Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Americanii apreciază lemnul românesc lucrat manual”

Curtea Muzeului Țării Crișurilor a găzduit a 31-a ediție a Târgului meșterilor populari

,,Americanii apreciază lemnul românesc lucrat manual”

Timp de trei zile (în perioada 19-21 iulie 2024), curtea Muzeului Țării Crișurilor din Oradea a găzduit cea de-a 31-a ediție a Târgului meșterilor populari, organizată de Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Oradea, Palatul Copiilor Oradea, Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" și Oradea Transport Local.

Standurile celor peste 130 de meșteri populari veniți din zone etnografice cunoscute ale țării (Bucovina, Moldova, Maramureș, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat, Crișana), dar și din Republica Moldova, Serbia și Ungaria au fost amenajate pe aleile principale, oferind publicului posibilitatea de a le vizita și a se bucura de frumusețea exponatelor: ceramică, împletituri din papură și nuiele, obiecte de lemn, fier, piese textile, port popular, podoabe țărănești, jucării din lemn, măști, pictură naivă, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, tablouri, ouă încondeiate, turtă dulce...
Ne-am revăzut și am dialogat cu mulți dintre meșterii populari pe care i-am cunoscut la edițiile anterioare, dar și cu alții: Gușatu Iordan din Valea Mare, Vâlcea, care vine de peste 20 de ani la târgul nostru (cu albie, de toate mărimile, linguri de lemn și alte obiecte din lemn de uz casnic). Postovar Liliana din Brașov a adus ceramică și picturi în glazuri. Liliana și soțul Cătălin vin la Oradea cu produse din Țara Bârsei pentru al doilea an. Nicoleta și Ion Mitroi din Măldăeni, Teleorman sunt abonații noștri fideli, ca și Mathe Denes și Carolina din Corund, Harghita, Bâscu Ionuț din Horezu, Vâlcea, Negoiţă-Teodore Adrian din Bârlogeni, județul Mehedinți... Pe domnul Sin Mircea din Turda, Cluj, l-am regăsit savurând licoare roșie din recipientele sale speciale de sticlă... ,,Beau din paharul de criză, să fac economie. La fel se poate bea și vinul și berea. Vorba aceea de ce să ne îmbătăm dintr-un butoi, când ne putem îmbăta dintr-un pahar ca acesta. Asta-i șmecheria, dacă bei vin cu paiul are efect dublu. Important este să bei puțin și să te culci repede", spune interlocutorul nostru. Apoi domnul Mircea ne-a prezentat și alte produse: paharul îndrăgostiților, suportul de lumânări, balanța și scorpionul. Alături, ne-am întreținut cu domnul Ion Ghiță din Brașov, care se laudă cu produsele sale din piele de vițel și cu ,,cele trei fete de împărat", două fiice, una și una, iar cea de-a treia este soția sa, tot fată de împărat, după cum ne-a declarat. Din Chișinău, Republica Moldova, i-am reperat pe Gîrlovan Ludmila și familia Parlui Victoria și Vitalian, cu podoabe, magneți și ceramică. Dintre ai noștri bihoreni, ne-am revăzut cu doamna profesor Vlad Ileana din Sânmartin, cu ale sale icoane; cu Marius Mihuț, din Cihei, făuritor de vioară cu goarnă; cu Bocşe Raul din Leheceni, care avea postat ,,un agent de securitate" care păzea oalele, precum și doi meșteri noi: Borsos Maria Elena din Sânmartin, cu podoabe și Boiț Flavius din Oradea, un tânăr, îmbrăcat în costum popular, care la ora vizitei noastre tocmai se preocupa să înregistreze un video pentru a se prezenta pe site-urile de socializare, cu ouăle pe care le avea pe stand. ,,Au fost trei zile minunate, spunea Flavius. Să le arăt oamenilor cu ce am venit la târg: cu ouă de gâscă, de rață și de struț...,ouă de la mătuși din Bucovina, de la mătușa Aurica și Aurelia"...
Nu puteam rata nici de această dată o convorbire cu meșterul meșterilor, domnul Marincu George, din comuna Valu lui Traian, județul Constanța, despre noutățile din activitatea și participările sale la evenimente importante. Așa am aflat că pe 4 iunie, a participat la un eveniment (Ziua Armatei) la Baza de la Kogălniceanu, unde au fost aduși meșteri și țărani dobrogeni cu produse tradiționale, pe linie artistică și creație populară, dar și cu produse culinare românești tradiționale (sarmale, cu mămăliguță, mititei, cârnăciori, varză cu ciolan)... Eu am pregătit încrustație românească. Americanii apreciază lemnul românesc lucrat manual", a conchis interlocutorul nostru, George Marincu.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:21 Ora standard a Europei de Est