Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spectacol - lectură prezentat la Hotbed Festival, Cambridge

,,În trafic”, de Alina Nelega,

Spectacol - lectură prezentat la Hotbed Festival, Cambridge

ICR Londra şi Menagerie Theatre Cambridge prezintă, în premieră britanică, spectacolul-lectură „Ȋn trafic"/ "Traffic Jam", de Alina Nelega, traducerea Jozefina Komporaly, în cadrul Festivalului de Teatru Hotbed / Hotbed Festival Cambridge - New Writings.

Piesa de teatru „Ȋn trafic" a fost selectată de cei doi fondatori, regizori şi curatori ai teatrului şi Festivalului de Teatru Hotbed, Paul Bourne şi Patrick Morris, să facă parte din ediția de anul acesta a festivalului. Spectacolul-lectură va avea loc duminică, 21 iulie, de la ora 15:00 şi va fi jucat în limba engleză de către o trupă de actori britanici, conduși de Paul Bourne. Dramaturga Alina Nelega va fi prezentă la reprezentație şi la o discuție care va avea loc după spectacol. La discuție vor mai lua parte traducătoarea și regizorul spectacolului.
Piesa anului în 2014 - premiul acordat de catre UNITER -, „În trafic" este compusă din șapte monoloage (șase femei și o cățea), care surprind crize ale identității feminine în malaxorul societății contemporane. Un ambuteiaj în sensul giratoriu, provocat de un incident armat în trafic, e privit din puncte diferite de vedere. Imaginea panoramică a intersecției compune în ton amar-ironic, profilul unei umanități misogine, corupte, amorale, politizate. Alina Nelega orchestrează dramaturgic o ficțiune împinsă la limita realității în care faptul divers, "de viață", devine un pretext pentru sondarea condiției femeii de azi.Ȋn 2014, spectacolul a fost invitat să participle la Festivalul Național de Teatru - București, în 2015 la Festivalul European al Spectacolului Timișoara - Festival al Dramaturgiei Românești (FESTFDR) - Timișoara, precum şi la Fest(In) pe Bulevard - București.
Alina Nelega este autoare dramatică și scriitoare. Piesele sale de teatru sunt traduse, jucate, publicate și premiate la nivel național și internațional. Dublă laureată UNITER pentru "www.nonstop.ro" și „În trafic", i se decerneză premiul Autor european la Heidelberger Theatrestueckemarkt pentru piesa „Amalia respiră adânc". Honorary Fellow in Writing al Universității din Iowa, SUA, este o prezență constantă în festivalurile de teatru naționale și internaționale, cu spectacole sau ateliere. Directoare artistică a Teatrului Național din Târgu Mureș între 2012-2017, este profesor universitar și conduce masteratul de scriere dramatică al Facultății de Arte în limba română din cadrul Universităţii de Arte din Târgu Mureş. Ca scriitoare, debutează în 2001 cu romanul experimental „Ultim@vrăjitoare" (editura Paralela 45, 2001), nominalizat la premiile ASPRO pentru proză. Pentru al doilea roman, „Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat", apărut în 2019 la Polirom,i se decernează în 2020 premiul pentru proză al revistei Observator Cultural. Romanul a apărut în 2021 în limba franceză sub titlul "Comme si de rien n'etait" (traducere de Florica Courriol) și în 2023, în limba maghiară (traducere de Andras Orsolya). Tot în 2021 îi apare, la aceeași editură, romanul „Un nor în formă de cămilă", pentru care i se decernează în octombrie 2021 premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei, în aprilie 2022, premiul Radio România Cultural pentru proză, iar în octombrie, același an, premiul elevilor pentru cea mai iubită carte a anului , în cadrul FILIT, Iași. Romanul apare în limba bulgară în 2023 (trad. Lora Nenkovska) și este în curs de traducere în limba croată.
Jozefina Komporaly predă artele spectacolului la Universitatea de Arte din Londra și este traducătoare din limbile română și maghiară în engleză. A publicat extensiv în domeniul teatrului britanic și european, alături de cel al traducerii și adaptări pentru scenă. Publicațiile sale includ "Staging Motherhood" (Palgrave, 2007), "Radical Revival as Adaptation: Theatre, Politics, Society" (Palgrave, 2017), "How to Explain the History of Communism to Mental Patients and Other Plays" (Seagull Books, 2015), "András Visky's Barrack Dramaturgy: Memories of the Body" (Intellect, 2017), "Plays from Romania: Dramaturgies of Subversion" (Bloomsbury, 2021) şi eseuri de referinţă despre dramaturgie în Contemporary European Playwrights (Routledge, 2020) şi Contemporary European Theatre and Performance (Routledge, 2023). A participat la ediţia inaugurală a programului Foreign Affairs Translates, iar traducerile sale au fost montate de companii precum Foreign Affairs (Londra), Trap Door (Chicago), Theatre Y Chicago (Chicago), Trafika Europe Radio, Omnibus Theatre (Londra). Ultimele traduceri publicate: "Mr K Released"de Matei Vişniec (Seagull Books, 2020, finalist la EBRD Literature Prize, 2021), "Story of a Stammer" de Gábor Vida (Seagull Books, 2022), "The Magnificent Boar" de Péter Demény (New Meridian Press, 2022), "MyLifeandMyLife" de Melinda Mátyus (Ugly Duckling Presse, 2023), "Home" de Andrea Tompa (Istros Books, 2024), premiat de PEN Translates. Printre autorii traduşi se mai numără Mihaela Miroiu, Tatiana Ţîbuleac, Cristian Fulaş, Ágnes Heller, Árpád Kun, Johanna Bodor.
Hotbed Festival Cambridge este un festival anual care a debutat în 2002 şi care promovează piesele de teatru cu tematică acut-contemporană.
Anul acesta festivalul va avea loc în perioada 19-21 Iulie. Selecția pieselor participante în cadrul festivalului este asigurată şi curatoriată de către regizorii fondatori ai companiei de teatru şi festivalului, Paul Bourne şi Patrick Morris. În peste cele 20 de ediții şi până în prezent, festivalul a prezentat piese în premieră, care nu au fost montate anterior în alte teatre, precum şi texte care s-au nascut în cadrul atelierelor de scriere dramatică ale Menagerie Theatre Company. Festivalul încurajează participarea dramaturgilor emergenți dar şi a celor consacrați
Din anul 2000, Menagerie Theatre Company a susținut, produs și promovat noua dramaturgie, încurajând creativitatea și ingeniozitatea, colaborând cu sute de autori de teatru, prezentându-le piesele în fața publicului. Întotdeauna deschiși către noi forme stlistice şi estetice, Menagerie Theatre Company a susținut turnee regionale, naționale și internaționale, din India până în Statele Unite ale Americii, precum şi în cadrul comunității în care se află, la Cambridge Junction și Storey's Field Community Centre. Compania beneficiază atât de un consiliu de administrație, de angajați cât şi de colaboratori permanenți, printre care dramaturgi, actori, regizori, scenografi, regizori şi tehnicieni de scenă. Compania de teatru este producător pentru Hotbed Theatre Festival, sprijină artişti foarte tinerii să se afirme, are un atelier de scriere dramatică, corporate training şi proiecte pentru comunitate.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:20:14 Ora de vară a Europei de Est