Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

BALSAM PENTRU SUFLET

Cartea profesoarei Viorica ȚĂRĂU

BALSAM PENTRU SUFLET

Cartea profesoarei Viorica ȚĂRĂU[1] este o apariție deosebită, ce poate produce bucurie și mândrie pentru cititorii ei, fiind - dincolo de valoarea sa documentară - o carte de suflet, ce umple din plin locul păstrat cu sfințenie în biblioteca oricărui tulcan legat încă de locurile natale.

Căci TULCA - o așezare bihoreană veche de peste 8 veacuri - avea nevoie de o asemenea amplă lucrare care să-i spună pe larg istoria, să-i prezinte devenirea în timp și să ni-i aducă în prim-plan pe câțiva din cei care i-au dus numele în lume, cinstindu-l și înnobilându-l cu faptele lor.
Cartea include - pe parcursul celor peste 650 de pagini - mai multe capitole: Cadru natural, Istoric, Locuri, oameni, valori, Biserica, Școala, Sănătatea, Elemente de etnografie, Anexe etc., fiind, în fapt, o incursiune în principalele domenii de activitate din viața unei așezări rurale.
Există și un capitol special - S-au născut în Tulca - ce ni-i prezintă, într-o selecție subiectivă a autoarei, pe unii fii ai satului, din diverse generații, născuți aici sau legați de aceste locuri, care au biografii interesante și realizări ce onorează plaiurile natale.
În acest fel, deși nu suntem în fața primei apariții despre Tulca, putem vorbi despre o lucrare mult mai complexă și mai completă, ce poate fi începutul unor cercetări mai profunde., care pot reda istoriei povestea unui loc aparte al Bihorului.
Cartea are, pe lângă multele informații de maxim interes, și un parfum aparte, pe care autoarea ni-l dăruiește incluzând o colecție de cuvinte folosite în vorbirea cotidiană a locului, o prezentare, după porecle, a ulițelor satului, o descriere a diverselor obiceiuri și sărbători, a vieții zilnice a locuitorilor, de la cei mai mici până la cei bătrâni, a cântecelor și zicerilor din trecut etc., introducându-ne astfel în atmosfera zilelor și serilor de taină, de pus țara la cale, pe lavițele ulițelor, la lăsarea înserării.
Cartea este, cu certitudine, o reușită documentară, dar ea are și multă viață, este o carte de atmosferă, care recompune, fugitiv, momentele cotidiene ale unei așezări vechi rurale, cu toate particularitățile ce-o individualizează.
Desigur, mai e loc de multe și, cu siguranță, demersul de reconstituire va continua, sperăm noi prin contribuția mai largă și a altor fii ai satului...
Poate chiar în cadrul unor lucrări distincte...
Căci, din fericire, într-o lucrare eminamente despre trecut, e loc destul și pentru prezent și, poate, și pentru viitor, cu tot mai multele realizări și gânduri de bine.
Așadar, destule provocări pentru autor și pentru autorități ca acest demers deosebit să continue și să se amplifice, antrenând toată comunitatea și, de ce nu, pe toți cei care simt că mai e mult de spus și de vorbit despre locurile din care au plecat în viață și în lume.
Cartea, care se va lansa oficial duminică, 14 iulie a.c., începând cu orele 12.00, la Biserica Ortodoxă din Comuna Tulca, reprezintă, însă, și un imbold și pentru fiii altor așezări bihorene de a nu-și uita originile și de a le face cunoscute lumii întregi.
Destule argumente, deci, pentru a fi alături de autoare și de tulcanii ei, pentru a face cunoștință cu o lucrare deosebită, ce trebuie parcursă cu răbdare, recunoscând în paginile ei câte ceva din copilăria noastră, a celor născuți la țară.
 
Gheorghe CRIȘAN


[1] Viorica ȚĂRĂU, Studiu istorico-geografic și socio-etno-cultural al comunei Tulca, județul Bihor - Monografie, Editura Aureo, Oradea, 2024

 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:49:15 Ora standard a Europei de Est