Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Doamna prof. Viorica Țărău a lansat Monografia comunei Tulca la Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Tulca

Astăzi, a fost lansată o carte sub cupola unei sfinte biserici

Doamna prof. Viorica Țărău a lansat Monografia comunei Tulca la Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Tulca

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie săvârșită de părintele paroh Dorin-Aurel Buda, dimpreună cu părintele Ștefan Avram de la Oradea și Florian Balint din Căuașd (care are trei fii preoți, nepoți și strănepoți, în total, nouă slujitori ai sfântului altar) ne-a pregătit sufletește pentru evenimentul special ce avea să urmeze sub cupola sfintei biserici: Lansarea Monografiei comunei Tulca, scrisă de doamna prof. Viorica Țărău.

Autorul volumului (de 660 de pagini, cântărind 980 de grame) motivează alegerea ca fiind un loc sfânt și binecuvântat, în cea mai veche clădire din comună. Părintele paroh Dorin-Aurel Buda cataloghează cartea drept o operă de artă la care doamna profesor a muncit peste 10 ani , de la 1 ianuarie 2013, când a început să pună informație peste informație și filă peste filă.
,,Avem tradiție, avem istorie, avem potențial..."
Și fiindcă la anul se vor împlini 810 ani de atestare istorică a comunei, domnul primar Daniel Avrămuț îi lansează doamnei prof. Viorica Țărău, drept provocare o ediție îmbogățită, actualizată pe care promite să o sprijine și financiar pe care nu numai tulcanii de-acasă să o aibă pe masă, alături de sfânta Biblie, ci cât mai mulți dintre tulcanii plecați în țară și în lume. ,,După cum spun cercetătorii, suntem prezenți aici de 3500 de ani. Avem tradiție, avem istorie, avem potențial și oameni de valoare care fac cinste acestei comunități", a conchis domnul primar Daniel Avrămuț.
S-ar putea scoate chiar o carte numai despre personalitățile comunei
Consultând listele cu tulcanii cu studii superioare, Gheorghe Crișan, fiu al satului stabilit în Timișoara, merge și mai departe, avansând ideea scoaterii unei cărți doar pentru această categorie de tulcani...
,,Cartea este povestită cu dar și har"
Editorul volumului, părintele Ștefan Avram, având la activ 15 ani de editură și 20 de tipografie și-a dorit de mult timp o asemenea monografie, povestită cu dar și har, cu suflet, o lectură ușoară și plăcută!
,,O carte document"
Fostul director al școlii, doamna prof. Laura Herdean, consideră lucrarea drept impecabilă, având un text narativ ce atrage cititorul, o carte document.
,,Este o monografie de 10 monografii de nota 10"
Chiar dacă a avut și două-trei observații și sugestii (referitoare la partea de limbă, de transcriere fonetică și de sinceritate periculoasă prin registre), domnul prof. dr. Mircea Bertea consideră volumul de față un al patrulea tip de monografie, o enciclopedie monografică, ce cuprinde cam tot de s-ar putea scrie despre o localitate, o monografie de 10 monografii de nota 10!
Munca la monografie a început la 1ianuarie 2013 și s-a oprit în 2019
Autorul de drept și de fapt al monografiei, doamna prof. Viorica Țărău, ne-a făcut cunoscută durata travaliului, motivele care au determinat-o să se apuce de o asemenea zăbavă, iar frunzărind-o, pe capitole, s-a justificat și a explicat ce era de neînțeles, mulțumindu-le tuturor celor care au ajutat-o în fel și chip cu informații, care au făcut posibilă apariția cărții pe piață în 14 iulie 2024. Toți aceștia au fost nominalizați în Prefață și în Cuvântul de încheiere.
Ovidiu Dan
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea vedea și două secvențe video de la eveniment, cu domnul primar Daniel Avrămuț și domnul Gheorghe Crișan...

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:15 Ora standard a Europei de Est