Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor va avea echipamente moderne pentru a diagnostica și trata bolnavii de cancer

Proiecte cu finanțare prin Programul Sănătate 2021-2027

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor va avea echipamente moderne pentru a diagnostica și trata bolnavii de cancer

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a depus spre finanțare două proiecte importante care presupun achiziția a peste 50 de echipamente care vor contribui la diagnosticarea și tratarea pacienților de cancer.

Proiectele au fost depuse spre finanțare prin Programul Sănătate 2021-2027, iar procedurile de achiziție publică pentru aceste echipamente vor fi derulate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor.
Proiectul „Dotarea laboratorului de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor" are o valoare totală de 9.995.179,80 lei, cu o valoare nerambursabilă de 9.741.591,99 lei.  Acest proiect presupune achiziția unui număr de 41 de echipamente, precum: histoprocesor automat cu 2 camere de reacție pentru procesarea simultană de fragmente tisulare de dimensiuni și textură diferite și program special pentru biopsii; microscop optic pentru tumor board; microscop optic de rutină; imprimantă automată de casete cu stație de descărcare automată; sistem de secvențiere de capacitate mare și de capacitate medie; extractor automat pentru acizi nucleici; bloc cu încălzire uscată; automat de imunohistochimie (ihc), imunofluorescenta (if) și hibridizare în situ (ish), etc.
În ceea ce privește celălalt proiect, intitulat „Investiții în infrastructura Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor pentru diagnosticarea și tratarea cancerului" acesta are o valoare totală de 24.920.342,16 lei, cu o valoare nerambursabilă de 24.381.910,00 lei. Acest proiect presupune achiziția unui număr de 15 de echipamente, constând în: turn pentru laparoscopie cu linie video full 4k cu instrumentar aferent și unitate electrochirurgicală, sistem 3D 4K pentru diagnostic și tratament oncologic cu marker fluorescent în chirurgia clasică și laparoscopică, robot chirurgical cu consumabile pentru 250 proceduri chirurgicale, ecograf multidisciplinar urologie, laser urologie, ecograf intraoperator, ecograf performant, adaptat pentru elastografia țesutului tumoral, stație de lucru electrochirurgie cu unitate de coagulare argon plasmă și disector cu jet de apă, sistem de ablație prin electroporație,  sistem ablație cu microunde,  sistem crioablație,  masă de operație,  lampă scialitică cu monitor,  sistem de videomanagement al sălii de operație,  set pentru chemoembolizare.
Aceste echipamente vor aduce beneficii în actul medical, atât prin diagnosticarea exactă a bolilor oncologice cât și în prognosticul și tratamentul oncologic. Menționăm că pentru achiziționarea acestor echipamente sunt în derulare trei proceduri de achiziție publică derulate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:18:12 Ora de vară a Europei de Est