Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

,,Americanii apreciază lemnul românesc lucrat manual”

Curtea Muzeului Țării Crișurilor a găzduit a 31-a ediție a Târgului meșterilor populari

,,Americanii apreciază lemnul românesc lucrat manual”

Timp de trei zile (în perioada 19-21 iulie 2024), curtea Muzeului Țării Crișurilor din Oradea a găzduit cea de-a 31-a ediție a Târgului meșterilor populari, organizată de Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Oradea, Palatul Copiilor Oradea, Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" și Oradea Transport Local.

Standurile celor peste 130 de meșteri populari veniți din zone etnografice cunoscute ale țării (Bucovina, Moldova, Maramureș, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat, Crișana), dar și din Republica Moldova, Serbia și Ungaria au fost amenajate pe aleile principale, oferind publicului posibilitatea de a le vizita și a se bucura de frumusețea exponatelor: ceramică, împletituri din papură și nuiele, obiecte de lemn, fier, piese textile, port popular, podoabe țărănești, jucării din lemn, măști, pictură naivă, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, tablouri, ouă încondeiate, turtă dulce...
Ne-am revăzut și am dialogat cu mulți dintre meșterii populari pe care i-am cunoscut la edițiile anterioare, dar și cu alții: Gușatu Iordan din Valea Mare, Vâlcea, care vine de peste 20 de ani la târgul nostru (cu albie, de toate mărimile, linguri de lemn și alte obiecte din lemn de uz casnic). Postovar Liliana din Brașov a adus ceramică și picturi în glazuri. Liliana și soțul Cătălin vin la Oradea cu produse din Țara Bârsei pentru al doilea an. Nicoleta și Ion Mitroi din Măldăeni, Teleorman sunt abonații noștri fideli, ca și Mathe Denes și Carolina din Corund, Harghita, Bâscu Ionuț din Horezu, Vâlcea, Negoiţă-Teodore Adrian din Bârlogeni, județul Mehedinți... Pe domnul Sin Mircea din Turda, Cluj, l-am regăsit savurând licoare roșie din recipientele sale speciale de sticlă... ,,Beau din paharul de criză, să fac economie. La fel se poate bea și vinul și berea. Vorba aceea de ce să ne îmbătăm dintr-un butoi, când ne putem îmbăta dintr-un pahar ca acesta. Asta-i șmecheria, dacă bei vin cu paiul are efect dublu. Important este să bei puțin și să te culci repede", spune interlocutorul nostru. Apoi domnul Mircea ne-a prezentat și alte produse: paharul îndrăgostiților, suportul de lumânări, balanța și scorpionul. Alături, ne-am întreținut cu domnul Ion Ghiță din Brașov, care se laudă cu produsele sale din piele de vițel și cu ,,cele trei fete de împărat", două fiice, una și una, iar cea de-a treia este soția sa, tot fată de împărat, după cum ne-a declarat. Din Chișinău, Republica Moldova, i-am reperat pe Gîrlovan Ludmila și familia Parlui Victoria și Vitalian, cu podoabe, magneți și ceramică. Dintre ai noștri bihoreni, ne-am revăzut cu doamna profesor Vlad Ileana din Sânmartin, cu ale sale icoane; cu Marius Mihuț, din Cihei, făuritor de vioară cu goarnă; cu Bocşe Raul din Leheceni, care avea postat ,,un agent de securitate" care păzea oalele, precum și doi meșteri noi: Borsos Maria Elena din Sânmartin, cu podoabe și Boiț Flavius din Oradea, un tânăr, îmbrăcat în costum popular, care la ora vizitei noastre tocmai se preocupa să înregistreze un video pentru a se prezenta pe site-urile de socializare, cu ouăle pe care le avea pe stand. ,,Au fost trei zile minunate, spunea Flavius. Să le arăt oamenilor cu ce am venit la târg: cu ouă de gâscă, de rață și de struț...,ouă de la mătuși din Bucovina, de la mătușa Aurica și Aurelia"...
Nu puteam rata nici de această dată o convorbire cu meșterul meșterilor, domnul Marincu George, din comuna Valu lui Traian, județul Constanța, despre noutățile din activitatea și participările sale la evenimente importante. Așa am aflat că pe 4 iunie, a participat la un eveniment (Ziua Armatei) la Baza de la Kogălniceanu, unde au fost aduși meșteri și țărani dobrogeni cu produse tradiționale, pe linie artistică și creație populară, dar și cu produse culinare românești tradiționale (sarmale, cu mămăliguță, mititei, cârnăciori, varză cu ciolan)... Eu am pregătit încrustație românească. Americanii apreciază lemnul românesc lucrat manual", a conchis interlocutorul nostru, George Marincu.
Ovidiu Dan

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:18:44 Ora de vară a Europei de Est