Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Americanii apreciază lemnul românesc lucrat manual”

Curtea Muzeului Țării Crișurilor a găzduit a 31-a ediție a Târgului meșterilor populari

,,Americanii apreciază lemnul românesc lucrat manual”

Timp de trei zile (în perioada 19-21 iulie 2024), curtea Muzeului Țării Crișurilor din Oradea a găzduit cea de-a 31-a ediție a Târgului meșterilor populari, organizată de Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Oradea, Palatul Copiilor Oradea, Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor" și Oradea Transport Local.

Standurile celor peste 130 de meșteri populari veniți din zone etnografice cunoscute ale țării (Bucovina, Moldova, Maramureș, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat, Crișana), dar și din Republica Moldova, Serbia și Ungaria au fost amenajate pe aleile principale, oferind publicului posibilitatea de a le vizita și a se bucura de frumusețea exponatelor: ceramică, împletituri din papură și nuiele, obiecte de lemn, fier, piese textile, port popular, podoabe țărănești, jucării din lemn, măști, pictură naivă, icoane pe sticlă, icoane pe lemn, tablouri, ouă încondeiate, turtă dulce...
Ne-am revăzut și am dialogat cu mulți dintre meșterii populari pe care i-am cunoscut la edițiile anterioare, dar și cu alții: Gușatu Iordan din Valea Mare, Vâlcea, care vine de peste 20 de ani la târgul nostru (cu albie, de toate mărimile, linguri de lemn și alte obiecte din lemn de uz casnic). Postovar Liliana din Brașov a adus ceramică și picturi în glazuri. Liliana și soțul Cătălin vin la Oradea cu produse din Țara Bârsei pentru al doilea an. Nicoleta și Ion Mitroi din Măldăeni, Teleorman sunt abonații noștri fideli, ca și Mathe Denes și Carolina din Corund, Harghita, Bâscu Ionuț din Horezu, Vâlcea, Negoiţă-Teodore Adrian din Bârlogeni, județul Mehedinți... Pe domnul Sin Mircea din Turda, Cluj, l-am regăsit savurând licoare roșie din recipientele sale speciale de sticlă... ,,Beau din paharul de criză, să fac economie. La fel se poate bea și vinul și berea. Vorba aceea de ce să ne îmbătăm dintr-un butoi, când ne putem îmbăta dintr-un pahar ca acesta. Asta-i șmecheria, dacă bei vin cu paiul are efect dublu. Important este să bei puțin și să te culci repede", spune interlocutorul nostru. Apoi domnul Mircea ne-a prezentat și alte produse: paharul îndrăgostiților, suportul de lumânări, balanța și scorpionul. Alături, ne-am întreținut cu domnul Ion Ghiță din Brașov, care se laudă cu produsele sale din piele de vițel și cu ,,cele trei fete de împărat", două fiice, una și una, iar cea de-a treia este soția sa, tot fată de împărat, după cum ne-a declarat. Din Chișinău, Republica Moldova, i-am reperat pe Gîrlovan Ludmila și familia Parlui Victoria și Vitalian, cu podoabe, magneți și ceramică. Dintre ai noștri bihoreni, ne-am revăzut cu doamna profesor Vlad Ileana din Sânmartin, cu ale sale icoane; cu Marius Mihuț, din Cihei, făuritor de vioară cu goarnă; cu Bocşe Raul din Leheceni, care avea postat ,,un agent de securitate" care păzea oalele, precum și doi meșteri noi: Borsos Maria Elena din Sânmartin, cu podoabe și Boiț Flavius din Oradea, un tânăr, îmbrăcat în costum popular, care la ora vizitei noastre tocmai se preocupa să înregistreze un video pentru a se prezenta pe site-urile de socializare, cu ouăle pe care le avea pe stand. ,,Au fost trei zile minunate, spunea Flavius. Să le arăt oamenilor cu ce am venit la târg: cu ouă de gâscă, de rață și de struț...,ouă de la mătuși din Bucovina, de la mătușa Aurica și Aurelia"...
Nu puteam rata nici de această dată o convorbire cu meșterul meșterilor, domnul Marincu George, din comuna Valu lui Traian, județul Constanța, despre noutățile din activitatea și participările sale la evenimente importante. Așa am aflat că pe 4 iunie, a participat la un eveniment (Ziua Armatei) la Baza de la Kogălniceanu, unde au fost aduși meșteri și țărani dobrogeni cu produse tradiționale, pe linie artistică și creație populară, dar și cu produse culinare românești tradiționale (sarmale, cu mămăliguță, mititei, cârnăciori, varză cu ciolan)... Eu am pregătit încrustație românească. Americanii apreciază lemnul românesc lucrat manual", a conchis interlocutorul nostru, George Marincu.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:22:57 Ora de vară a Europei de Est