Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat a crescut la 79,43 la sută

După contestaţii, în județul Bihor,

Rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat a crescut la 79,43 la sută

Rezultatele finale obținute de absolvenții studiilor liceale la probele scrise ale examenului național de Bacalaureat (sesiunea iunie - iulie 2024) au fost afișate vineri, 12 iulie, pe site-ul dedicat.

În urma soluționării contestațiilor, rata de succes a crescut pe ansamblul tuturor promoțiilor (de la 77,37 % % la 79,43%).
După evaluarea contestațiilor, se înregistrează 3008 candidați promovați, cu 78 de candidați mai mult, comparativ cu rezultatele inițiale (2930 de candidați). Astfel, din totalul celor 3787 de candidați prezenți (3437 din promoția curentă + 350 din promoțiile anterioare) au promovat 2904 candidați din promoția curentărespectiv 104 din promoțiile anterioare.
Rata cumulată de promovare după contestații (toate promoțiile) este 79,43%%. 
Pentru promoția curentă, rata de reușită este de 84.49%, față de 82,54% înainte de contestații. Pentru promoțiile anterioare, rata de promovare este de 29.71 %, față de 26,57% înainte de contestații. Au fost declarați respinși 774 de candidați.
Doi candidați au încheiat probele scrise cu media 10. 
Au fost depuse la nivelul județului Bihor 1.460  de contestații dintre care 633 de contestații la proba E)a), 59 de contestații la proba E)b), 415 de contestații la proba E)c) și 353 de contestații la proba E)d. După evaluarea lucrărilor contestate, au fost modificate notele pentru 1407 lucrări. Dintre acestea 927 de note au crescut, iar 480 au scăzut. 53 de note au rămas nemodificate.
Precizăm că rata de promovare se calculează din totalul candidaților prezenți.
Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).
A doua sesiune de examen din acest an se va desfășura în perioada 8- 22 august, fiind precedată de etapa de înscriere (15 - 22 iulie).
  8 - 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale - proba D
 13 - 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională - proba C
 19 august 2024: Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
 22 august 2024: Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 - 18.00)
 27 - 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale.

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:31:21 Ora de vară a Europei de Est