Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Spectacol - lectură prezentat la Hotbed Festival, Cambridge

,,În trafic”, de Alina Nelega,

Spectacol - lectură prezentat la Hotbed Festival, Cambridge

ICR Londra şi Menagerie Theatre Cambridge prezintă, în premieră britanică, spectacolul-lectură „Ȋn trafic"/ "Traffic Jam", de Alina Nelega, traducerea Jozefina Komporaly, în cadrul Festivalului de Teatru Hotbed / Hotbed Festival Cambridge - New Writings.

Piesa de teatru „Ȋn trafic" a fost selectată de cei doi fondatori, regizori şi curatori ai teatrului şi Festivalului de Teatru Hotbed, Paul Bourne şi Patrick Morris, să facă parte din ediția de anul acesta a festivalului. Spectacolul-lectură va avea loc duminică, 21 iulie, de la ora 15:00 şi va fi jucat în limba engleză de către o trupă de actori britanici, conduși de Paul Bourne. Dramaturga Alina Nelega va fi prezentă la reprezentație şi la o discuție care va avea loc după spectacol. La discuție vor mai lua parte traducătoarea și regizorul spectacolului.
Piesa anului în 2014 - premiul acordat de catre UNITER -, „În trafic" este compusă din șapte monoloage (șase femei și o cățea), care surprind crize ale identității feminine în malaxorul societății contemporane. Un ambuteiaj în sensul giratoriu, provocat de un incident armat în trafic, e privit din puncte diferite de vedere. Imaginea panoramică a intersecției compune în ton amar-ironic, profilul unei umanități misogine, corupte, amorale, politizate. Alina Nelega orchestrează dramaturgic o ficțiune împinsă la limita realității în care faptul divers, "de viață", devine un pretext pentru sondarea condiției femeii de azi.Ȋn 2014, spectacolul a fost invitat să participle la Festivalul Național de Teatru - București, în 2015 la Festivalul European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești (FESTFDR) - Timișoara, precum şi la Fest(In) pe Bulevard - București.
Alina Nelega este autoare dramatică și scriitoare. Piesele sale de teatru sunt traduse, jucate, publicate și premiate la nivel național și internațional. Dublă laureată UNITER pentru "www.nonstop.ro" și „În trafic", i se decerneză premiul Autor european la Heidelberger Theatrestueckemarkt pentru piesa „Amalia respiră adânc". Honorary Fellow in Writing al Universității din Iowa, SUA, este o prezență constantă în festivalurile de teatru naționale și internaționale, cu spectacole sau ateliere. Directoare artistică a Teatrului Național din Târgu Mureș între 2012-2017, este profesor universitar și conduce masteratul de scriere dramatică al Facultății de Arte în limba română din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş. Ca scriitoare, debutează în 2001 cu romanul experimental „Ultim@vrăjitoare" (editura Paralela 45, 2001), nominalizat la premiile ASPRO pentru proză. Pentru al doilea roman, „Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat", apărut în 2019 la Polirom,i se decernează în 2020 premiul pentru proză al revistei Observator Cultural. Romanul a apărut în 2021 în limba franceză sub titlul "Comme si de rien n'etait" (traducere de Florica Courriol) și în 2023, în limba maghiară (traducere de Andras Orsolya). Tot în 2021 îi apare, la aceeași editură, romanul „Un nor în formă de cămilă", pentru care i se decernează în octombrie 2021 premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei, în aprilie 2022, premiul Radio România Cultural pentru proză, iar în octombrie, același an, premiul elevilor pentru cea mai iubită carte a anului , în cadrul FILIT, Iași. Romanul apare în limba bulgară în 2023 (trad. Lora Nenkovska) și este în curs de traducere în limba croată.
Jozefina Komporaly predă artele spectacolului la Universitatea de Arte din Londra și este traducătoare din limbile română și maghiară în engleză. A publicat extensiv în domeniul teatrului britanic și european, alături de cel al traducerii și adaptări pentru scenă. Publicațiile sale includ "Staging Motherhood" (Palgrave, 2007), "Radical Revival as Adaptation: Theatre, Politics, Society" (Palgrave, 2017), "How to Explain the History of Communism to Mental Patients and Other Plays" (Seagull Books, 2015), "András Visky's Barrack Dramaturgy: Memories of the Body" (Intellect, 2017), "Plays from Romania: Dramaturgies of Subversion" (Bloomsbury, 2021) şi eseuri de referinţă despre dramaturgie în Contemporary European Playwrights (Routledge, 2020) şi Contemporary European Theatre and Performance (Routledge, 2023). A participat la ediţia inaugurală a programului Foreign Affairs Translates, iar traducerile sale au fost montate de companii precum Foreign Affairs (Londra), Trap Door (Chicago), Theatre Y Chicago (Chicago), Trafika Europe Radio, Omnibus Theatre (Londra). Ultimele traduceri publicate: "Mr K Released"de Matei Vişniec (Seagull Books, 2020, finalist la EBRD Literature Prize, 2021), "Story of a Stammer" de Gábor Vida (Seagull Books, 2022), "The Magnificent Boar" de Péter Demény (New Meridian Press, 2022), "MyLifeandMyLife" de Melinda Mátyus (Ugly Duckling Presse, 2023), "Home" de Andrea Tompa (Istros Books, 2024), premiat de PEN Translates. Printre autorii traduşi se mai numără Mihaela Miroiu, Tatiana Ţîbuleac, Cristian Fulaş, Ágnes Heller, Árpád Kun, Johanna Bodor.
Hotbed Festival Cambridge este un festival anual care a debutat în 2002 şi care promovează piesele de teatru cu tematică acut-contemporană.
Anul acesta festivalul va avea loc în perioada 19-21 Iulie. Selecția pieselor participante în cadrul festivalului este asigurată şi curatoriată de către regizorii fondatori ai companiei de teatru şi festivalului, Paul Bourne şi Patrick Morris. În peste cele 20 de ediții şi până în prezent, festivalul a prezentat piese în premieră, care nu au fost montate anterior în alte teatre, precum şi texte care s-au nascut în cadrul atelierelor de scriere dramatică ale Menagerie Theatre Company. Festivalul încurajează participarea dramaturgilor emergenți dar şi a celor consacrați
Din anul 2000, Menagerie Theatre Company a susținut, produs și promovat noua dramaturgie, încurajând creativitatea și ingeniozitatea, colaborând cu sute de autori de teatru, prezentându-le piesele în fața publicului. Întotdeauna deschiși către noi forme stlistice şi estetice, Menagerie Theatre Company a susținut turnee regionale, naționale și internaționale, din India până în Statele Unite ale Americii, precum şi în cadrul comunității în care se află, la Cambridge Junction și Storey's Field Community Centre. Compania beneficiază atât de un consiliu de administrație, de angajați cât şi de colaboratori permanenți, printre care dramaturgi, actori, regizori, scenografi, regizori şi tehnicieni de scenă. Compania de teatru este producător pentru Hotbed Theatre Festival, sprijină artişti foarte tinerii să se afirme, are un atelier de scriere dramatică, corporate training şi proiecte pentru comunitate.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:31:06 Ora standard a Europei de Est