu cei mai mulți olimpici naționali și internaționali). După un premiu II în clasa a IX-a la etapa națională a Olimpiadei de chimie, au venit două premii I, adjudecate în următorii ani (în clasele a X-a și a XI-a), tot la etapa finală. Intrarea sa în lotul olimpic național lărgit al României i-a prilejuit Ioanei participarea internațională, în trei rânduri, soldată, de fiecare dată, cu câte o medalie, de două ori argint, iar acum, aurul!
 Despre argintul obținut anul acesta (între 25 aprilie și 2 mai) la Olimpiada internațională de chimie „D. Mendeleev” din Turkmenistan, aveam să aflăm tot acum (aurul a fost adus tot de un elev român – Vlad Pușcașu, din Baia Mare, care sâmbătă, 18 iulie, a plecat la Cambridge, să reprezinte România la Olimpiada internațională de chimie).
 Șapte medalii de aur pentru România și patru de argint!
 Între 1 și 8 iulie 2009, lotul României format din 12 elevi olimpici (însoțiți de doi profesori – Ion Ion, prof. de chimie la Politehnica București și Uliu Florea, prof. de fizică la Universitatea din Craiova) a participat cu succes la cea de-a XVI-a ediție a Olimpiadei internaționale pluridisciplinare Tuymaada - Yakuția (Republica Sakha –Rusia), obținând cele mai multe medalii din istoria participării României la acest prestigios concurs internațional: șapte medalii de aur (o medalie la chimie: Ioana Moga, gojdista orădeană, trei la matematică, obținute de trei elevi bucureșteni,Radu Bumbăcea, Adrian Ștefan Ivanovici și Octav Drăgoi, două la informatică, aduse de Anton Teodor Pripoae din București și Andrei Purice din Ploiești și o medalie de aur la fizică, adjudecată de Tudor Giurgică-Tiron din Iași) și patru medalii de argint (două la chimie, obținute de Octav Căldăraru din București și Alexandru Sava din Curtea de Argeș și câte una la informatică, prin Andrei Poenaru din București și Daniel Ciocârlan din Râmnicu Sărat, la fizică). 
La competiție au participat 159 de olimpici din România, Bulgaria, Kazahstan și Rusia.
Ioana vrea o bursă aplicată în SUA, pentru cercetare în chimie anorganică
Ajunsă în clasa a XII-a, pe Ioana o așteaptă un an de travaliu deosebit. În octombrie-noiembrie, își va da testele de limbă la Cluj-Napoca, dar până atunci, la sfârșitul lunii viitoare (în perioada 23–30 august), va participa, alături de olimpicii naționali ai României la chimie (câte 15 de la nivelul fiecărei clase: a VII-a, a VIII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a) la o tabără de chimie la Piatra Neamț. La absolvire, Ioana vrea să ia drumul Statelor Unite, unde și-a propus să facă cercetare în chimia anorganică, prima sa pasiune. Pentru relaxare, rețeta gojdistei de aur este lectura, dar nu SF sau de dragoste, ci mai degrabă romanul psihologic.
La actuala confruntare internațională din Yacuția a avut revelația unei premiere absolute: identificarea clorurii de stibiu, dar și alte bucurii (tot în premieră): de a vizita muzeele de artă, diamante și de mamuți, precum și peștera de gheață, cu sculpturi în gheață, cu pereți de gheață pe care poți să-ți lipești o monedă punându-ți o dorință. Tot înainte de competiție, organizatorii au oferit olimpicilor o croazieră pe Lena, iar în ultima seară le-au pus de o discotecă...
Alt concurs, alți gojdiști... altă distracție!
De la consilierul educativ, Mioara Pogan, aveam să aflăm că în perioada 28 iulie-2august 2009, la Iași, va avea loc cea de-a V-a ediție a Olimpiadei naționale de științe pentru juniori la care vom fi reprezentați de trei elevi gojdiști din clasele a VII-a și a VIII-a, Vlad Lazăr, Andreea Anton și Radu Anton (elevii prof. de chimie - Anița Luncan, ai prof. de biologie – Mioara Pogan și ai prof. de fizică – Berchez Daniela). Ei vor avea de rezolvat subiecte de teorie și practică din toate cele trei discipline: chimie, fizică și biologie. Dacă se califică în primii 20 pe țară, au șansa să intre în lotul lărgit al României. Nici nu am apucat să ieșim pe poarta colegiului, că cei trei s-au și arătat în prag pentru o „rundă” de biologie cu Mioara Pogan. (Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ioana Moga ne-a adus aurul... din Rusia!

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:03:16 Ora standard a Europei de Est