Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

BALSAM PENTRU SUFLET

Cartea profesoarei Viorica ȚĂRĂU

BALSAM PENTRU SUFLET

Cartea profesoarei Viorica ȚĂRĂU[1] este o apariție deosebită, ce poate produce bucurie și mândrie pentru cititorii ei, fiind - dincolo de valoarea sa documentară - o carte de suflet, ce umple din plin locul păstrat cu sfințenie în biblioteca oricărui tulcan legat încă de locurile natale.

Căci TULCA - o așezare bihoreană veche de peste 8 veacuri - avea nevoie de o asemenea amplă lucrare care să-i spună pe larg istoria, să-i prezinte devenirea în timp și să ni-i aducă în prim-plan pe câțiva din cei care i-au dus numele în lume, cinstindu-l și înnobilându-l cu faptele lor.
Cartea include - pe parcursul celor peste 650 de pagini - mai multe capitole: Cadru natural, Istoric, Locuri, oameni, valori, Biserica, Școala, Sănătatea, Elemente de etnografie, Anexe etc., fiind, în fapt, o incursiune în principalele domenii de activitate din viața unei așezări rurale.
Există și un capitol special - S-au născut în Tulca - ce ni-i prezintă, într-o selecție subiectivă a autoarei, pe unii fii ai satului, din diverse generații, născuți aici sau legați de aceste locuri, care au biografii interesante și realizări ce onorează plaiurile natale.
În acest fel, deși nu suntem în fața primei apariții despre Tulca, putem vorbi despre o lucrare mult mai complexă și mai completă, ce poate fi începutul unor cercetări mai profunde., care pot reda istoriei povestea unui loc aparte al Bihorului.
Cartea are, pe lângă multele informații de maxim interes, și un parfum aparte, pe care autoarea ni-l dăruiește incluzând o colecție de cuvinte folosite în vorbirea cotidiană a locului, o prezentare, după porecle, a ulițelor satului, o descriere a diverselor obiceiuri și sărbători, a vieții zilnice a locuitorilor, de la cei mai mici până la cei bătrâni, a cântecelor și zicerilor din trecut etc., introducându-ne astfel în atmosfera zilelor și serilor de taină, de pus țara la cale, pe lavițele ulițelor, la lăsarea înserării.
Cartea este, cu certitudine, o reușită documentară, dar ea are și multă viață, este o carte de atmosferă, care recompune, fugitiv, momentele cotidiene ale unei așezări vechi rurale, cu toate particularitățile ce-o individualizează.
Desigur, mai e loc de multe și, cu siguranță, demersul de reconstituire va continua, sperăm noi prin contribuția mai largă și a altor fii ai satului...
Poate chiar în cadrul unor lucrări distincte...
Căci, din fericire, într-o lucrare eminamente despre trecut, e loc destul și pentru prezent și, poate, și pentru viitor, cu tot mai multele realizări și gânduri de bine.
Așadar, destule provocări pentru autor și pentru autorități ca acest demers deosebit să continue și să se amplifice, antrenând toată comunitatea și, de ce nu, pe toți cei care simt că mai e mult de spus și de vorbit despre locurile din care au plecat în viață și în lume.
Cartea, care se va lansa oficial duminică, 14 iulie a.c., începând cu orele 12.00, la Biserica Ortodoxă din Comuna Tulca, reprezintă, însă, și un imbold și pentru fiii altor așezări bihorene de a nu-și uita originile și de a le face cunoscute lumii întregi.
Destule argumente, deci, pentru a fi alături de autoare și de tulcanii ei, pentru a face cunoștință cu o lucrare deosebită, ce trebuie parcursă cu răbdare, recunoscând în paginile ei câte ceva din copilăria noastră, a celor născuți la țară.
 
Gheorghe CRIȘAN


[1] Viorica ȚĂRĂU, Studiu istorico-geografic și socio-etno-cultural al comunei Tulca, județul Bihor - Monografie, Editura Aureo, Oradea, 2024

 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:11:09 Ora de vară a Europei de Est