Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

EU GREEN a adus împreună oamenii, ideile și tehnologiile viitorului

Întâlnire de lucru la Universitatea din Oradea,

EU GREEN a adus împreună oamenii, ideile și tehnologiile viitorului

Universitatea din Oradea, împreună cu patru universități partenere din consorțiul universitar EU GREEN: (Atlantic Technological University, Université D'Angers, Universidade de Evora, University of Gävle), a câștigat, prin competiție, în cadrul WP 3 Structuring research-based learning through Excellence Clusters, programul intensiv de studiu de tip Blended Intensive Programme (BIP) cu titlul Introduction to Mathematical and Computational Modelling for Sustainability, destinat studenților masteranzi și doctoranzi. Prima întâlnire de lucru a avut loc în perioada 6 mai -28 iunie 2024, la Universitatea din Oradea. La finalul programului, studenții primesc un Certificat de participare și şase credite transferabile ECTS.

Evenimentul de deschidere al întâlnirii de lucru avut loc în sala dedicată proiectului EU GREEN, în prezența unor reprezentanți ai Universității din Oradea: prorectorul MCC Sanda Monica Filip (managerul WP 3),  responsabilul științific al programului - Radu-Cătălin Țarcă (membru în PhD Council WP3) și Dan-Cătălin Noje (membru Task Force WP3).
Cursurile s-au desfășurat în laboratoarele și sălile de curs ale Școlii Doctorale, cu participarea a 15 cadre didactice și 39 de studenți, de la şapte universități partenere din cadrul consorțiului universitar EU GREEN: Atlantic Technological University, Université D'Angers, Universidade de Evora, University of Gävle, Universitá di Parma, Universitatea din Oradea și Wroclaw University of Environmental and Life Sciences.
În cadrul acestui eveniment științific a fost organizată și o întâlnire dedicată dezvoltării cooperării internaționale în domeniul cercetării, cu delegația internațională a proiectului Capacity Building in Teaching of AR/VR - CATCH_VR.
Programul a inclus o gamă variată de activități dedicate atât dobândirii de abilități științifice și tehnice, cât și relaționării interumane și respectiv de descoperire a valențelor multiculturale ale orașului Oradea. Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Oradea,  echipa administrativă fiind compusă din: responsabilul științific al programului - Radu-Cătălin Țarcă - Universitatea din Oradea; responsabil administrativ: Dan-Cătălin Noje - Universitatea din Oradea; personal administrativ: Dana Vasiloaica - Atlantic Technological University.
Lectorii au fost cadre didactice și cercetători de la cinci universități partenere din cadrul consorțiului universitar EU GREEN: Atlantic Technological University, Université D'Angers, Universidade de Evora, University of Gävle și Universitatea din Oradea: Marion McAfee - Atlantic Technological University; Eoghan Furey - Atlantic Technological University; Leo Creedon - Atlantic Technological University; Ramen Ghosh - Atlantic Technological University; Eric Monfroy - Université D'Angers; Salvador Abreu - Universidade de Evora;Luis  Miguel Rato - Universidade de Evora; Teresa Gonçalves - Universidade de Evora; Miguel Barão - Universidade de Evora; João L. M. Pereira - Universidade de Evora; Mathias Cehlin - University of Gävle; Tiberiu Vesselenyi - Universitatea din Oradea.
Programul a inclus nouă module de studiu, după cum urmează: Module 1 - Overview of Modelling;
Module 2 - Differential equation based models; Module 3 - Numerical Methods for partial differential equations; Module 4 - Finite Dynamical systems - Markov Chains; Module 5 - Cellular automata/Agent-based models; Module 6 - Stochastic modelling, Monte Carlo methods; Module 7 - Introduction to Machine Learning Classification and Regression problems; Module 8 - Constraint Modeling and Constraint solving; Module 9 - Local Search and Metaheuristics.
Utilitatea interdisciplinară a tematicii prezentate poate fi constatată analizând varietatea domeniilor de studiu de la care provin studenții participanți și anume: Științe biomedicale; Protecția mediului; Inginerie; Informatică; Științele vieții.
În afara acestor activități ce țin de componenta științifică și educațională, a fost organizat un tur ghidat al orașului Oradea și un eveniment comun al studenților și lectorilor, sub forma unei seri de networking și relaționare.
„Evenimentul a fost un real succes!", a mai adăugat prof. univ. dr. Sanda Filip, managerul WP3.
Iată ce au spus oaspeții Universității din Oradea, la finalul evenimentului:
Mathias Chelin, University of Gävle, lector: „I just wanted to say a huge thanks to you and all your colleagues for the great work organizing the BIP course at your university. Your kindness and dedication made my stay in Oradea a very enjoyable and enriching experience.
Thanks for everything, and I hope to meet you again soon (in Oradea, Gävle, or somewhere else)!"
Marion McAfee - Atlantic Technological University, lector: „Dear all, Thanks to all of you for a great week in Oradea, it was a lot of fun! I think the students really enjoyed the course too and got a lot out of it. Special thanks to Dan and Radu for all of the work on the organisation and the admin, I know it was a lot. Thanks also to Tiberiu who made sure we did not go home without experiencing the best of Romanian hospitality! Really looking forward to working with all of you again."
Babak Ziaie, Atlantic Technological University, student: „I wanted to send this message to thank you for all your efforts during this BIP, it was really well organized, and also appreciate all your kindness and consideration. Hope we can meet again."
Nansak Nanshin, Atlantic Technological University, student: „Weldone for organising the event and all".

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 04:59:19 Ora de vară a Europei de Est