Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Doamna prof. Viorica Țărău a lansat Monografia comunei Tulca la Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Tulca

Astăzi, a fost lansată o carte sub cupola unei sfinte biserici

Doamna prof. Viorica Țărău a lansat Monografia comunei Tulca la Biserica Sf. Ierarh Nicolae din Tulca

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie săvârșită de părintele paroh Dorin-Aurel Buda, dimpreună cu părintele Ștefan Avram de la Oradea și Florian Balint din Căuașd (care are trei fii preoți, nepoți și strănepoți, în total, nouă slujitori ai sfântului altar) ne-a pregătit sufletește pentru evenimentul special ce avea să urmeze sub cupola sfintei biserici: Lansarea Monografiei comunei Tulca, scrisă de doamna prof. Viorica Țărău.

Autorul volumului (de 660 de pagini, cântărind 980 de grame) motivează alegerea ca fiind un loc sfânt și binecuvântat, în cea mai veche clădire din comună. Părintele paroh Dorin-Aurel Buda cataloghează cartea drept o operă de artă la care doamna profesor a muncit peste 10 ani , de la 1 ianuarie 2013, când a început să pună informație peste informație și filă peste filă.
,,Avem tradiție, avem istorie, avem potențial..."
Și fiindcă la anul se vor împlini 810 ani de atestare istorică a comunei, domnul primar Daniel Avrămuț îi lansează doamnei prof. Viorica Țărău, drept provocare o ediție îmbogățită, actualizată pe care promite să o sprijine și financiar pe care nu numai tulcanii de-acasă să o aibă pe masă, alături de sfânta Biblie, ci cât mai mulți dintre tulcanii plecați în țară și în lume. ,,După cum spun cercetătorii, suntem prezenți aici de 3500 de ani. Avem tradiție, avem istorie, avem potențial și oameni de valoare care fac cinste acestei comunități", a conchis domnul primar Daniel Avrămuț.
S-ar putea scoate chiar o carte numai despre personalitățile comunei
Consultând listele cu tulcanii cu studii superioare, Gheorghe Crișan, fiu al satului stabilit în Timișoara, merge și mai departe, avansând ideea scoaterii unei cărți doar pentru această categorie de tulcani...
,,Cartea este povestită cu dar și har"
Editorul volumului, părintele Ștefan Avram, având la activ 15 ani de editură și 20 de tipografie și-a dorit de mult timp o asemenea monografie, povestită cu dar și har, cu suflet, o lectură ușoară și plăcută!
,,O carte document"
Fostul director al școlii, doamna prof. Laura Herdean, consideră lucrarea drept impecabilă, având un text narativ ce atrage cititorul, o carte document.
,,Este o monografie de 10 monografii de nota 10"
Chiar dacă a avut și două-trei observații și sugestii (referitoare la partea de limbă, de transcriere fonetică și de sinceritate periculoasă prin registre), domnul prof. dr. Mircea Bertea consideră volumul de față un al patrulea tip de monografie, o enciclopedie monografică, ce cuprinde cam tot de s-ar putea scrie despre o localitate, o monografie de 10 monografii de nota 10!
Munca la monografie a început la 1ianuarie 2013 și s-a oprit în 2019
Autorul de drept și de fapt al monografiei, doamna prof. Viorica Țărău, ne-a făcut cunoscută durata travaliului, motivele care au determinat-o să se apuce de o asemenea zăbavă, iar frunzărind-o, pe capitole, s-a justificat și a explicat ce era de neînțeles, mulțumindu-le tuturor celor care au ajutat-o în fel și chip cu informații, care au făcut posibilă apariția cărții pe piață în 14 iulie 2024. Toți aceștia au fost nominalizați în Prefață și în Cuvântul de încheiere.
Ovidiu Dan
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea vedea și două secvențe video de la eveniment, cu domnul primar Daniel Avrămuț și domnul Gheorghe Crișan...

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 03:43:11 Ora de vară a Europei de Est