Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Generaţia '85 - cu faţa la Beiuş de 14 ani

Gala excelenţei,

Generaţia '85 - cu faţa la Beiuş de 14 ani

Vineri, 5 iulie 2024, la Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş a avut loc Gala excelenţei, de acordare a Burselor de merit In memoriam merituoşilor absolvenţi de liceu, promoţia 2023-2024, din şcolile beiuşene, dar şi elevilor pe care iniţiatorii acestui Program de burse au considerat că trebuie să-i evidenţieze.

Toate seriile de absolvenţi sunt speciale şi au povestea lor. Cea a Generaţiei '85 este despre recunoştinţă şi generozitate. În anul 2014, absolvenţii de odinioară au marcat într-un mod special Revederea de 25 de ani, dorind să cinstească memoria dascălilor lor şi punând bazele unei (noi) tradiţii, a recunoştinţei. Timp de câteva zile, toate drumurile au dus la Beiuş, spre aducere-aminte, evocare şi, mai ales, pentru demonstrarea unor lecţii de moralitate bine statornicite în mintea adolescenţilor de atunci de către dascălii lor. A fost momentul în care au instituit un Program de burse de merit şi studiu pentru elevii cu rezultate deosebite la învăţătură, dar adesea cu mijloace materiale modeste. Pilda 85-iştilor este de urmat deoarece aceşti Oameni pun umărul pentru a face bine în locul în care au început drumul devenirii lor.
La încheierea anului şcolar 2009-2010 au acordat primele trei burse de merit, la disciplinele Limba şi literatura română, Matematică şi Ştiinţe sociale. Însemnate material, dar mai ales moral, bursele au mare încărcătură afectivă, purtând numele profesorilor-reper Milan Martinov, Florian Ban, Gavril Hădăreanu. În anul 2016 se semnează Acordul de parteneriat între Conducerea Colegiului vulcanist, iniţiatorii Programului de burse şi reprezentanţii Asociaţiei Bunul Samaritean - administratorul tehnic al programului, prin dl. Adrian Ciorna (absolvent 1985) şi d-na Nikolina Ciorna.
Bursele de merit pe discipline promovează creşterea calităţii actului educaţiei în beneficiul elevilor şi al şcolii. Ele amintesc de dascăli iluştri ai aşezământului vulcanist, de personalitatea vieţii spiritual-religioase, Traian Dorz, dar şi a unor absolvenţi ai liceului.
Susţinătorii burselor au pus bazele unei tradiţii mobile de stimulare a performanţei şcolare deoarece numărul burselor este mereu în creştere, în funcţie de disciplinele la care elevii performează. Gesturile generoase ale acestor vulcanişti demonstrează că sunt Oameni veritabili, care doresc să-şi unească identităţile cu istoria de aproape 200 de ani ai şcolii lor. Este impresionant să observi tenacitatea cu care ei cred în valori.
Evocând începuturile acestei tradiţii demonstrăm că orice faptă de acest fel poate ajuta semenii şi nu trece neremarcată de conştiinţa publică, putând fi urmată ca exemplu. Recordul de burse acordate timp de 14 ani subliniază perenitatea programului.
În acest timp s-au alăturat programului şcoli din judeţ şi din ţară: Liceul Vocaţional-Pedagogic „Nicolae Bolcaş" Beiuş, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, Colegiul Naţional „Aurel Vlaicu" Orăştie, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr" din Sibiu, şcolile gimnaziale „Nicolae Popoviciu" Beiuş, Beba Veche - judeţul Timiş ş.a.
            Iată campionii acestui an, absolvenţi ai Colegiului Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş:
Bursa de Matematică „Prof. Ban T. Florian": Kiss Krisztian; prof. Popa Maria Laura;
Bursa de Limba română „Prof. Martinov Milan": Ioana Goilean, Laura Pălcuţ, Darius Sabo; prof. Ojică Elena;
Bursa de Limba română - Religie „Martinov Milan - Traian Dorz": Daria Şodinca; prof. Cândea Monica, prof. Tocuţ Mirela;
Bursa de Fizică „Prof. Cornelia Tabără": Darius Achim; prof. Benedek Iudit, prof. Rus Ilie;
Bursa de Istorie „Prof. Constantin Duma-Suceveanu": Popa Mădălina; prof. Şora Silvia;
Bursa de Informatică „Marius Moisescu": Szilvester Paul; prof. Hora Florentina;
Bursa de Limba engleză „Prof. Maria Racolţa": Laura Pălcuţ; prof. Egyed Melania;
Bursa de Ed. fizică „Matei Francisc": Mădălina Popa; prof. Popa-Bota Ioan;
Bursa de Limba franceză „Prof. Cornelia Sabău"(Gimnaziu): Irina Citrea; prof. Rada Ioana;
Bursa de Fizică „Prof. Cornelia Tabără" (Gimnaziu): Stanca Gabriel Mădălin, Feșnic Rareș; prof. Benedek Iudit;
Bursa de Limba engleză „Prof. Maria Racolţa": Elena Ciorna, absolventă a Colegiului Naţional „Moise Nicoară" - Arad.
Bursierii de ieri şi cei de azi urmează universităţi din ţară şi din străinătate. Ei reprezintă viitorul comunităţii româneşti şi simbolul unei meritocraţii, pe care o promovează. Este de apreciat că bursieri de odinioară au devenit azi susţinători ai unor burse din program.
Aşadar, povestea Burselor de merit In memoriam merge mai departe, realizând mereu o punte între generaţii.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:07 Ora de vară a Europei de Est