Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei proiecte e-Twinning

La Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea

Trei proiecte e-Twinning

Pe parcursul acestui an școlar (2023-2024), elevii clasei a VII-a B de la Școala Gimnazială „Dacia" au participat la trei proiecte e-Twinning. Proiectele „F.E.E.L." și „From AI to AI+" au fost coordonate de doamna profesoară Raluca Sarca-Crișan, iar proiectul ,,21st Century skills", de doamna profesoară Diana Simina.

Proiectul „F.E.E.L." (Friendly e-Twinners of Emotional Literacy) și-a propus să îmbunătățească competențele emoționale ale elevilor. Educația emoțională implică conștientizarea de sine, recunoașterea propriilor emoții și gestionarea acestora, descoperirea unor metode de calmare atunci cand apare furia, teama sau îndoiala, punând accent, mai ales, pe empatie. Scopul proiectului a fost dezvoltarea unor bune abilități de comunicare, încurajarea și consolidarea relațiilor dintre copii. Activitățile desfășurate de elevii noștri, cât și de colegii lor din cinci școli din Turcia, trei școli din Italia și o școală din Republica Moldova, au fost interesante, practice și diverse, contribuind la crearea unei imagini pozitive despre sine și despre propriile capacități.
 S-au utilizat numeroase aplicații moderne, iar elevii și-au îmbunătățit atât competențele lingvistice în limba engleză, cât și pe cele digitale. Participarea la activități de acest tip are beneficii majore ce vizează inteligența emoțională a copiilor, spiritul de echipă, creativitatea și dezvoltarea personală.
Proiectul e-Twinning „From AI la A+", în parteneriat cu școli din Croația, Spania, Portugalia și România, s-a concentrat pe utilizarea instrumentelor educaționale AI, având ca și obiectiv principal stimularea învățării și eficiența pregătirii lecțiilor. Utilizând inteligența artificială, temele de bază explorate în acest proiect au inclus sustenabilitatea culturală, economică, socială și climatică. Proiectul a abordat, de asemenea, implicațiile etice ale utilizării inteligenței artificiale, promovând abilitățile de gândire critică și onestitatea, integritatea în rândul elevilor. Prin discuții, activități de colaborare și aplicații practice, ei au dezvoltat o apreciere mai profundă pentru sustenabilitate și rolul inteligenței artificiale în abordarea provocărilor globale.
Valorificând diversitatea culturală și descoperind o experiență nouă de învățare, ne-am atins toate obiectivele proiectelor, iar elevii și-au însușit noi informații unii de la alții și au legat prietenii!
Prof Raluca Sarca-Crișan
 
Proiectul ,,21st Century skills" l-am derulat împreună cu parteneri din Turcia, Azerbaidjan și România, proiect ce a avut drept scop să ne ofere o perspectivă nouă despre competențele secolului 21, care într-adevăr se schimbă în fiecare deceniu! Astfel, elevii au vorbit despre locuri de muncă înfloritoare și care dispar, despre evoluții în Inteligența Artificială (AI), despre a crea o conștientizare cu privire la schimbările din domeniul forței de muncă, neuroștiință și organoizi. Aceste domenii sunt conexe și sunt noi pentru majoritatea oamenilor. Suntem conștienți că avem nevoie de mai mulți oameni care să studieze în aceste domenii. Oamenii ar trebui să știe mai întâi că există un loc unde să meargă, apoi pot încerca să ajungă acolo, indiferent cât de greu este. Așadar, elevii noștri au învățat să gândească critic, să comunice într-o limbă străină, să dobândească mai multă încredere în ei înșiși, să utilizeze cunoștințele referitoare la utilizarea unor aplicații, deja folosite printr-un proiect Erasmus, să conștientizeze importanța unor astfel de activități (care le provoacă gândirea și creativitatea).
Noi considerăm că în acest mod, am reușit să atingem toate obiectivele proiectului.
Prof. Diana Simina

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:04 Ora de vară a Europei de Est