Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Doamna prof. Viorica Țărău a lansat Monografia comunei Tulca la Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Tulca

Astăzi, a fost lansată o carte sub cupola unei sfinte biserici

Doamna prof. Viorica Țărău a lansat Monografia comunei Tulca la Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Tulca

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie săvârșită de părintele paroh Dorin-Aurel Buda, dimpreună cu părintele Ștefan Avram de la Oradea și Florian Balint din Căuașd (care are trei fii preoți, nepoți și strănepoți, în total, nouă slujitori ai sfântului altar) ne-a pregătit sufletește pentru evenimentul special ce avea să urmeze sub cupola sfintei biserici: Lansarea Monografiei comunei Tulca, scrisă de doamna prof. Viorica Țărău.

Autorul volumului (de 660 de pagini, cântărind 980 de grame) motivează alegerea ca fiind un loc sfânt și binecuvântat, în cea mai veche clădire din comună. Părintele paroh Dorin-Aurel Buda cataloghează cartea drept o operă de artă la care doamna profesor a muncit peste 10 ani , de la 1 ianuarie 2013, când a început să pună informație peste informație și filă peste filă.
,,Avem tradiție, avem istorie, avem potențial..."
Și fiindcă la anul se vor împlini 810 ani de atestare istorică a comunei, domnul primar Daniel Avrămuț îi lansează doamnei prof. Viorica Țărău, drept provocare o ediție îmbogățită, actualizată pe care promite să o sprijine și financiar pe care nu numai tulcanii de-acasă să o aibă pe masă, alături de sfânta Biblie, ci cât mai mulți dintre tulcanii plecați în țară și în lume. ,,După cum spun cercetătorii, suntem prezenți aici de 3500 de ani. Avem tradiție, avem istorie, avem potențial și oameni de valoare care fac cinste acestei comunități", a conchis domnul primar Daniel Avrămuț.
S-ar putea scoate chiar o carte numai despre personalitățile comunei
Consultând listele cu tulcanii cu studii superioare, Gheorghe Crișan, fiu al satului stabilit în Timișoara, merge și mai departe, avansând ideea scoaterii unei cărți doar pentru această categorie de tulcani...
,,Cartea este povestită cu dar și har"
Editorul volumului, părintele Ștefan Avram, având la activ 15 ani de editură și 20 de tipografie și-a dorit de mult timp o asemenea monografie, povestită cu dar și har, cu suflet, o lectură ușoară și plăcută!
,,O carte document"
Fostul director al școlii, doamna prof. Laura Herdean, consideră lucrarea drept impecabilă, având un text narativ ce atrage cititorul, o carte document.
,,Este o monografie de 10 monografii de nota 10"
Chiar dacă a avut și două-trei observații și sugestii (referitoare la partea de limbă, de transcriere fonetică și de sinceritate periculoasă prin registre), domnul prof. dr. Mircea Bertea consideră volumul de față un al patrulea tip de monografie, o enciclopedie monografică, ce cuprinde cam tot de s-ar putea scrie despre o localitate, o monografie de 10 monografii de nota 10!
Munca la monografie a început la 1ianuarie 2013 și s-a oprit în 2019
Autorul de drept și de fapt al monografiei, doamna prof. Viorica Țărău, ne-a făcut cunoscută durata travaliului, motivele care au determinat-o să se apuce de o asemenea zăbavă, iar frunzărind-o, pe capitole, s-a justificat și a explicat ce era de neînțeles, mulțumindu-le tuturor celor care au ajutat-o în fel și chip cu informații, care au făcut posibilă apariția cărții pe piață în 14 iulie 2024. Toți aceștia au fost nominalizați în Prefață și în Cuvântul de încheiere.
Ovidiu Dan
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea vedea și două secvențe video de la eveniment, cu domnul primar Daniel Avrămuț și domnul Gheorghe Crișan...

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:33:23 Ora de vară a Europei de Est