Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Generaţia '85 - cu faţa la Beiuş de 14 ani

Gala excelenţei,

Generaţia '85 - cu faţa la Beiuş de 14 ani

Vineri, 5 iulie 2024, la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş a avut loc Gala excelenţei, de acordare a Burselor de merit In memoriam merituoşilor absolvenţi de liceu, promoţia 2023-2024, din şcolile beiuşene, dar şi elevilor pe care iniţiatorii acestui Program de burse au considerat că trebuie să-i evidenţieze.

Toate seriile de absolvenţi sunt speciale şi au povestea lor. Cea a Generaţiei '85 este despre recunoştinţă şi generozitate. În anul 2014, absolvenţii de odinioară au marcat într-un mod special Revederea de 25 de ani, dorind să cinstească memoria dascălilor lor şi punând bazele unei (noi) tradiţii, a recunoştinţei. Timp de câteva zile, toate drumurile au dus la Beiuş, spre aducere-aminte, evocare şi, mai ales, pentru demonstrarea unor lecţii de moralitate bine statornicite în mintea adolescenţilor de atunci de către dascălii lor. A fost momentul în care au instituit un Program de burse de merit şi studiu pentru elevii cu rezultate deosebite la învăţătură, dar adesea cu mijloace materiale modeste. Pilda 85-iştilor este de urmat deoarece aceşti Oameni pun umărul pentru a face bine în locul în care au început drumul devenirii lor.
La încheierea anului şcolar 2009-2010 au acordat primele trei burse de merit, la disciplinele Limba şi literatura română, Matematică şi Ştiinţe sociale. Însemnate material, dar mai ales moral, bursele au mare încărcătură afectivă, purtând numele profesorilor-reper Milan Martinov, Florian Ban, Gavril Hădăreanu. În anul 2016 se semnează Acordul de parteneriat între Conducerea Colegiului vulcanist, iniţiatorii Programului de burse şi reprezentanţii Asociaţiei Bunul Samaritean - administratorul tehnic al programului, prin dl. Adrian Ciorna (absolvent 1985) şi d-na Nikolina Ciorna.
Bursele de merit pe discipline promovează creşterea calităţii actului educaţiei în beneficiul elevilor şi al şcolii. Ele amintesc de dascăli iluştri ai aşezământului vulcanist, de personalitatea vieţii spiritual-religioase, Traian Dorz, dar şi a unor absolvenţi ai liceului.
Susţinătorii burselor au pus bazele unei tradiţii mobile de stimulare a performanţei şcolare deoarece numărul burselor este mereu în creştere, în funcţie de disciplinele la care elevii performează. Gesturile generoase ale acestor vulcanişti demonstrează că sunt Oameni veritabili, care doresc să-şi unească identităţile cu istoria de aproape 200 de ani ai şcolii lor. Este impresionant să observi tenacitatea cu care ei cred în valori.
Evocând începuturile acestei tradiţii demonstrăm că orice faptă de acest fel poate ajuta semenii şi nu trece neremarcată de conştiinţa publică, putând fi urmată ca exemplu. Recordul de burse acordate timp de 14 ani subliniază perenitatea programului.
În acest timp s-au alăturat programului şcoli din judeţ şi din ţară: Liceul Vocaţional-Pedagogic „Nicolae Bolcaş" Beiuş, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu" Orăştie, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr" din Sibiu, şcolile gimnaziale „Nicolae Popoviciu" Beiuş, Beba Veche - judeţul Timiş ş.a.
            Iată campionii acestui an, absolvenţi ai Colegiului Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş:
Bursa de Matematică „Prof. Ban T. Florian": Kiss Krisztian; prof. Popa Maria Laura;
Bursa de Limba română „Prof. Martinov Milan": Ioana Goilean, Laura Pălcuţ, Darius Sabo; prof. Ojică Elena;
Bursa de Limba română - Religie „Martinov Milan - Traian Dorz": Daria Şodinca; prof. Cândea Monica, prof. Tocuţ Mirela;
Bursa de Fizică „Prof. Cornelia Tabără": Darius Achim; prof. Benedek Iudit, prof. Rus Ilie;
Bursa de Istorie „Prof. Constantin Duma-Suceveanu": Popa Mădălina; prof. Şora Silvia;
Bursa de Informatică „Marius Moisescu": Szilvester Paul; prof. Hora Florentina;
Bursa de Limba engleză „Prof. Maria Racolţa": Laura Pălcuţ; prof. Egyed Melania;
Bursa de Ed. fizică „Matei Francisc": Mădălina Popa; prof. Popa-Bota Ioan;
Bursa de Limba franceză „Prof. Cornelia Sabău"(Gimnaziu): Irina Citrea; prof. Rada Ioana;
Bursa de Fizică „Prof. Cornelia Tabără" (Gimnaziu): Stanca Gabriel Mădălin, Feșnic Rareș; prof. Benedek Iudit;
Bursa de Limba engleză „Prof. Maria Racolţa": Elena Ciorna, absolventă a Colegiului Naţional „Moise Nicoară" - Arad.
Bursierii de ieri şi cei de azi urmează universităţi din ţară şi din străinătate. Ei reprezintă viitorul comunităţii româneşti şi simbolul unei meritocraţii, pe care o promovează. Este de apreciat că bursieri de odinioară au devenit azi susţinători ai unor burse din program.
Aşadar, povestea Burselor de merit In memoriam merge mai departe, realizând mereu o punte între generaţii.

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:45:02 Ora de vară a Europei de Est