Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bihorul pe primul loc la Concursul național de creație literară în limba franceză - ediția 2024

„L adolescent et la francophonie

Bihorul pe primul loc la Concursul național de creație literară în limba franceză - ediția 2024

Juriul Concursului național de creație literară în limba franceză „L'adolescent et la francophonie" a desemnat laureații ediției a XII - 2024. Elevul bihorean Andrei Ovidiu Petrache de la Colegiul Național „Teodor Neș" din Salonta a ocupat Locul I (Premiul I) la secțiunea „Poezie în limba franceză". Reușita tânărului absolvent de clasa a XII-a confirmă, încă o dată, talentul premiat tot cu Locul I, la Paris, în urmă cu doi ani.

Potrivit organizatorilor, Concursul național „L'adolescent et la francophonie" este dedicat, an de an, „Zilei Internaționale a Francofoniei" și este un demers menit să răspundă exigenţelor învăţământului european. Concursul promovează înțelegerea și aprecierea diversității culturale și lingvistice în rândul adolescenților din întreaga țară.
Cele trei secțiuni (poezie, proză, eseu) au oferit elevilor din ciclurile gimnazial și liceal de la școlile din toată țara posibilitatea realizării unor creații literare originale în limba franceză. Lucrările premiate cu locurile I, II și III pentru fiecare secțiune, vor fi publicate în revista „Association Roumaine des Professeurs de Français - Filiala Teleorman" (ARPF Teleorman).
Coordonat anul acesta de prof. Sorin Gabriel Ilie - inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Teleorman și de prof. Angela-Gabriela Lăpădatu - inspector școlar pentru limbi moderne din cadrul IȘJ Teleorman, concursul național dedicat „Zilei Internaționale a Francofoniei" i-a avut ca parteneri pe reprezentanții desemnați de ARPF Teleorman, Colegiul Național Pedagogic „Mircea Scarlat" din Alexandria, Asociația româno-franceză ROMFRA Alexandria și Centrul Județean de Excelență Teleorman.
Acest concurs se află înscris în „Calendarul concursurilor naţionale şcolare organizate și desfășurate fără finanțare din partea Ministerului Educației, în anul școlar 2023-2024, pentru elevii din învățământul preuniversitar Nr. 24750/29.01.2024 - 1. Concursuri şcolare pe domenii și discipline de studii, D. Limba franceză, poziția 03".
Elevul salontan Andrei Ovidiu Petrache, laureat cu Premiul I, a prezentat trei creații lirice în limba franceză: „L'ADOLESCENCE", „LE PAPILLON BLEU", „VIVRE AVEC UN BISOU".
„A fost o surpriză fantastică, ne-a declarat tânărul poet din Salonta. Am primit Premiul I și Diploma de participare în timpul examenului de Bacalaureat, la mai bine de o săptămână după festivitatea de absolvire a Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta. Le mulțumesc, încă o dată, profesoarelor mele - doamnei prof. Anca-Aurelia Fustos, de la catedra de Limba franceză și doamnei prof. Roxana Ilieș, de la catedra de Limba română, precum și doamnei prof. Florentina Galea, directoarea colegiului, pentru încrederea acordată la înscrierea mea în acest concurs de nivel național". Andrei Ovidiu Petrache, care este șeful Promoției 2020-2024 (media generală 10), adaugă acest „Premiu I" la palmaresul succesului său literar care numără peste 40 de distincții internaționale, naționale și județene obținute în cei patru ani de liceu.
Felicitări, Andrei, șef de promoție și multiplu laureat... de 40 de ori!
Ești un... fenomen! (OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:33 Ora de vară a Europei de Est